Αποθέωση για την Κεφαλληνιακή Χορωδία στον “Κέφαλο” (pics+video)

25 χρόνια μετά την ίδρυση της Κεφαλληνιακής Χορωδίας , οι χορωδοί και ο μαέστρος της Αγαθάγγελος Γεωργακάτος , ξανάσμιξαν στη σκηνή του Θεάτρου Κέφαλος. Μια συναυλία χθες αποθέωση για την Κεφαλληνιακή Χορωδία, σε ένα θέατρο ασφυκτικά γεμάτο (οι πληροφορίες μου λένε ότι έμεινε κόσμος έξω, δεν μπορούσε να μπει λόγω του αδιαχώρητου), συγκίνηση και θύμισες (δείτε το πρώτο video) με τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο να δακρύζει.

Τίμησαν την συναυλία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σπ. Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος κ. Αλ. Παρίσης, οι αντιδήμαρχοι Διον. Λυκούδης και Βαγ. Κεκάτος.

Γιορτάζουμε την πορεία μιας χορωδιακής ομάδας του τόπου μας που ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και 35 χρόνια, κάπου κοντά στο 1984 και πήρε το όνομα ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ 9 χρόνια μετά , τον Μάρτιο του 1993.

Κάποια από επιτεύγματά τους :

1) Δημιούργησαν τότε 4 χορωδιακά σχήματα ΑΝΔΡΙΚΗ , ΝΕΑΝΙΚΗ, ΜΙΚΤΗ και το παραδοσιακό σχήμα ΛΑΪΚΗ ΑΡΙΕΤΤΑ, κάθε ένα με διαφορετικό ρεπερτόριο, ενώ σε μόνιμη βάση λειτουργούν μέχρι και σήμερα ως εκκλησιαστικό σχήμα.

2) Είχαν συμμετοχές στα τότε φεστιβάλ της Κεφαλονιάς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στην όπερα ” Έτσι κάνουν όλες” του Μότσαρτ , μία παραγωγή του τότε πειραματικού εργαστηρίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών , στο Αργοστόλι .

3) πραγματοποίησαν πρώτες εκτελέσεις έργων ντόπιων δημιουργών (Δ.Λαυράγκα, Σ.Μαρκάτου , Π.Αυγουστάτου , Σ.Παγουλάτου, Σ.Σκιαδαρέση)

4) έκαναν ηχογραφήσεις ψηφιακών δίσκων Κεφαλονίτικης καντάδας και αριέττας

5) ανανέωσαν το ντόπιο έμψυχο χορωδιακό δυναμικό με νέους ανθρώπους

6) δημιούργησαν σχημάτα λόγιας και διεθνούς χορωδιακής μουσικής ( μικτή και νεανική)

7) διοργάνωσαν το Πανελληνίο Συνέδριο Χορωδιών το 2001 (ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ)

Η λειτουργία της Κεφαλληνιακής Χορωδίας ως σχήμα συναυλιών κάποια στιγμή σταμάτησε λόγω των μουσικών δραστηριοτήτων του μαέστρου της Αγαθάγγελου Γεωργακάτου σε Ουγγαρία (σπουδές) , Πάτρα ( Δημοτικό Ωδείο) και Αθήνα ( Εθνική Λυρική Σκηνή). Αδιάκοπα όμως λειτουργεί μέχρι και σήμερα το εκκλησιαστικό τμήμα συμμετέχοντας στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του νησιού.

Αποφάσισαν λοιπόν σήμερα , 25 χρόνια μετά την ίδρυσή τους , να διακόψουν για λίγο τις δραστηριότητές τους και να ξανασμίξουν για μία και μόνο συναυλία – reunion , να θυμηθούν τα παλιά και να γιορτάσουν αυτή την ξεχωριστή για τους ίδιους αλλά και για το νησί μας επέτειο.

Το εγχείρημα της επανασύστασης του χορωδιακού σχήματος ήταν δύσκολο γιατί ύστερα από 18 χρόνια μουσικής απραξίας η μουσική προετοιμασία έπρεπε να επιτευχθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα .

Με τη βοήθεια όμως μερικών εξωτερικών φίλων μουσικών και χορωδών , καλύφθηκε το κενό των απουσιών και με την ουσιαστική συμβολή της μαντολινάτας του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου κατάφεραν να επαναλειτουργήσουν συναυλιακά δύο από τα τέσσερα παλαιά σχήματα, την Ανδρική και τη Μικτή χορωδία και να ετοιμάσουν ένα αξιόλογο χορωδιακό πρόγραμμα. Απολαύστε τους. 

Το πρώτο Video αφορά την ιστορία της Χορωδίας το δεύτερο θα καθυστερήσει λίγο πρόκειται για τη συναυλία.

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr