«Αργοστόλι απροσπέλαστο»

Στις σύγχρονες πόλεις η δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους, στα πεζοδρόμια, στους κοινόχρηστους χώρους και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο ενδιαφέροντος θα έπρεπε να θεωρείται ως δεδομένη. Ωστόσο, στο Αργοστόλι του 2018, αν παρατηρήσει κανείς τυχαία ένα οποιοδήποτε κομμάτι της πόλης, θα διαπιστώσει ότι  η προσβασιμότητα για την πόλη μας κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.

Η αποστολή και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρωτίστως η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Σε αυτήν την αποστολή ο Δήμος Κεφαλονιάς, δυστυχώς, παίρνει πολύ κάτω απ’ τη βάση… Νομίζω ότι σε κανένα μας δεν περιποιεί τιμή το γεγονός ότι οι μανάδες με τα καρότσια τους, τα άτομα με αναπηρία, οι ποδηλάτες αλλά και οι ίδιοι οι πεζοί αισθάνονται απροστάτευτοι και εγκλωβισμένοι σε μία πόλη που θα έπρεπε να αποτελεί πολεοδομικό πρότυπο καθώς χτίστηκε μετά τους σεισμούς του ‘53 σχεδόν από την αρχή. Κάθε φορά που ένας γονέας θέλει να πάει βόλτα με το καρότσι, θα πρέπει να κινηθεί εντός του οδοστρώματος φέρνοντας έτσι το παιδί του δίπλα στα κινούμενα αυτοκίνητα και άρα σε άμεσο κίνδυνο για το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ατυχήματος. Για να πάμε μία ανθρώπινη βόλτα με τα παιδιά μας τρέμει το φυλλοκάρδι μας, ενώ για να κινήσουμε τους ανθρώπους μας με αναπηρία – ακόμη και στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης – ούτε λόγος, θα πρέπει να περάσουμε έναν ολόκληρο γολγοθά.

Παράλληλα, οι εικόνες με τους απελπισμένους επισκέπτες μας, που είναι μαθημένοι από εντελώς διαφορετικές υποδομές στις πόλεις τους, είναι κάθε μέρα μπροστά μας και, μέσω της κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν το γύρο του κόσμου. Προσωπικά αισθάνομαι ντροπή κάθε φορά που βλέπω έναν τουρίστα να μην μπορεί να μετακινηθεί με το παιδί του ή με τον άνθρωπό του που είναι ανάπηρος εντός της πόλης μου. Και σα να μην έφτανε η ήδη υπάρχουσα τριτοκοσμική προσβασιμότητα στην πόλη μας, η δημοτική αρχή Παρίση, προφανώς, ενέκρινε και την τοποθέτηση νέων κουτιών από εταιρεία τηλεπικοινωνιών αποκλείοντας έτσι και τα όποια εναπομείναντα πεζοδρόμια βρισκόντουσαν στη διάθεση των πολιτών! Επέλεξε δηλαδή να νοικιάσει τους κοινόχρηστους χώρους που εξυπηρετούσαν τους πολίτες έναντι κάποιας ασήμαντης απολαβής, και να καταστήσει έτσι το Αργοστόλι ολοκληρωτικά απροσπέλαστο! Χωρίς κανένα σχεδιασμό. Χωρίς καμία έγνοια για την καθημερινότητα του πολίτη.

Δικαίωμα στην πρόσβαση και στην ελεύθερη μετακίνηση δε θα πρέπει να έχουν μόνο όσοι κινούνται εντός της κεντρικής πλατείας και επί της Π. Βαλλιάνου, αλλά όλοι οι πολίτες του Αργοστολίου και οι επισκέπτες μας. Αυτό αποτελεί στοιχειώδες καθήκον και υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που η σημερινή δημοτική αρχή φαίνεται όχι μόνο να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά και να το περοφρονεί παντελώς.

Αργοστόλι, 31 Μαΐου 2018
Γιάννης Βαρούχας

Για του λόγου το αληθές παραθέτω με φωτογραφίες μερικά μόνο απ’ τα αμέτρητα σημεία της πόλης που σημαίνουν κίνδυνο και αδιέξοδο.