Καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών, οι τιμές του αρνιού και του κατσικιού γνωρίζουν σημαντικές αυξήσεις, προκαλώντας ανησυχία τόσο στους καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου. Μέσα σε μόλις έναν μήνα, η τιμή του αρνιού σημείωσε άνοδο της τάξεως των 2 ευρώ ανά κιλό, εξέλιξη που οδηγεί πολλούς καταναλωτές στο να περιορίσουν την ποσότητα που σκοπεύουν να αγοράσουν για το πασχαλινό τραπέζι.
Ο Αντώνης Βαλτετσιώτης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, ανέφερε μιλώντας στο MEGA ότι η κατανάλωση σε αμνοερίφια ξεκινά ουσιαστικά από τη Μεγάλη Τετάρτη, καθώς αρκετοί καταναλωτές δεν διαθέτουν χώρο αποθήκευσης ή περιμένουν το δώρο του Πάσχα για να προχωρήσουν σε αγορές. Επισήμανε ότι οι τρέχουσες τιμές για ολόκληρο αρνί ή κατσίκι αγγίζουν τα 14,98 ευρώ το κιλό, ενώ μόλις έναν μήνα πριν κυμαίνονταν κοντά στα 12 ευρώ. Αν και δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση, εκτιμά ότι κατά 70-80% οι τιμές έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί.
Μεγάλες διαφορές μεταξύ σημείων πώλησης
Η αγορά παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις ανάλογα με το πού επιλέγει κανείς να αγοράσει το κρέας του. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, οι τιμές που πληρώνουν οι κρεοπώλες στους παραγωγούς έχουν ανέβει κι αυτές. Φέτος, οι παραδόσεις από τους κτηνοτρόφους κυμαίνονται από 9 έως 10 ευρώ το κιλό, έναντι 8 έως 9 ευρώ πέρσι. Αυτό μεταφράζεται σε τελική τιμή 12-13 ευρώ στο σούπερ μάρκετ και 16-17 ευρώ στα κρεοπωλεία.
Τιμές ανά σημείο πώλησης
Σούπερ μάρκετ
– Αρνί: Φέτος κυμαίνεται από 11,50€ έως 15,40€, ενώ πέρσι κινούταν σε πιο προσιτές τιμές (9,69€ – 9,99€).
– Κατσίκι: Από 11,90€ έως 15,90€, ενώ το 2024 κόστιζε περίπου 9,98€ – 10,99€.
Συνοικιακά κρεοπωλεία
– Αρνί: Σήμερα στα 15€, ενώ πέρσι έπαιζε μεταξύ 12€ και 14€.
– Κατσίκι: Στα 16€, σε σύγκριση με πέρσι που κόστιζε 13€ – 15€.
Βαρβάκειος αγορά
– Αρνί: Τρέχουσα τιμή από 11€ έως 12€, με πέρσινες τιμές στα 9€ – 10€.
– Κατσίκι: Από 12€ έως 13€, ενώ το 2024 κόστιζε 10€ – 11€.
Λαχαναγορά Ρέντη
– Αρνί και κατσίκι φέτος φτάνουν τα 14,98€/κιλό, τιμή που ίσως ανέβει ακόμη 1 ευρώ τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πέρσι κόστιζαν 13,98€.
– Παϊδάκια: Σταθερά υψηλά στα 18,98€/κιλό.
Αγωνία και προσαρμογή από πλευράς καταναλωτών
Η συνεχής άνοδος των τιμών δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας στους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον κάνουν πιο προσεκτική έρευνα αγοράς, συγκρίνοντας σημεία πώλησης και πιθανότατα μειώνοντας τις ποσότητες που προμηθεύονται για το φετινό τραπέζι. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να εντοπίσει οικονομικότερες προσφορές, είναι εξίσου πιθανό να πέσει πάνω σε τιμές που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Το φετινό Πάσχα φαίνεται πως δεν θα έχει μόνο πνευματικό χαρακτήρα, αλλά και έναν οικονομικό προβληματισμό για πολλές οικογένειες που πασχίζουν να διατηρήσουν τα έθιμα χωρίς να ξεπεράσουν τον προϋπολογισμό τους.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ


