Δεν προχωράει καλά το εγχείρημα της τηλεργασίας για τις εταιρείες, με τις έρευνες να δείχνουν μειωμένη παραγωγικότητα από τους εργαζομένους.
Το μοντέλο εργασίας που μπήκε στη ζωή μας κυρίως από την εποχή του κορονοϊού και έπειτα δείχνει να ξεθωριάζει όσο περνάει ο καιρός.
Ειδικότερα, μελέτες δείχνουν ότι η τηλεργασία οδήγησε σε περισσότερες ώρες εργασίας λόγω της αποφυγής μετακινήσεων, αλλά και σε μείωση της παραγωγικότητας λόγω έλλειψης συνεργασίας και καθοδήγησης.
Η διαμάχη μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών γύρω από την εξ αποστάσεως εργασία συνεχίζει να κλιμακώνεται, με τους υπαλλήλους να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της αποφυγής μετακινήσεων, ενώ τα διευθυντικά στελέχη προβληματίζονται ολοένα και περισσότερο από τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας. Η ένταση αυτή έχει προκαλέσει παραιτήσεις και αλληλοκατηγορίες, ενώ σε περιοχές όπου η αγορά εργασίας είναι αδύναμη, αυξάνεται η πίεση για επιστροφή στο γραφείο.
Τι δείχνουν οι έρευνες για την τηλεργασία
Σύμφωνα με έρευνα της WFH Research, το 2019 μόνο το 8% των εργαζομένων στις ΗΠΑ με ετήσιες αποδοχές κάτω των 20.000 δολαρίων εργάζονταν εξ αποστάσεως. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, τον Μάιο του 2020, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 62%, ενώ σήμερα κυμαίνεται κοντά στο 30%, δηλαδή περίπου δύο φορές την εβδομάδα, όπως διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Συνολικά, περίπου 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική εργάζονται με υβριδικό μοντέλο, απολαμβάνουν την ευελιξία και δεν αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί. Ωστόσο, οι εργοδότες παραμένουν δύσπιστοι, καθώς τα ακριβά γραφεία μένουν άδεια, η εταιρική κουλτούρα ξεθωριάζει και η παραγωγικότητα φαίνεται να μειώνεται, ή τουλάχιστον, όπως υποστηρίζουν, χάνεται ο έλεγχος της εργασίας.
Μελέτες, όπως εκείνη της HCL Technologies, δείχνουν ότι η τηλεργασία οδήγησε σε περισσότερες ώρες εργασίας λόγω της αποφυγής μετακινήσεων, αλλά και σε μείωση της παραγωγικότητας λόγω έλλειψης συνεργασίας και καθοδήγησης. Οι διοικήσεις φοβούνται ότι η υποχρεωτική επιστροφή στο γραφείο μπορεί να προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις, αν και η αυξανόμενη αδυναμία των αγορών εργασίας ενδέχεται να περιορίσει αυτόν τον κίνδυνο.
Κάποιες εταιρείες, όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan και η Zoom Video Communications, έχουν ήδη επιβάλει την επιστροφή στο γραφείο, πιστεύοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν του κόστους. Εκτός των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι επιθυμούν να εργάζονται από το σπίτι δύο μέρες την εβδομάδα, ενώ οι εργοδότες προτιμούν λιγότερο από μία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η αγορά εργασίας αντικατοπτρίζει αυτήν την αναντιστοιχία, καθώς τον Αύγουστο, οι αναρτήσεις για τηλεργασία στο Linkedin μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2023, ενώ οι αναζητήσεις για εξ αποστάσεως εργασία αυξήθηκαν κατά 17% την ίδια περίοδο.
Οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να δεχτούν μειώσεις μισθών, αρκεί να μπορούν να αποφεύγουν το γραφείο για μερικές ημέρες την εβδομάδα. Ο μέσος εργαζόμενος εκτιμά ότι η τηλεργασία δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αντιστοιχεί σε περίπου 5% της ετήσιας αμοιβής του, με τις γυναίκες, τους γονείς και όσους έχουν μεγάλες μετακινήσεις να αποδίδουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην ευελιξία αυτή.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε ιδιαιτέρως καλά και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα έχουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση της τηλεργασίας…