Ανασφάλιστοι αναμένεται να βρεθούν τους επόμενους μήνες 750.000 επαγγελματίες που έχουν χρέη.
Μεγάλος είναι πλέον ο κίνδυνος να μείνουν ανασφάλιστοι από τον Ιούνιο σχεδόν 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.
Κι αυτό λόγω των αρρύθμιστων οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Δείτε τι έρχεται…
Ανασφάλιστοι: Ο τρόπος για να μην χάσουν την ασφάλειά τους
Το υπουργείο Εργασίας, μπροστά στο ενδεχόμενο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι αλλά και τα έμμεσα μέλη των οικογενειών τους να εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι και να μην έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας, έχει καταθέσει ήδη στη Βουλή διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ικανότητας, εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.
Με αυτό τον τρόπο δεν θα απαιτείται να πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους, αλλά μόνο αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές για παροχές σε είδος και σε χρήμα για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε.
Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Εργασίας, η δυνατότητα αυτή παρέχεται, όπως αναφέρει το euro2day.gr, με την υπό ψήφιση διάταξη κατ’ εξαίρεση και για μία μόνο φορά.
Παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε στη λύση της παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας όλων των μη μισθωτών έως και το τέλος Μαΐου, μετά και το τεράστιο αλαλούμ που δημιουργήθηκε με ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αν και έχουν καλύψει όλες τις υποχρεώσεις τους προς τον Φορέα, εμφανίζονται ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Να σημειωθεί ότι αρχικά ο ΕΦΚΑ, με ανακοίνωσή του, είχε αφενός παρατείνει την ασφαλιστική ικανότητα γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων-συμβολαιογράφων έως τις 18 Απριλίου (εκτιμώντας ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου), αφετέρου, καλούσε τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δεν είχαν χρέη να μεταβούν στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ έχοντας το αποδεικτικό πληρωμής των εισφορών τους, ώστε να εκδώσουν κανονικά την ασφαλιστική τους ικανότητα.
Πλέον, και εφόσον η ταλαιπωρία αλλά και η αγανάκτηση των ασφαλισμένων μεγεθύνθηκε, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι με νομοθετική διάταξη που προωθείται στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας και να ισχύσει άμεσα, παρατείνεται αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών (και των έμμεσων μελών τους) από 1 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.
Βέβαια, ξεκαθαρίζεται πως από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς που είτε δεν έχουν οφειλές είτε έχουν ρυθμισμένες οφειλές τις οποίες και τακτοποιούν κάθε μήνα. Για αυτό και καλούνται οι ασφαλισμένοι να προχωρήσουν εγκαίρως στην πληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών τους προς τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.
Να σημειωθεί εδώ ότι πλέον η δυνατότητα που έχουν για ρύθμιση των οφειλών, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, είναι η ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Χαμός με τα ραντεβού λόγω των ανασφάλιστων
Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από την εφαρμογή της άρσης της δυνατότητας συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς, και οι ίδιοι καταγγέλλουν πως οι πολίτες υφίστανται ήδη απίστευτη ταλαιπωρία. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχει προκληθεί -σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Άννα Μαστοράκου- με τα παιδιατρικά εμβόλια, με τους χρονίως πάσχοντες και όσους υποφέρουν από εποχικές ιώσεις και Covid-19.
Ο αποκλεισμός των ιδιωτών γιατρών από την συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων σε ανασφάλιστους πολίτες από τις 15 Μαρτίου, έφερε ταλαιπωρία και δυσλειτουργίες, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και την πρόεδρό τους και αντιπρόεδρο του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου.
Η διάταξη για την κατάργηση της δυνατότητας συνταγογράφησης από τους ιδιώτες είχε ψηφιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο έλαβε τρεις αναβολές στον χρόνο έναρξης εφαρμογής της λόγω της επιβάρυνσης των δημόσιων δομών από την πανδημία της COVID-19. Από τις 15 Μαρτίου, πάντως, άρχισε να εφαρμόζεται με πολλά προβλήματα, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Ήδη από τις πρώτες μέρες, χιλιάδες πολίτες αποκλείονται από την πρόσβασή τους σε πολύτιμες για την υγεία τους θεραπείες και εξετάσεις, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η ταλαιπωρία τους και να ξεχειλίζει η αγανάκτηση τους. Κι αυτό, καθώς τα ραντεβού στις δημόσιες δομές (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία -επείγοντα ή τακτικά ιατρεία), απαιτούν πάνω από δύο μήνες αναμονής.
Το πρόβλημα περιγράφει στο iatropedia.gr η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου.
«Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στους ανασφάλιστους και ιδιαίτερα στους χρόνιους πάσχοντες, οι οποίοι χάνουν την πρόσβαση που είχαν παλιότερα στο σύστημα Υγείας μέσω του ιδιωτικού τομέα. Και στην φαρμακευτική αγωγή και στις εξετάσεις. Και φυσικά είμαστε σε μια πανδημία και έχουμε έξαρση γρίπης και αναπνευστικών νοσημάτων, που σημαίνει ότι πάρα πολύ ανασφάλιστοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντιβιοτικά, αλλά και στα εμβόλια τα παιδιά», τονίζει η ίδια.
Το μέτρο, που εξαιρεί τους ιδιώτες γιατρούς από τη συνταγογράφηση, «καταστρατηγεί κάθε έννοια ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής- όπως και κάθε έννοια λογικής. Ο δε ιατρός του δημοσίου τομέα δεν είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί φάρμακα σε ασθενή που δεν γνωρίζει ή δεν έχει, εξετάσει», σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς.
Πηγή: newsme.gr