Πολλοί δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την υγεία του εγκεφάλου τους μέχρι να προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια μορφή βραδέως αναπτυσσόμενου όγκου στον εγκέφαλο που είναι απίθανο να προκαλέσει συμπτώματα στα πρώτα του στάδια, παρά μόνο διακριτικά συμπτώματα όταν αρχίσει να μεγαλώνει.

Όταν σχηματίζεται αυτός ο συγκεκριμένος τύπος μάζας, μπορεί να επηρεάσει την ακοή σας, κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει “καμπανάκι” υγείας και να σας ωθήσει σε εξετάσεις και έγκαιρη έναρξη θεραπείας.

Το ακουστικό νευρίνωμα είναι μια καλοήθης μορφή όγκου στον εγκέφαλο

Το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος, καλοήθης τύπος όγκου που μπορεί να αναπτυχθεί στο αιθουσαίο νεύρο, το οποίο οδηγεί από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο. Επειδή αυτός ο συγκεκριμένος τύπος όγκου είναι μη καρκινικός, δεν εξαπλώνεται από το αιθουσαίο νεύρο σε άλλες περιοχές του σώματος. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα, εάν πιέζει τα γύρω νεύρα, ή τον εγκεφαλικό ιστό.

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι “καμπανάκι” για ακουστικό νευρίνωμα

Τα άτομα με ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να παρατηρήσουν δύο βασικά συμπτώματα που επηρεάζουν την ακοή τους: απώλεια ακοής και κουδούνισμα στο αυτί (εμβοές).

Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς ο όγκος μεγαλώνει στο αιθουσαίο νεύρο, η αυξανόμενη πίεση μπορεί να αρχίσει να παρεμβαίνει στην λειτουργία του.

Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να χειροτερεύουν με την πάροδο μηνών, ή ετών και θα επηρεάσουν μόνο το αυτί στην πλευρά που βρίσκεται ο όγκος. Μόλις χαθεί η ακοή από το ακουστικό νευρίνωμα, δεν θα επιστρέψει.

Τόσο η απώλεια ακοής όσο και οι εμβοές είναι κοινές και μπορεί να έχουν άλλες υποκείμενες αιτίες, όπως τραυματισμό, ή λοίμωξη στο αυτί, κυκλοφορικά προβλήματα, βλάβη στο εσωτερικό αυτί, ή απόφραξη. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο στην μία πλευρά, ο γιατρός σας πιθανότατα θα θέλει να ελέγξει για ακουστικό νευρίνωμα.

Προσέξτε γι’ αυτά τα άλλα συμπτώματα του ακουστικού νευρώματος

Εάν υποψιάζεστε ακουστικό νευρίνωμα, είναι καλό να ξέρετε τα υπόλοιπα συνοδευτικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στη διάγνωση. Οι ειδικοί λένε ότι τα άτομα με αυτή τη συγκεκριμένη μορφή όγκου στον εγκέφαλο μπορεί να εμφανίσουν:

  • αστάθεια ή απώλεια ισορροπίας
  • ίλιγγο
  • μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου
  • απώλεια κίνησης στους μύες του προσώπου

Τα μικρά ακουστικά νευρώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά, χωρίς να προκαλούν αξιοσημείωτα σημάδια πιθανού προβλήματος.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια καλά νέα. Αν και τα ακουστικά νευρινώματα μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες επιπλοκές στην ακοή και τον συντονισμό κάποιου, ο θάνατος από αυτούς τους όγκους είναι σπάνιος, εφόσον διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν σωστά.

Πηγές: https://www.hopkinsmedicine.orghttps://bestlifeonline.com

Πηγή: iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Καθαρίζονται ο δρόμος προς Σωτήρα και η Βρύση Καποιανού στη Θηνιά (εικόνες)
Επόμενο άρθροΠαραγράφονται στη 10ετια τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ