Αύριο η τελευταία πράξη της τραγωδίας του Γιώργου Ζαπάντη – Η Αρχιεπισκοπή καλύπτει τα έξοδα

Στιγμιότυπο από την αγρυπνία για τον 29χρονο Γιώργο Ζαπάντη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αύριο, Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020, η τελευταία πράξη της τραγωδίας του αδικοχαμένου Γιώργου Ζαπάντη, που υπέκυψε στα αλλεπάλληλα χτυπήματα με τέιζερ (taser) των Αστυνομικών το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής.

Οι συγγενείς, οι φίλοι και άλλοι ομογενείς σήμερα το απόγευμα (28 Ιουνίου 2020) από τις 2.00 – 5.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο ομογενειακό Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd., Astoria, NY 11105.

Αύριο, Δευτέρα, και ώρα 9.30 π. μ. θα συγκεντρωθούν και πάλι στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιστόουν για να παρακολουθήσουν την νεκρώσιμη ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο Γιώργος Ζαπάντης είχε μεγάλη καρδιά και αγαπούσε όλον τον κόσμο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Στην συνέχεια θα μεταβούν στο Κοιμητήριο Melville Cemetery, στην διεύθυνση Sweet Hollow Road, Melville, New York, 11747 όπου θα λάβει χώρα η τελετή του ενταφιασμού.

Τα έξοδα της κηδείας του άτυχου Γιώργου Ζαπάντη θα τα αναλάβει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο τραγικός θάνατος στα χέρια των Αστυνομικών του 29χρονου ομογενή, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έχει προκαλέσει σοκ στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και στα μηνύματα στο Facebook και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης και στο βιβλίο συλλυπητηρίων στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τελετών «Αντωνόπουλος» διακρίνει κανείς τον πόνο και την θλίψη, καθώς επίσης και το καθολικό αίτημα για την διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών εάν και εφόσον υπάρχουν.

Η οικογένεια, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», προσέλαβε ανεξάρτητο ιατροδικαστή ο οποίος ολοκλήρωσε την νεκροψία, αλλά το πόρισμα του Γραφείου του Ιατροδικαστή του Δήμου της Νέας Υόρκης αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Ιουλίου, διότι αναμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις.

Στιγμότυπο από το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Γιώργου Ζαπάντη. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιώργος Βομβολάκης τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο τρισάγιο και στην αγρυπνία που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, στον τόπο όπου ο Γιώργος Ζαπάντης άφησε την τελευταία του πνοή, όσο και κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι οι έρευνες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και αναμένουν τις προσεχείς ημέρες να δουν τα βίντεο από τις κάμερες των Αστυνομικών για να κατανοήσουν καλύτερα τι μεσολάβησε το μοιραίο εκείνο βράδυ και στοίχισε την ζωή του Γιώργου Ζαπάντη.

Στοιχείο κλειδί στις έρευνες του κ. Βομβολάκη αποτελεί και το γεγονός ότι η Αστυνομία γνώριζε ότι στην διεύθυνση που κλήθηκε να παρέμβει διέμενε άτομο με διπολική διαταραχή, διότι στο παρελθόν έχει κληθεί δύο τουλάχιστον άλλες φορές και την μία οι Αστυνομικοί κάλεσαν ασθενοφόρο και διακόμισαν τον Γιώργο στο Νοσοκομείο.

«Σε παρόμοιες περιπτώσεις η Αστυνομία στέλνει ειδικούς και κοινωνικούς λειτουργούς προκειμένου να ηρεμίσουν την κατάσταση χωρίς να προκληθεί η παραμικρή ψυχολογική βλάβη στον ασθενή», επεσήμανε ο κ. Ζαπάντης.

Από αριστερά διακρίνονται ο Γιώργος και η Ελευθερία με την μητέρα τους Αθανασία Ζαπάντη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ερωτηθείς πότε η Αστυνομία θα δώσει στην δημοσιότητα τα βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουν να συναντηθούν με τους ανακριτές και να δουν τα ευρήματα.

Τα βίντεο ένεκα των προσφάτων μεταρρυθμίσεων για την Αστυνομία με την παρέλευση ενός μήνα αποτελούν δημόσια αρχεία.

Μεγάλωσαν ορφανά

Ο Γιώργος Ζαπάντης, όπως επεσήμανε η μητέρα του βρήκε τραγικό θάνατο ανήμερα της Γιορτής του Πατέρα στην ίδια ηλικία που το 1993 είχε πεθάνει και ο πατέρας του Ηλίας Ζαπάντης.

Ο Ηλίας Ζαπάντης είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και έλκυε την καταγωγή του από την Σκάλα Κεφαλληνίας. Στις 18 Αυγούστου 1985 είχε χορέψει τον Χορό του Ησαϊα με την Αθανασία (Σία) Κουστουμπάρδη από τον Πόρο. Στις 6 Νοεμβρίου 1985 η Αθανασία ήρθε γεμάτη όνειρα και ελπίδες στη Νέα Υόρκη, χωρίς ποτέ της να φανταστεί ότι θα έπινε το ένα πικρό ποτήρι μετά του άλλου.

Ο Γιώργος Ζαπάντης, ο οποίος υπέκυψε στην αστυνομική βία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά την Ελευθερία και τον Γιώργο. Ο πρόωρος και απροσδόκητος θάνατος του Ηλία έφερε τα άνω κάτω στην ζωή της Αθανασίας διότι έπρεπε να εργαστεί σκληρά και να μεγαλώσει μόνη της τα δύο ορφανά παιδιά.

Η Ελευθερία πάσχει από το σύνδρομο ντάουν και ο Γιώργος ήταν όλη του την ζωή ο φύλακας άγγελος τόσο της Ελευθερίας όσο και της ίδιας της μητέρας του, διότι μπορούσε και εργάζονταν επτά ημέρες την εβδομάδα προκειμένου να τα φέρουν βόλτα.

Ο τραγικός θάνατος του Γιώργου άλλαξε τα δεδομένα, διότι η Αθανασία στο εξής θα είναι υποχρεωμένη να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην Ελευθερία και να την βοηθήσει να ξεπεράσει το σοκ που προκαλεί η απώλεια του φύλακα αγγέλου.

Έρανος

Η ανταπόκριση των ομογενών στον έρανο που διοργάνωσε η εξαδέλφη του θύματος στον ιστότοπο www.gofundme.com  για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας του Γιώργου είναι άκρως συγκινητική. Μέχρι και την ώρα που γραφόταν το άρθρο ανταποκρίθηκαν 334 άτομα τα οποία προσέφεραν συνολικά $57.6534.

Οι «Αναμνήσεις» καλούν το αναγνωστικό τους κοινό να προσφέρει τον όβολό του για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο https://www.gofundme.com/f/george-zapantis-memorial.

Πηγή: anamniseis.net