Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουμε την συνήθεια όταν νιώσουμε ή δούμε κάτι στην υγεία μας να το αγνοούμε. Ωστόσο, κάνουμε λάθος! Κανονικά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας ακόμα και αν τελικά μας πει ότι δεν είναι τίποτα, καθώς μπορεί να συμβαίνει κάτι σοβαρό.
Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει αύξηση κατά 79% στα νέα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών σε όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα για 29 τύπους καρκίνου σε 204 χώρες και περιοχές.
Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοούμε;
- Καούρες και δυσπεψία: Εάν αισθάνεστε κάψιμο ή ελαφρύ πόνο στο στήθος μετά το φαγητό πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας εξετάσει προσεκτικά.
- Αλλαγές στις θηλές: Μία από τις πιο συχνές αλλάγές που παρατηρούν οι γυναίκες πριν διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού είναι κάποια θηλή η οποία μοιάζει να έχασε τον όγκο της, να έχει αλλάξει φορά ή να έχει γυρίσει προς τα μέσα.
- Εμμηνόρροια: Πολλές γυναίκες αναφέρουν ασυνήθιστα πολύ αίμα ή επώδυνη εμμηνόρροια ή εμφάνιση αίματος μεταξύ των περιόδων πριν διαγνωστούν με καρκίνο του ενδομητρίου ή της μήτρας.
- Συριγμός στην αναπνοή: Ένα από τα πρώτα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που θυμούνται οι περισσότεροι ασθενείς είναι το λαχάνιασμα. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς επίσης προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα.
- Εντερικά προβλήματα: Η δυσκοιλιότητα, η διάρροια και οι οποιαδήποτε αλλαγές στις κενώσεις μπορεί να αποτελούν σημάδι καρκίνου. Το κλειδί είναι να παρατηρήσετε εάν επιμένουν τα συμπτώματα χωρίς να υποχωρούν χωρίς κάποια εμφανή αιτία.
- Νύχια: Ένα καφέ ή μαύρο σημάδι κάτω από το νύχι μπορεί να σημαίνει καρκίνο του δέρματος, ενώ τα πρησμένα άκρα των δαχτύλων και τα νύχια που γέρνουν προς τα κάτω μπορεί να σημαίνουν καρκίνο του πνεύμονα.
- Στύση: Η δυσκολία να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί η στύση είναι σύμπτωμα καρκίνου του προστάση.
- Κόπωση: Μια γενική αίσθηση κακουχίας και κόπωσης μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά πράγματα αλλά όταν συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα μπορεί να σημαίνει καρκίνο ή άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
- Πυρετός: Οι συχνοί πυρετοί μπορεί να αποτελούν σημάδι ύπαρξης λευχαιμίας.
- Δυσκολία ούρησης: Στους άνδρες, το πιο συχνό σύμπτωμα του καρκίνου του προστάτη είναι η δυσκολία στην ούρηση. Πολλοί άνδρες έχουν αναφέρει επίσης δυσκολία στο να διακόπτουν την ροή των ούρων.
- Κάψιμο στο στομάχιΤο πιο συχνό από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου είναι ο πόνος στην άνω και μέση κοιλία που μοιάζει με κάψιμο ή αέρια.
- Ευαισθησία στο στήθος: Εάν το στήθος σας μοιάζει κόκκινο ή μωβ, το αισθάνεστε ζεστό, πρησμένο ή ερεθισμένο, μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από καρκίνο του μαστού.
- Στομαχικές διαταραχές: Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, μέχρι και καρκίνο του ήπατος ενώ οι κράμπες και οι συχνές στομαχικές διαταραχές μπορεί να σημαίνουν καρκίνο στο πεπτικό.
- Δυσκολία κατάποσης: Η δυσκολία στην κατάποση έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του οισοφάγου ή του λάρυγγα αλλά μπορεί να αποτελεί και την πρώτη ένδειξη καρκίνου στον πνεύμονα. Η βραχνάδα ή η αίσθηση ότι κάτι σας πιέζει στο λαιμό μπορεί να δείχνει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας.
- Όρχεις: Συχνά τυχαίνει να αυξηθεί το μέγεθος ενός όρχη ή να εμφανίσει οίδημα χωρίς να υπάρχει κάποιος όγκος, σύμφωνα με το Caring.com.
- Απώλεια βάρους: Αν χάνετε βάρος παρόλο που δεν έχετε αλλάξει τη διατροφή σας ή την γυμναστική σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας γιατί τα συμπτώματα αυτά μπορεί να σημαίνουν ότι πάσχετε από καρκίνο του εντέρου ή άλλου είδους καρκίνο του πεπτικού, σύμφωνα με το Caring.com.
Πληροφορίες medicalland
10 επώνυμοι Έλληνες που ήρθαν αντιμέτωποι με τον καρκίνο
Πολλοί είναι οι επώνυμοι Έλληνες που αποκάλυψαν πως έδωσαν μάχη με τον καρκίνο. Κάποιοι βγήκαν νικητές κάποιοι όμως δυστυχώς δεν τα κατάφεραν και έφυγαν από την ζωή…
Ελένη Φουρέιρα
Η Ελένη Φουρέιρα σε παλιότερη συνέντευξή της στην εκπομπή «Όλα για την υγεία», είχε μιλήσει για την περιπέτεια της υγείας της, καθώς είχε καρκίνωμα στις φωνητικές χορδές. Το σοκ ήταν τεράστιο, η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία θα μπορούσε να αλλοιώσει τις φωνητικές της χορδές. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά.
Γωγώ Μαστροκώστα
«Κι ας μην είχα μαλλιά κι ας μην ήμουν καλά, για τον Τραϊανό ήμουν ΘΕΑ. Μακάρι όλες οι γυναίκες να είχαν έναν σύντροφο σαν τον δικό μου», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο “Life&Style” η Γωγώ Μαστροκώστα συμπληρώνοντας: «Ο καρκίνος δεν είναι επάρατος. Έχουμε τόσα μέσα η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ και υπάρχουν τόσοι τρόποι αντιμετώπισης. Θα πρέπει να να σκεφτόμαστε λίγο πριν χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις. Πιστεύω ότι πρέπει να την καταργήσουμε αυτήν την έκφραση»
Μαρία Χούκλη
«Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό, όσο ενημερωμένος κι αν είναι. Η είδηση ότι διαγνώστηκε καρκίνος στο στήθος σε χτυπάει σαν κεραυνός. Αλλάζει εντός σου τον ρυθμό του κόσμου. Σε θυμώνει, σε τρομάζει, σε απελπίζει. Απλώνεται γύρω σου ένας γυάλινος θόλος που αφήνει έξω όσα μέχρι τότε ήταν η καθημερινότητά σου. Μετά η ζωή σε τραβάει από το μανίκι κι έτσι πρέπει. Ανασκουμπώνεσαι και ορμάς κατά πάνω στον εσωτερικό εχθρό. Όταν σου συμβαίνει κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σου συμβαίνει. Αλλά μην αποθαρρύνεστε.
Έτσι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Απλώς οι γύρω σου χρειάζεται να μπορούν και να θέλουν να κολυμπήσουν μαζί σου στην ίδια φορά του χειμάρρου. Αρκεί να είναι εκεί για να σε κρατήσουν μην πέσεις δίνοντας τη μεγάλη μάχη. Η μάχη σε αυτή την περίπτωση είναι πόλεμος. Ιδίως στους δύσκολους καιρούς μας περισσότερο από ποτέ είναι και ένας πόλεμος οικονομικός διαχωρισμών – αποκλεισμών. Πάντοτε όμως θα είναι ένας αγώνας προσωπικός που έχει στρατηγική, έχει τακτική, απώλειες, μικρές ήττες, αλλά φέρνει τη μεγάλη νίκη.
Τα γεγονότα μετά την είδηση ότι εμφάνισες καρκίνο του στήθους έχουν πολύ πόνο και φόβο. Το σώμα σου εξαθλιώνεται, αλλάζει, χαράσσεται δια βίου. Για πολύ καιρό η μόνη σου επιθυμία είναι να ξημερώσει και να είσαι καλά. Να νυχτώσει και να κοιμηθείς ήσυχα. Να το πω αλλιώς. Μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με άγρια θηρία. Θα σε κομματιάσουν, αλλά είναι στο χέρι σου να βρεις την έξοδο και να βγεις στο φως. Γιατί ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Θα το ξαναπώ.
Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Μετά όλα ασφαλώς θα είναι αλλιώς. Αλλά δεν θα είσαι λιγότερο γυναίκα. Η ζωή μετά θα είναι πιο ουσιαστική. Αναδιατάσσονται οι προτεραιότητες. Αξιολογείς διαφορετικά πρόσωπα και καταστάσεις. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό. Αλλά το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι. Θα περάσετε απέναντι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Μαρία Χούκλη σε συνέντευξή της στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, Πρωινό.
Αντίνοος Αλμπάνης
«Είναι η στιγμή που λες «και τώρα τι». Δεν ξέρεις αν θα πάει καλά ή δεν θα πάει, αν θα υπάρχει ζωή από εδώ και πέρα. Μου είχαν πει ότι είναι από τις περιπτώσεις που ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος. Στο στάδιο που ήμουν, ήταν διαχειρίσιμο, όλα ήταν υπέρ μου. Θα πρέπει να κλείσω πενταετία όμως, για να πω ότι κάπως ηρεμώ.
Κάθε πρωί ξυπνάω και νιώθω καλά, Ένα πράγμα έχει πια σημασία για εμένα, το σήμερα. Δεν κάνω όνειρα μακροπρόθεσμα, κοιτάζω πολύ κοντινά.
Θα ξαναμιλούσα ανοιχτά για το θέμα της υγείας μου άλλες 1.000 φορές. Η αγάπη που παίρνεις δεν συγκρίνεται με τίποτα. Το να ακούς πως έχεις καρκίνο, νομίζω πως είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να ακούσει κανείς», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εκπομπή Πάμε Δανάη, ο Αντίνοος Αλμπάνης, μετά την περιπέτεια με την υγεία του.
Βάσια Τριφύλλη
«Όταν έπαθα καρκίνο, όλη η Ελλάδα μου έστελνε εικόνες. Θα ήταν αφύσικο να μην φοβηθώ! Όμως, τον είδα σαν μαλ…. Δηλαδή “άντε τώρα κάνε πιο εκεί” σε αυτό το στιλ. Και τελικά ήταν έτσι, γιατί έφυγε ο κακομοίρης. Τρομοκρατήθηκε… Όλος ο κόσμος δίπλα μου ήταν καταρρακωμένος και εγώ δεν είχα πεθάνει ακόμα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της τότε η Βάσια Τριφύλλη.
Χάρις Αλεξίου
«Στη ζωή αγωνίζεσαι μέχρι το τέλος. Και πρέπει να αγωνίζεσαι μέχρι το τέλος γιατί αλλιώς έχεις πνιγεί, έχεις χαθεί, έχεις πεθάνει. Κι εγώ δεν ήθελα να πεθάνω. Ακόμα και όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος μου, είπα “τι είναι αυτό τώρα;», είχε δηλώσει η Χάρις Αλεξίου σε συνέντευξή της. Η γνωστή και καταξιωμένη τραγουδίστρια ξεπέρασε τον καρκίνο του μαστού αφού τον πρόλαβε πριν ακόμα εξελιχθεί.
Σπύρος Παπαδόπουλος
Ο Σπύρος Παπαδόπουλος έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του όταν διαγνώστηκε με καρκίνο όταν πήγε για έλεγχο για τον θυρεοειδή του.
«Εμένα ο καρκίνος διαγνώστηκε τελείως συμπτωματικά. Είχα πάει για έναν έλεγχο του θυρεοειδή και επειδή ο γιατρός ήταν φίλος έκανε υπέρηχο και λίγο παραπέρα και ξαφνικά έκανε μια τεράστια παύση. “Κάτι περίεργο βλέπω εδώ, να πας να το κοιτάξεις, μάλλον λίπωμα θα είναι”. Εγώ κατάλαβα ότι δεν ήταν λίπωμα. Ο ακτινοδιαγνώστης ήταν από αυτούς που μιλάνε φόρα παρτίδα. Μου είπε ότι το νεφρό είναι σαν πορτοκάλι, “αν έχει διηθήσει στην κάψα, σε δυο μήνες έχεις φύγει αλλιώς βγάζουμε το νεφρό και τελειώνουμε”
Πέρασαν δυο μέρες μέχρι το μάθουμε. Τελικά το μάθαμε, δεν είχε διηθήσει, βγάλαμε το νεφρό και όλα καλά. Εγώ για δυο περίπου μήνες χρειαζόμουν μια βοήθεια, την είχα από τους φίλους μου και την κοπέλα μου. Αλλά από την πρώτη στιγμή δεν έβλεπα την ώρα να γυρίσω στη δουλειά μου. Έλεγα ο καρκίνος τη δουλειά του κι εγώ τη δική μου.
Με το που άρχισα τις πρόβες στο θέατρο, τα ξέχασα όλα. Είμαι από τους τυχερούς δεν χρειάστηκε να επανενταχτώ ή να πάρω λιγότερη εργασία. Τελικά παίζει ρόλο η ψυχολογία.Δεν άφησα το μυαλό μου να πάει σε σκέψεις όπως αν θα ξανάρθει. Έτσι πορεύομαι μέχρι τώρα, έχουν περάσει 11 χρόνια και πάω όλο και καλύτερα. Είναι κι αυτό μια ασθένεια» ανέφερε σε άλλο σημείο ο ηθοποιός…» έχει αποκαλύψει ο Σπύρος Παπαδόπουλος.
Νίκος Κουρκούλης
Ο Νίκος Κουρκούλης το 2002 έπειτα από εξετάσεις διαπίστωσε πως έχει καρκίνο στο πάγκρεας.
«Μετά από μια οξεία παγκρεατίτιδα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στην κεφαλή του παγκρέατος. Καρκίνος. Ηταν ένα ογκίδιο. Οι λέξεις δεν με φοβίζουν. Οι γιατροί μου έδωσαν περιθώρια ελπίδας. Είχαν πει πως έπρεπε να πάω να χειρουργηθώ στο εξωτερικό», έχει εξομολογηθεί.
Κώστας Χαρδαβέλλας
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας όταν ανακάλυψε πως έχει καρκίνος πήρε με το αυτοκίνητό του μέχρι το Σούνιο για να σκεφτεί πως θα το αντιμετωπίσει. Τελικά πάλεψε με ότι δύναμη είχε για να μην χάσει την μάχη και το κατάφερε.
«Αντιμετώπισα τον καρκίνο μέσω της δημοσιογραφίας, το 50% της αρρώστιας μου ήταν από στρες που είχα καθημερινά για τα νούμερα. Αν έκανα υψηλά νούμερα, ξεκινούσα τη μέρα μου με χαρά. Αν ήταν χαμηλά τα νούμερα, ήμουν ράκος. Τα στελέχη της τηλεόρασης είναι σκληρά. Κόβονται εκπομπές με τη μια. Γι’ αυτό και δεν βγαίνουν νέοι άνθρωποι» τόνισε.
Στέφανος Κορκολής
Ο Στέφανος Κορκολής τον Μάρτιο του 2024 αποκάλυψε ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει η μάχη του με τον καρκίνο.
«Δεν τον ξεπέρασα τον καρκίνο, ακόμα έχω και ακόμα το παλεύω. Κάνω θεραπείες κατά καιρούς και όσο ο καιρός περνάει και δεν έχεις συμπτώματα, τόσο καλύτερα. Κοντεύω τα δέκα χρόνια τώρα. Πάντα έχεις την αίσθηση ότι δεν θα συμβεί σε εσένα κι εγώ ανήκω επίσης στην κατηγορία πολλών που δεν δίνουμε σημασία σε ένα σύμπτωμα, το περνάμε στο ντούκου και δεν πάμε στον γιατρό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κορκολής.