Αυτά τα πολύ διαδεδομένα φάρμακα οδηγούν σε αύξηση βάρους: Δείτε αν παίρνετε κάποια από αυτά

Είναι γνωστό ότι πολλά φάρμακα συνοδεύονται από μια μακρά λίστα παρενεργειών. Μία κοινή παρενέργεια κάποιων εξ αυτών είναι η αύξηση βάρους. Αν και αυτό μπορεί να μην είναι επικίνδυνο από μόνο του, ανάλογα με τους στόχους υγείας σας, το να πάρετε περιττά κιλά μπορεί να είναι σοβαρό.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι, να κατανοήσετε γιατί μπορεί να συμβεί αύξηση βάρους ότι ίσως είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε αν παίρνετε κάποια φάρμακα.

Κάθε φορά που ξεκινάτε ένα νέο φάρμακο, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για βασικές πληροφορίες, όπως για τυχόν παρενέργειές του. Εάν η αύξηση βάρους μία από αυτές και δεν αισθάνεστε άνετα με αυτό, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν μπορείτε να πάρετε χαμηλότερη δόση ή εάν υπάρχουν άλλες επιλογές φαρμάκων.

Είτε παίρνετε φάρμακο για τη θεραπεία του άγχους ή της κατάθλιψης, ένα στεροειδές ή ένα αντιισταμινικό, δείτε πώς κάποια από αυτά μπορεί να επηρεάσουν το βάρος σας.

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

Κάποια από αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, ΜΗΝ σταματήσετε να τα παίρνετε απότομα. Συζητήστε το πρώτα με τον γιατρό σας και αναπτύξτε ένα σχέδιο που θα υποστηρίξει καλύτερα την ψυχική σας υγεία. Εάν η αύξηση του σωματικού βάρους σας κάνει να θέλετε να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τη μετάβαση σε άλλη κατηγορία αντικαταθλιπτικών.

Κορτικοστεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή σε μορφή χαπιού θεραπεύουν μια σειρά παθήσεων, από άσθμα και αρθρίτιδα μέχρι πόνο στην πλάτη και λύκο. Αυτά έχουν πολλές παρενέργειες, μία από τις οποίες είναι αυξημένη όρεξη, κατακράτηση υγρών και αλλοιωμένος μεταβολισμός. Οι φαρμακοποιοί συνιστούν την λήψη κορτικοστεροειδών μαζί με το φαγητό. Τα από του στόματος στεροειδή συνιστώνται συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, δόση μιας εβδομάδας ή δύο εβδομάδων), γεγονός που περιορίζει τις παρενέργειες. Εάν πρέπει να λαμβάνονται μακροπρόθεσμα, η αύξηση βάρους μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί και θα πρέπει να είστε πιο επιμελείς με τη διατροφή και την άσκηση.

Αντιισταμινικά

Εάν έχετε αλλεργίες πιθανότατα έχετε πάρει αντιισταμινικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν ορισμένα αντιισταμινικά σε τακτική βάση έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος και περιφέρεια μέσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίρνουν. Γιατί; Διότι η ισταμίνη στο σώμα απενεργοποιεί τα σήματα πείνας. Αντίθετα, τα αντιισταμινικά μπορεί με κάποιο τρόπο να παρεμβαίνουν σε αυτά τα σήματα πληρότητας. Μια εναλλακτική είναι τα ρινικά στεροειδή σπρέι. Αυτά λειτουργούν διαφορετικά από τα από του στόματος στεροειδή και γενικά δεν σχετίζονται με την αύξηση βάρους.

Φάρμακα για την επιληψία

Κάποια φάρμακα που θεραπεύουν από επιληπτικές κρίσεις μπορεί να αυξήσουν την όρεξή σας. Οι υπερβολικές θερμίδες από την μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Εάν είστε ασθενής που λαμβάνει ένα από αυτά τα φάρμακα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η αύξηση βάρους μπορεί να είναι συνέπεια. Εάν πιστεύετε ότι το φάρμακο που παίρνετε δεν σας ταιριάζει, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την μετάβαση σε άλλα φάρμακα, που σχετίζονται με την απώλεια βάρους ή είναι ουδέτερα.

Φάρμακα για την υπέρταση

Οι βήτα-αναστολείς χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υπέρτασης. Μερικά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά οι β-αναστολείς μπορεί να σας προκαλέσουν κόπωση, ειδικά καθώς αρχίζετε να παίρνετε το φάρμακο για πρώτη φορά. Επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και μπορεί να μειώσουν την αντοχή σας στην άσκηση. Η κούραση και η ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να παραμείνετε σε καθιστική ζωή, προκαλώντας αύξηση βάρους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology έδειξε ότι οι β-αναστολείς μπορεί πράγματι να μειώσουν τον μεταβολισμό. Γι’ αυτό, οι ερευνητές προτείνουν ότι στα άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν τάση προς παχυσαρκία δεν θα πρέπει να συνταγογραφούνται β-αναστολείς ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντοτε να μιλάτε με τον γιατρό σας για τις παρενέργειες των φαρμάκων σας.

Ινσουλίνη

Εάν παίρνετε ινσουλίνη για τη θεραπεία του διαβήτη, να ξέρετε ότι μπορεί να προάγει την αύξηση βάρους. Διότι η ορμόνη βοηθά το σώμα να απορροφήσει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος. Η γλυκόζη είναι κάτι καλό: τα κύτταρα στο σώμα τη χρησιμοποιούν για να λειτουργούν αποτελεσματικά. Τούτου λεχθέντος, αφού η ζάχαρη απορροφηθεί από την κυκλοφορία του αίματος και ωθηθεί στα κύτταρα, εάν δεν χρησιμοποιηθεί από το σώμα σας για ενέργεια, θα μετατραπεί σε λίπος. Εάν τρώτε υπερβολικά, ιδιαίτερα τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θα πάρετε βάρος.

Αντιψυχωτικά

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Βλάπτουν την λειτουργία της γλυκόζης και αυξάνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, θέτοντας τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, αναφέρει μια ανασκόπηση στο Neuropsychiatric Disease and Treatment.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com

Πηγή: iatropedia.gr