Αυτές είναι οι 105 σοβαρές παθήσεις που «δίνουν» είσοδο στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις – Πότε τα αποτελέσματα

Με πολύ καλύτερους όρους θα πορευτούν προς τα πανεπιστήμια οι απόφοιτοι λυκείου του 2023 οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και εισάγονται στα ΑΕΙ, χωρίς εξετάσεις. Πρόκειται για μια κατηγορία υποψηφίου του λεγόμενου 5% οι οποίοι μπαίνουν στα πανεπιστήμια καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.

Το υπουργείο Παιδείας για το νέο έτος έχει προγραμματίσει αλλαγές τόσο όσον αφορά στις παθήσεις, που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία όσο και στη συντόμευση των διαδικασιών, καθώς κάθε χρόνο οι υποψήφιοι μάθαιναν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή τους με μεγάλη καθυστέρηση και συνήθως έχαναν το πρώτο εξάμηνο. Για φέτος λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τον νέο πίνακα με τις σοβαρές παθήσεις, βάσει των οποίων οι απόφοιτοι Λυκείου, δύναται να εισαχθούν, χωρίς εξετάσεις, στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης θα πρέπει να ξέρουν ότι επιταχύνεται η διαδικασία υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου.

Μέχρι σήμερα, η υποβολή Μηχανογραφικού των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ μας σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, ξεκινούσε αρχές Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματά τους, εκδίδονταν στα μέσα Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα οι νέοι φοιτητές να ξεκινούν τις σπουδές τους, χάνοντας ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο, με ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις. Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση για το 2023 και εφεξής θα ισχύουν τα εξής:

  • Η διαδικασία υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις θα πραγματοποιείται εφεξής τον μήνα Μάιο.
  • Τα αποτελέσματα θα εκδίδονται το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων.
  • Οι επιτυχόντες θα μπορούν πλέον να εγγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλουν στις Γραμματείες των σχολών επιτυχίας τα δικαιολογητικά τους με ταχυδρομική αποστολή, χωρίς να απαιτείται μετακίνησή τους.
  • Aκολουθεί η υπουργική απόφαση με τον ανανεωμένο πίνακα των παθήσεων για τους υποψήφιους του 5%.

Πηγή: ethnos.gr