Αυτή είναι απάντηση του ΕΟΠΥΥ Κεφαλονιάς στην καταγγελία για τις πληρωμές των καρκινοπαθών

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΕΓ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ από τα τοπικά ΜΜΕ την 17/9/2020 σχετικά με τις πληρωμές των καρκινοπαθών από τον ΕΟΠΥΥ  που μετακινούνται με το αεροπλάνο από την  Κεφαλονιά στην Αθήνα.

Οι απόψεις που  ακολουθούν  αφορούν  στις  αρμοδιότητες η ΠΕ.ΔΙ. Κεφαλληνίας και Ιθάκης κατά την εφαρμογή του « Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας» (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ ΦΕΚ Τεύχος Β΄4898/1-11-2018 άρθρο 56 « ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ Κεφαλληνίας και Ιθάκης,  ουδείς καρκινοπαθής στο Νομό μας   έχει καταθέσει αίτημα με τα αναγκαία δικαιολογητικά όπως ορίζει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ ΦΕΚ Τεύχος Β΄4898/1-11-2018 άρθρο 56 « ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ» και δεν έχει πληρωθεί   εγκαίρως και  εντός  των νομίμων προθεσμιών.

Πιο συγκεκριμένα. Η καταγγελία αναφέρει ότι για τα δικαιολογητικά πληρωμής της δαπάνης, «δεν γίνονται δεκτές» οι γνωματεύσεις από Διευθυντές ΕΣΥ του «Μαντζαβινάτειου» που υπηρετούν  με απόσπαση  ή μετάθεση στο Γ.Ν Αργοστολίου.

 Σύμφωνα με το  ΦΕΚ Τεύχος Β΄4898/1-11-2018. Από την ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ  Κεφαλληνίας και Ιθάκης Γίνονται δεκτές όλες οι γνωματεύσεις από όλους τους Διευθυντές του ΕΣΥ είτε υπηρετούν στο Νοσοκομείο  Αργοστολίου και πηγαίνουν στο  «Μαντζαβινάτειο» είτε προέρχονται από το «Μαντζαβινάτειο»  και υπηρετούν στο Αργοστόλι,  Κ.Υ Ιθάκης, Σάμης  κ.λ.π. Δεν προκύπτει από τον   Κανονισμό Παροχών  το εργασιακό καθεστώς των Διευθυντών του ΕΣΥ. 

Από τη νομοθεσία (ΦΕΚ Τεύχος Β΄4898/1-11-2018) ορίζεται πως οι καρκινοπαθείς μπορούν να μετακινούνται αεροπορικά για την διενέργεια χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, εφόσον στο Νοσοκομείο του τόπου κατοικίας τους δεν διενεργούνται αυτές οι θεραπείες, χωρίς τη διαδικασία γνωμοδότησης από το ΑΥΣ και χωρίς απόφαση του ΔΣ ΕΟΠΥ.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι ,« υποτίθεται  ότι με την κατάργηση  της έγκρισης του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ (ΑΥΣ)  κατοχυρώνεται η επιλογή των ασθενών αυτών στο μέσον μετακίνησης».

  Δεν επιλέγει ο ασθενής το μέσο μετακίνησης. Το ΦΕΚ Τεύχος Β΄4898/1-11-2018) άρθρο 56 ορίζει ότι:Για την αποζημίωση της δαπάνης απαιτούνται:

α) Αιτιολογημένη βεβαίωση Διευθυντή Νοσοκομείου ΕΣΥ, Πανεπιστημιακού, Στρατιωτικού, του τόπου κατοικίας τουασθενή ή ειδικευμένου ιατρού, θεράποντος του ασθενή,για την αδυναμία αντιμετώπισης της πάθησης ή διενέργειας εξέτασης ή των αναγκαίων παρακλινικών εξετάσεων στον τόπο κατοικίας του ασθενή, β) Αντίγραφατων εξετάσεων ή του εξιτηρίου σε περίπτωση νοσηλείαςτου ασθενή, γ) Απόδειξη καταβολής του αντιτίμου τωνεισιτηρίων ή αποδείξεων βενζίνης,  καθώς και απόδειξηδιοδίων, κατά την ημέρα μετάβασης και επιστροφής. Σεπερίπτωση που η μετακίνηση έγινε σε πόλη όμορου νομού όπου δεν υπάρχουν διόδια, τότε θα προσκομίζεταιη απόδειξη βενζίνης. κατά την ημέρα μετάβασης και επιστροφής.Για την αναγκαιότητα της μετακίνησης με αεροπλάνογνωμοδοτεί το Α.Υ.Σ. και οι δαπάνες καταβάλλονται έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ. Από την διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι καρκινοπαθείς που μετακινούνταιγια την διενέργεια χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας,εφόσον στο Νοσοκομείο του τόπου κατοικίας τους δενδιενεργούνται αυτές οι θεραπείες. Μόνο από την διαδικασία Α.Υ.Σ. και απόφασης Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ  εξαιρούνται οι καρκινοπαθείς.  Τα ανωτέρω  δικαιολογητικά  που  αποδεικνύουν την πραγματοποίηση  της δαπάνης  ισχύουν  ως έχουν για όλες εν γένει  τις μετακινήσεις .

Τέλος, η  ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ  καταγγέλλει   ότι” η  πληρωμή του ασθενούς γίνεται στην καλύτερη περίπτωση  με μεγάλη χρονική καθυστέρηση”  και  απαιτεί να πληρώνεται πριν την επιστροφή στον τόπο κατοικίας του.

 Δεν προπληρώνονται οι δαπάνες .Ο ΕΟΠΥΥ είναι ΝΠΔΔ και υπόκειται στον ΚΏΔΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ. (Βλέπε νόμο περί δημοσίων δαπανών).

Στις περιπτώσεις θανάτου   τα  αναγκαία δικαιολογητικά  για την μετακίνηση  υποβάλλονται  από τους  νόμιμους  κληρονόμους και ακολουθείται  η διαδικασία απόδοσης της δαπάνης  αποβιώσαντος  ασφαλισμένου  στους νόμιμους κληρονόμους σύμφωνα με τα έγγραφα και τις οδηγίες  του ΕΟΠΥΥ.

Πρέπει να σημειωθεί  ότι,  πριν την ψήφιση του Νέου ΕΚΠΥ, είχε τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση από 11 Σεπτεμβρίου 2014   και για τα επόμενα  χρόνια το προσχέδιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και οι πολίτες, μπορούσαν να καταθέσουν τις προτάσεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, στο email: [email protected]. Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ήταν  ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού www.eopyy.gov.gr. Οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν λήφθηκαν  υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του ΕΚΠΥ, το οποίο μετά από την έγκριση του από το ΔΣ του Οργανισμού έγινε Νόμος του Κράτους. Μεταξύ των προτάσεων  της ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ  Κεφαλληνίας και Ιθάκης  για την τροποποίηση  του  ΕΚΠΥ ήταν και  η κατάργηση του ΑΥΣ  για τις  μετακινήσεις καρκινοπαθών.

Λυπούμαστε για την κοινωνική αναστάτωση που προκλήθηκε, για την οποία  η ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ Κεφαλληνίας και Ιθάκης δεν φέρει καμία ευθύνη.

Για την

ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ ΚΕΦΑΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ