Αυτή είναι η λάθος κίνηση που κάνουν οι οδηγοί όταν βγαίνουν από το αυτοκίνητο

Όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητό μας υπάρχει μια λάθος κίνηση που μπορεί να αποτελέσει αιτία εμπλοκής σε ένα σοβαρό ατύχημα.

Η συντριπτική πλειονότητα των τροχαίων ατυχημάτων προκαλούνται όταν τα οχήματα βρίσκονται εν κινήσει και οφείλονται είτε σε μια λάθος εκτίμησης, είτε σε μια επικίνδυνη οδική παράβαση.

Σε ορισμένες, ωστόσο, περιπτώσεις, γενεσιουργό αιτία ενός δυσάρεστου οδικού συμβάντος μπορεί να αποτελέσει μια λάθος κίνηση του οδηγού ή ενός άλλου επιβάτη όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο.

Ειδικότερα, πολλοί οδηγοί μόλις ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, έχουν τη συνήθεια να ανοίγουν την πόρτα – για την αποβίβασή τους από το όχημα- με το αριστερό τους χέρι.

Χρησιμοποιώντας, ωστόσο, το αριστερό τους χέρι για το τράβηγμα του χερουλιού και το σπρώξιμο της πόρτας, προλειαίνουν το έδαφος για την τέλεση ενός ατυχήματος με σοβαρές συνέπειες. Ο λόγος είναι ο εξής:

Προβαίνοντας στην παραπάνω κίνηση είναι αδύνατο να στρίψουν το σώμα τους προς τα αριστερά και το βλέμμα τους προς τα πίσω, και επομένως είναι σχεδόν ανέφικτο να ελέγξουν με την προσήκουσα προσοχή αν έρχεται από πίσω ένα ποδήλατο, μία μοτοσικλέτα ή ένα άλλο αυτοκίνητο.

Επομένως, ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξει πρόσκρουση του διερχόμενου οχήματος είτε στην ανοικτή πόρτα, είτε πάνω στον οδηγό που εξέρχεται εκείνη την ώρα -με τον λάθος τρόπο- από το αυτοκίνητό του.

Από την άλλη, ανοίγοντας την πόρτα με το δεξί μας χέρι, το σώμα μας αναγκάζεται να στρίψει προς τα αριστερά και ως εκ τούτου το βλέμμα μας γυρίζει προς τα πίσω, ελέγχοντας αποτελεσματικά αν πλησιάζει κάποιο δίκυκλο ή άλλο αυτοκίνητο.

Τα ατυχήματα που οφείλονται στο λάθος τρόπο ανοίγματος της πόρτας, στο παρελθόν είχαν αποτελέσει μάστιγα στην Ολλανδία, όπου τα ποδήλατα κατακλύζουν τους δρόμους, υπερβαίνοντας σε αριθμό τους κατοίκους.

Η έξαρση του φαινομένου κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές οι οποίες κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να δώσουν τέλος στην πρόκληση σοβαρών τραυματισμών.

Καθοριστική συμβολή στην επίτευξη του στόχου τους είχε το πρότζεκτ «Dutch Reach» (στα ελληνικά: «Ολλανδική λαβή») που ενημέρωνε τους πολίτες για τον ενδεδειγμένο τρόπο εξόδου από το αυτοκίνητο.

Σχετικές καμπάνιες «τρέχουν» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά μετά την αύξηση του αριθμού των ποδηλατών και των ηλεκτρικών πατινιών που κυκλοφορούν στα αστικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα όσοι ανοίγουν τις πόρτες του ΙΧ δίχως να έχουν βεβαιωθεί προηγουμένως ότι εκ των ενεργειών τους, δεν προκαλείται κίνδυνος στους χρήστες της οδού τιμωρούνται με πρόστιμο 40 ευρώ (άρθρο 40 ΚΟΚ).

πηγή: pronews.gr