Αυτό είναι το άγνωστο κουμπί στο αυτοκίνητο -Δείτε πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει (video)

Ένα κουμπί που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος βρίσκεται στην καμπίνα όλων των σύγχρονων αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ε.Ε.

Οι τεχνολογίες ασφάλειας και υποβοήθησης που υπάρχουν στα αυτοκίνητα και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους, ενώ έχουν περιορίσει παράλληλα και τα θανατηφόρα τροχαία.

Ακόμη και στην περίπτωση που εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα, οι εν λόγω τεχνολογίες συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επιβαίνοντες ενός οχήματος. Πρώτη και καλύτερη είναι η δωρεάν υπηρεσία eCall, η οποία ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί ή αυτόματα και είναι διαθέσιμη σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Τι είναι το eCall

Το eCall είναι ένα σύστημα εγκατεστημένο στα οχήματα στην ΕΕ, το οποίο καλεί αυτόματα και δωρεάν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Μπορεί επίσης, να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα με το πάτημα του σχετικού κουμπιού, το οποίο βρίσκεται συνήθως στην οροφή ενός οχήματος ή σε περίοπτη θέση στο ταμπλο του.

Το σύστημα eCall και η αντίστοιχη υπηρεσία είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, εάν το όχημά σας εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, θα συνδεθείτε με το πλησιέστερο δίκτυο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης ανεξάρτητα από το πού ταξινομήθηκε το αυτοκίνητο που οδηγείτε εντός της Ε.Ε.

Πώς λειτουργεί το σύστημα eCall

Όταν το eCall ενεργοποιείται, συνδέεται με το πλησιέστερο κέντρο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης και ζεύξης δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επικοινωνήσετε, τόσο εσείς όσο και οι επιβάτες του οχήματός σας, με το κέντρο έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων διαβιβάζεται αυτόματα στο κέντρο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης (η ακριβής σας θέση, η ώρα του ατυχήματος, ο αριθμός ταυτοποίησης του οχήματος και η κατεύθυνσή του).

Οι παραπάνω πληροφορίες δίνουν τη δυνατότητα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν την κατάστασή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πριν ακόμη ξεκινήσουν τα σωστικά συνεργεία, γνωρίζοντας παράλληλα την ακριβή θέση που βρίσκεστε. Στην περίπτωση που σύστημα eCall δεν λειτουργήσει για κάποιο λόγο, θα λάβετε προειδοποιητική ένδειξη.

Υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα

Εάν το αυτοκίνητο που οδηγείτε έχει κατασκευαστεί μετά τις 31 Μαρτίου 2018, τότε αυτό πρέπει να φέρει στον στάνταρ εξοπλισμό του σύστημα eCall βάσει του αριθμού 112. Αυτό ισχύει για τα αυτοκίνητα έως 8 θέσεων και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές είχαν ξεκινήσει ήδη να εξοπλίζουν τα αυτοκίνητά τους με eCall πριν από την παραπάνω ημερομηνία.

Σύστημα eCall και καταγραφή προσωπικών δεδομένων

Το σύστημα eCall ενεργοποιείται μόνο εάν εμπλακείτε με το αυτοκίνητό σας σε σοβαρό ατύχημα. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα το σύστημα παραμένει ανενεργό και δεν καταγράφει κανένα δεδομένο ούτε μεταβιβάζει δεδομένα σε τρίτους.

Όταν γίνει κλίση μέσω του συστήματος eCall βάσει του αριθμού 112, η επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λαμβάνουν ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων (Minimum Data Set -MDS) τα οποία και χρειάζονται για να διαχειριστούν σωστά το ατύχημα. Τα εν λόγω δεδομένα δεν αποθηκεύονται για μεγαλύτερο από το απαιτούμενο χρονικό διάστημα και διαγράφονται όταν δεν είναι πλέον χρήσιμα.

Σωτήριο το eCall και βάσει αποτελεσμάτων

Με κάθε λεπτό που περνάει να είναι ζωτικής σημασίας, το σύστημα eCall έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει το χρόνο που κάνουν τα σωστικά συνεργεία για να φτάσουν σε ένα τροχαίο ατύχημα κατά 40% στο αστικό περιβάλλον και κατά 50% εκτός των τειχών της πόλης. Επίσης έχει μειώσει τον αριθμό των θανάτων που προέρχονται από τροχαίο κατά 4% αλλά και τις επιπλοκές από σοβαρούς τραυματισμούς κατά 10-15%.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, η υπηρεσία eCall συμβάλλει στο να σωθούν κάθε χρόνο στην Ε.Ε. 2.500 ζωές, ενώ εξοικονομεί περίπου 26 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή: carandmotor.gr