Αυτό είναι το αξεσουάρ που αυξάνει την ασφάλεια – Σε ποια αυτοκίνητα το συναντάμε

Η ορατότητα που προσφέρει το αυτοκίνητό μας κατά την διάρκεια της νύχτας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, τόσο για τον οδηγό όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Η τεχνολογία που φέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι αρκετά προηγμένη και διαρκώς παρουσιάζονται εξοπλιστικά χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την οδηγική εμπειρία και αυξάνουν την ασφάλεια.

Τα αξεσουάρ που φέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι αρκετά προηγμένα. Υπάρχουν όμως μερικά που δεν αποτελούν την αιχμή του τεχνολογικού δόρατος λόγω ηλικίας, αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες. Ο λόγος, για τα πιτσιλιστήρια των προβολέων.

Αν και δεν απαντώνται σε όλα τα μοντέλα και δεν αποτελούν κάποιο σύγχρονο εξοπλιστικό χαρακτηριστικό, τα πιτσιλιστήρια των προβολέων εφοδίαζαν παλαιότερα αυτοκίνητα την πολυτελούς κατηγορίας.

Τα πιτσιλιστήρια των προβολέων είναι ένα σύστημα ψεκασμού υψηλής πίεσης που καθαρίζει τα κυρίως φανάρια του αυτοκινήτου και συνήθως τα συναντάμε σε ακριβά μοντέλα ή πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις. Πρόκειται για μία μικρή αντλία που λειτουργεί με ρεύμα, ψεκάζει με το υγρό καθαρισμού του παρμπρίζ και καθαρίζει τον προβολέα.

Το γεγονός αυτό προάγει την ασφάλεια σε βροχερές ή με χιόνι συνθήκες, καθώς και όταν κινούμαστε σε χωμάτινους ή λασπωμένους δρόμους. Τα ακροφύσια κρύβονται στον προφυλακτήρα και μόλις κάνουν την εμφάνισή τους, με χρήση του μοχλού υαλοκαθαριστήρων ή ξεχωριστού διακόπτη, σπάνε τα μόρια της βρωμιάς και τελικά καθαρίζουν με πίεση το φανάρι. Στα μοντέλα που έφεραν προβολείς xenon και σε μερικά με τύπου LED, είναι υποχρεωτική η ύπαρξη τους στον βασικό εξοπλισμό.

Όσον αφορά την χρησιμότητά τους, υπάρχουν κάμποσοι λόγοι που την αναδεικνύουν, για παράδειγμα όταν μείνει το αυτοκίνητο για μεγάλο διάστημα ακινητοποιημένο ή όταν κινούμαστε σε δρόμου που έχει βρέξει και τα προπορευόμενα οχήματα «ψεκάζουν» βρώμικα σταγονίδια από τον δρόμο.

Επιπλέον, όταν οδηγείτε νύχτα, είναι πολύ σημαντικό οι προβολείς παρέχουν την σωστή ορατότητα σε δρόμους με χαμηλό φωτισμό. Με τα πιτσιλιστήρια μπορείτε να διατηρείτε καθαρούς τους προβολείς του αυτοκινήτου και να βλέπετε ακόμα καλύτερα το τι συμβαίνει στον δρόμο.

Πέρα όμως από την ασφάλεια που προσφέρουν λόγω καλύτερης απόδοσης των καθαρών προβολέων, τα πιτσιλιστήρια έχουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την θέση που είναι τοποθετημένα. Σε περίπτωση μιας μικρής επαφής κατά την στάθμευση ή την κίνηση στην πόλη, υπάρχει ενδεχόμενο να καταστραφεί η βάση τους και απαιτούν αντικατάσταση.

πηγή: carandmotor.gr