Αυτό το ρήγμα μπορεί να φέρει ακραίο σεισμό: Προειδοποίηση Έλληνα σεισμολόγου μετά τα 4,8 Ρίχτερ της Αταλάντης

Στον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε την Πέμπτη (08.06.2023) στην Αταλάντη αναφέρθηκε σήμερα ο ο σεισμολόγος κ. Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στο protothema.gr.

Το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός είναι, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ένα νέο ρήγμα που βρίσκεται σε μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα που δεν είχε καταγραφεί κάποιος σεισμός από το 1900 μέχρι και χθες. «Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ δεν προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης και δεν έχει άμεση σχέση με αυτό. Η περιοχή έχει μια ήπια έως χαμηλή σεισμικότητα και ο σεισμός που έγινε είχε ένα μηχανισμό γένεσης εντελώς διαφορετικό από του ρήγματος της Αταλάντης», ανέφερε στο protothema.gr ο σεισμολόγος κ. Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα επόμενα 24ωρα είναι σημαντικά για την παρακολούθηση της σεισμικής ακολουθίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά και για να μελετηθούν τα στοιχεία που έρχονται από την περιοχή ώστε να αποκαλυφθούν τα χαρακτηριστικά του ρήγματος που έδωσε το σεισμό.

«Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ έγινε και εξελίσσεται σε μια περιοχή που δεν έχει καταγραμμένα ενεργά ρήγματα και γιάυτό χρειαζόμαστε χρόνο για να δούμε το ρήγμα που έδωσε το σεισμό αυτό. Είναι μια περιοχή που δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς. Θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε ενδεχομένως ένα σεισμό το 427 πΧ. που είχε γίνει στην περιοχή του Ορχομενού, αλλά χωρίς βάσιμα στοιχεία. Δηλαδή ήταν απλώς στην ευρύτερη περιοχή. Επομένως δεν μπορεί να συσχετιστεί η συγκεκριμένη περιοχή με κάποιον ισχυρό σεισμό. Δεν υπάρχουν σεισμοί που να έχουν καταγραφεί ακόμη και με την ενόργανη σεισμικότητα αλλά ούτε και από το 1900 και μετά που να έχουν απασχολήσει την περιοχή αυτή», επισήμανε ο κ. Καραστάθης.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Καραστάθης, αλλά και άλλοι σεισμολόγοι ο χθεσινός σεισμός δεν έχει σχέση με το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης, ωστόσο στην ερώτηση γιατί προκαλεί τρόμο το ρήγμα της Αταλάντης οι επιστήμονες εξηγούν ότι τον Απρίλιο του 1894 είχε δώσει δυο ισχυρότατους σεισμούς 6,7 και 7 Ρίχτερ αντίστοιχα με διαφορά μερικών ημερών προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων κατοίκων, βυθίζοντας στη θάλασσα περιοχές και καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια.

Το γεγονός ότι έχουν περάσει 129 χρόνια από τότε, ότι το ρήγμα αυτό έχει τη δυναμικότητα να δώσει σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ, με μικρό εστιακό βάθος, ενώ βρίσκεται και σε μικρή απόσταση από την Αττική, περίπου 140 χιλιόμετρα, είναι οι λόγοι που κάνουν τους κατοίκους να φοβούνται και τους επιστήμονες να είναι σε εγρήγορση.

Πρόκειται για ένα ρήγμα που είναι τμήμα μιας ευρύτερης ρηξιγενούς ζώνης. Αρχίζει από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα – Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα. Το συνολικό μήκος του δεν ξεπερνά τα 34 χιλιόμετρα, ενώ υποδιαιρείται σε πέντε τουλάχιστον επιμέρους τμήματα, της Αταλάντης, του Κυπαρισσίου – Αλμύρας, της Τραγάνας – Προσκύνα, του Μαρτίνου και της Λάρυμνας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν το ρήγμα ενεργοποιηθεί στο συνολικό του μήκος τότε μπορεί να δώσει σεισμό από 6,7 έως και 7 Ρίχτερ. Ωστόσο τα επιμέρους τμήματά του όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεγέθους από 5,5 Ρίχτερ έως και 6,5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με στοιχεία ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός, μετά το 1894 που έχει καταγραφεί ήταν τον Σεπτέμβριο του 1916 με μέγεθος 5,8 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 25 χλμ βόρεια της Αταλάντης. Ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένας στην περιοχή σεισμός μεγέθους μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ.

Πάντως, βλέποντας κανείς και την ανάρτηση του δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννη Κοντζιά σύμφωνα με την οποία ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ προκάλεσε στην παραλία Μύλο των Γιάλτρων καθίζηση, μπορεί και να φανταστεί τι θα μπορούσε να προκαλέσει, εάν γινόταν, ένας σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ από το ρήγμα της Αταλάντης. Συγκεκριμένα ο κ. Κοντζιάς ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook που συνοδευόταν και από φωτογραφία: «Με τα το σημερινό σεισμό η παραλία στο Μύλο των Γιάλτρων υπέστη καθίζηση. Συντονισμένα με τον λιμενάρχη Λ.Αιδηψού και μετά από επικοινωνία μας με το ΙΓΜΕ ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ρήγματος και την πιθανή υποθαλάσσια κατολίσθηση των αποθέσεων άμμου. Οι υπηρεσίες θα κάνουν αυτοψία τις επόμενες ημέρες. (ευχαριστούμε το Φώτη Παρακατσελάκη για τη λήψη με drone)».

Βέβαια ο κ. Καραστάθης μιλώντας και στην ΕΡΤ επισήμανε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν με το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ και αυτό για δυο πράγματα: «Πρώτον γιατί τα σπίτια τους έχουν χτιστεί περιμένοντας το σεισμικό κίνδυνο. Τα περισσότερα σπίτια της περιοχής είναι χτισμένα υπό τη σκέψη του σεισμού του 1894. Ο κάθε ένας της περιοχής έχει λάβει υπόψιν του αυτό, άρα έχουμε ισχυρές οικοδομές στην περιοχή. Δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος. Δεύτερον, δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης, είναι και αυτό καθησυχαστικό».

πηγή: enimerotiko.gr