Αυτοκτονία Ψυχικά Ασθενούς-Αλληλεγγύη στις δύο διωκόμενες βοηθούς νοσηλεύτριες

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει την άδικη και αυθαίρετη παραπομπή σε δίκη δύο βοηθών νοσηλευτριών του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς (ΓΝΚ), με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, για υπόθεση αυτοκτονίας ψυχικά ασθενούς που έγινε στο ΓΝΚ στις 2 Αυγούστου του 2017. Την ευθύνη για την εξέλιξη έχει η πολιτική για την ψυχική υγεία, που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και των δημοσιονομικών προσαρμογών. Όπως είναι γνωστό στο ΓΝΚ δεν λειτουργεί ψυχιατρική κλινική και οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα νοσηλεύονται στην παθολογική, συχνά σε δωμάτιο που έχει διαμορφωθεί με κάγκελα για ποινικούς κρατούμενους, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Το κράτος καθιστά υπόλογο το ελάχιστο και ελαστικοποιημένο προσωπικό την ίδια ώρα που έχει στον «αυτόματο πιλότο» και στην ατομική ευθύνη των συγγενών τη ζωή των ψυχικά ασθενών, που θεωρεί «περιττή» την ύπαρξη όλων των απαραίτητων δομών και υποδομών στο Νομό, που δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό και που πιέζει για την περιστολή του κόστους νοσηλείας. Από πλευράς των κυβερνήσεων, διαχρονικά, υπάρχει όχι αμέλεια, για τους ψυχικά πάσχοντες και γενικά τους ασθενείς, αλλά εγκληματική ευθύνη που δεν πρέπει να συγκαλυφθεί.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ προειδοποιεί ότι η παραπομπή σε δίκη των δύο βοηθών νοσηλευτριών ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου» όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο αλλά και για κάθε εργαζόμενο δημόσιο.

  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις δύο διωκόμενες συναδέλφους και απαιτούμε την αθώωσή τους από την άδικη κατηγορία.
  • Να γίνει η διαδικασία της δικαστικής δίωξης αφορμή για να διεκδικηθεί η ψυχική υγεία που έχει ανάγκη ο λαός μας, με κεντρική κρατική ευθύνη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με πλήρη κάλυψη σε υποδομές και προσωπικό.
  • Να λειτουργήσει η ψυχιατρική κλινική και να στηριχθούν όλες οι υπόλοιπες δομές ψυχικής υγείας στο Νομό.

Στηρίζουμε τις δράσεις που έχει προγραμματίσει το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

Κηρύττουμε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας στα σχολεία, 11πμ με 2 μμ, για τις 16 Γενάρη, μέρα της δίκης. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να δώσουν το «παρών» στα δικαστήρια Αργοστολίου.

Αργοστόλι 13/12/2018

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Ποταμιάνου