Ο Στέφανος Κρομμύδας αλίευσε τον γουλιανό με ειδικό δίχτυ και τον έβγαλε στην όχθη της λίμνης Πλαστήρας, παρότι πολλές φορές το ψάρι τον τραβούσε προς τα μέσα. Πώς περιγράφει την περιπέτειά του στο ethnos.gr.

Γουλιανό μήκους 2,5 μέτρων και βάρους πάνω από 50 κιλά έβγαλε από την λίμνη Πλαστήρα της Καρδίτσας, ερασιτέχνης ψαράς που… ειδικεύεται στο συγκεκριμένο είδος. Ο 73χρονος, Στέφανος Κρομμύδας, σπάει και φέτος όλα τα ρεκόρ βγάζοντας τεράστιους γουλιανούς. Το ειδικό εργαλείο που έχει φτιάξει -σαν αυτοσχέδιο δίχτυ- εντόπισε το μεγαλόσωμο ψάρι στο βυθό της λίμνης, ανάμεσα σε κορμούς δέντρων, σε σχετικά μικρή απόσταση από την ακτή και σε βάθος περίπου 3 μέτρων.

Ο Στ. Κρομμύδας έδεσε ένα χοντρό σχοινί στο δίχτυ και επιχείρησε να το τραβήξει στην όχθη, αλλά το ψάρι αντιστέκονταν και παρέσερνε το δίχτυ και τον ίδιο μέσα στη λίμνη. «Κατέβαλα υπερπροσπάθεια για να το βγάλω έξω. Αλλά επειδή ξέρω πώς αντιδρούν οι γουλιανοί και έχω βγάλει αρκετούς, δεν φοβήθηκα. Τα έχω καταφέρει με πολύ μεγαλύτερους», δήλωσε στο ethnos.gr, ο συνταξιούχος κατασκευαστής επίπλων, που πέρσι τέτοιες μέρες είχε αλιεύσει έναν γουλιανό βάρους 70 κιλών.

goylianos1.jpg

Όπως αναφέρει, επειδή φέτος έγινε εμπλουτισμός της λίμνης Πλαστήρα, του χρόνου οι γουλιανοί θα είναι σε πολύ μεγάλα μεγέθη, ωστόσο δημιουργούν πρόβλημα, γιατί αφανίζουν όλα τα άλλα ειδή ψαριών, καθώς πρέπει να τραφούν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως κινούνται συχνά και κοντά στις όχθες των ποταμών ή των λιμνών και μπορούν το βράδυ να τρώνε βατράχια, ποντίκια, αρουραίους, ακόμη και πάπιες. Μια μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου της Τουλούζης στη Γαλλία το 2012, έδειξε ότι άτομα του είδους βγαίνουν από το νερό στην ξηρά για να τραφούν και έχουν… αδυναμία στα περιστέρια.

Ο γουλιανός είναι ένα μεγάλο είδος γατόψαρου, αποκρουστικό στην όψη με πολύ νόστιμο κρέας όμως και χωρίς αγκάθια. Τρώγεται συνήθως τηγανιτός σε φέτες ή ψητός στα κάρβουνα. Ο κ. Κρομμύδας κόβει το ψάρι σε μερίδες και το μοιράζει στους συγχωριανούς του, στο Νεοχώρι Καρδίτσας. Έτσι κάνει κάθε φορά που βγάζει έναν γουλιανό, έτσι έκανε και φέτος με αυτόν των 50 κιλών και με τους άλλους 5 μικρότερους.

goylianos2.jpg

Το είδος ζει σε γλυκά νερά και ξεπερνά σε βάρος τα 100 κιλά, ενώ ζει σχεδόν 50 χρόνια. Στην λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης αλιεύονται τεράστιοι γουλιανοί, τον Ιούνιο του 2018 δύο φίλοι έβγαλαν ένα ψάρι βάρους 84 κιλών, ενώ το 2014 μια παρέα ερασιτεχνών ψαράδων είχαν πιάσει γουλιανό 145 κιλών.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΤακτοποίηση αυθαιρέτων: Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθροΚάθε του live ήταν sold out: Το πιο ταλαντούχο ελληνικό συγκρότημα που έσβησε στην άσφαλτο