Αυτός ο σκύλος ΔΕΝ κοιμάται στον τάφο του ιδιοκτήτη του.

Γνωρίζει ταχύτατη διάδοση τις τελευταίες ημέρες στο Facebook μία εικόνα που συνοδεύεται από μία συγκινητική ιστορία για έναν σκύλο που έσκαψε μια τρύπα πάνω από τον τάφο του ιδιοκτήτη του. Όμως δεν πρόκειται για αληθινή ιστορία.

Ισχυρισμός:
Ένας σκύλος έσκαψε τρύπα πάνω από τον τάφο του ιδιοκτήτη του και πέθανε πάνω σ’ αυτόν.

Συμπέρασμα:
Η εν λόγω αδέσποτη σκυλίτσα έσκαψε ή επεξέτεινε κοίλωμα πάνω από τάφο άσχετο με τυχόν ιδιοκτήτη της, προκειμένου να γεννήσει.

Κυκλοφόρησε ιδίως σε Ομάδες στο Facebook, με χιλιάδες κοινοποιήσεις. Παραδείγματα εδώεδώ κι εδώ.

Η ανάρτηση όπως δημοσιεύθηκε στην ομάδα του Facebook “ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ

Η φωτογραφία συνοδεύεται από το εξής κείμενο:

Ένας άνθρωπος πέθανε και άφησε το σκύλο του να τον προσέχει ο γιος του…
Έκπληκτος ο γιος του ψάχνοντας το σκύλο δεν τον βρίσκει, ο σκύλος είχε φύγει…
Λίγες μέρες αργότερα, τον ειδοποιούν από το νεκροταφείο ότι ένας σκύλος σκάβει μία τρύπα πάνω από το τάφο του πατέρα του
Πήγε στο νεκροταφείο και πήρε το σκύλο…
Τη δεύτερη μέρα ο σκύλος ξανά φεύγει… Η απόδραση του σκύλου συνεχίστηκε αρκετές φορές, μέχρι ο γιος να πειστεί να αφήσει το σκύλο στο τάφο του πατέρα του… ερχόταν κάθε μέρα και του έφερνε φαγητό και νερό, ο σκύλος δεν έτρωγε έγινε άγριος και δεν επέτρεπε σε κανέναν να πλησιάσει τον τάφο… έζησε μία βδομάδα μέχρι που πέθανε πάνω από τον τάφο του ιδιοκτήτη του…
Αναρωτιέμαι: Ποιος άραγε από μας είναι σε θέση έτσι, όπως αυτός ο σκύλος, να συνδεθεί και να αγαπήσει;

Τι συνέβη;

Η φωτογραφία προέρχεται από μια συλλογή εικόνων που είχαν δημοσιευθεί στο Facebook το 2015, και συγκεκριμένα σε ανάρτηση-έκκληση της φιλοζωϊκής γερμανικής σελίδας Timmerjammer τον Απρίλιο του 2015, όπως βλέπουμε στην εικόνα.

Η ανάρτηση αυτή δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Την αρχική αυτή εμφάνιση της εικόνας έφερε στο φως μία άλλη fact-checking ομάδα σε ιστοσελίδα στην Ινδία, την News18.com.

Στην παραπάνω δημοσίευση, σύμφωνα με την ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων της ιστοσελίδας news18.com, γινόταν έκκληση να βρεθεί καταφύγιο για την εικονιζόμενη αδέσποτη σκυλίτσα, ράτσας “γερμανικού ποιμενικού”. Το ζώο αυτό είχε εντοπίσει σε κοιμητήριο στη Σερβία την άνοιξη του 2015 η διασώστης ζώων Vesna Mihajloski, από το σχετικό άλμπουμ της οποίας μπορούμε να δούμε και τις εξής χαρακτηριστικές εικόνες του σκύλου και των κουταβιών που γέννησε.

Όπως και η ίδια σημείωσε, βρήκε την ηλικιωμένη και ελαφρώς χωλαίνουσα, αδέσποτη σκυλίτσα ταλαιπωρημένη, να παλεύει για την επιβίωση αυτής και των τεσσάρων νεογνών κουταβιών που σύντομα έφερε στον κόσμο. Την τρύπα αυτή, δηλαδή, είτε δημιούργησε είτε επεξέτεινε η ίδια σκάβοντας, προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν θερμότερο και ασφαλέστερο χώρο για να γεννήσει τα κυοφορούμενα σκυλάκια.

Στη συνέχεια, η σκυλίτσα διακομίσθηκε στο πλησιέστερο καταφύγιο ζώων και έλαβε την απαιτούμενη, κτηνιατρική και μη, φροντίδα. Μάλιστα καταχωρήθηκε για πρώτη φορά την 22/04/2015 στο σχετικό σερβικό μητρώο ταυτοποιημένων και εμβολιαζόμενων ζώων με ιδιοκτήτη την ίδια την Mihajloski που βρήκε το ζώο.

Εν κατακλείδι, η ιστορία που κυκλοφόρησε μαζί με την χαρακτηριστική εικόνα του σκύλου είναι παντελώς αστήρικτη και καταρρίπτεται.

Πηγή: https://www.ellinikahoaxes.gr/