Αύξηση της στρατιωτικής θητείας εξετάζει το υπουργείο Άμυνας

Δεν αποκλείονται τα σενάρια αύξησης της στρατιωτικής θητείας κάτι που προέκυψε και από τη συζήτηση του Υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σύμφωνα µε δηλώσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου που έγιναν αµέσως µετά την οµιλία του στη Βουλή, «υπάρχουν θεωρητικές σκέψεις» και επ’ αυτού αναµένονται οι θέσεις, οι εκθέσεις και οι προτάσεις των τριών επιτελείων.

Ενας άλλος παράγοντας είναι, βέβαια, ο οικονοµικός, µια και αυξηµένη θητεία σηµαίνει αύξηση του κόστους – και όχι µόνο λόγω του στρατιωτικού µισθού, ο οποίος αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε η νέα ηγεσία του υπουργείου Αµυνας δεν µπορεί παρά να εξετάσει όλες τις παραµέτρους, µετά να καταλήξει στις προθέσεις της και αργότερα να καταρτίσει ένα νοµοσχέδιο, που δύσκολα όµως θα κατατεθεί µέσα στο 2019.

Πάντως, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα (ή διαρροές «ψαρέµατος» αντιδράσεων;), υπό σκέψη είναι να αυξηθεί για τρεις µήνες η θητεία στον Στρατό Ξηράς, ώστε να εξισωθεί µε αυτή του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Επίσης, γίνεται λόγος για ενίσχυση του επαγγελµατικού χαρακτήρα του στρατεύµατος µε προσλήψεις µόνιµων στελεχών, ενώ ξαναµπαίνει στο τραπέζι το θέµα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 χρόνια.

Πηγή: aftodioikisi.gr