Χαμόγελο του Παιδιού: Κύμα αντιδράσεων για το ενδεχόμενο λουκέτο – Οργή στο Twitter

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο κλείσιμο Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας αλλά και μόνιμης διαβίωσης του Χαμόγελου του Παιδιού. Την κατάργηση των νόμων ζητά με ψήφισμα ο Οργανισμός.

“Το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ δεν είναι Ίδρυμα για να κλείσει”.

Στην παραπάνω φράση περικλείεται το νόημα της συζήτησης που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες και αφορά το ενδεχόμενο λουκέτο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας αλλά και μόνιμης διαβίωσης του Χαμόγελου του Παιδιού, με τον Οργανισμό να ζητά με ψήφισμα την κατάργηση των νόμων που δρομολογεί το κλείσιμο.

Το πρωί της Δευτέρας (16/05) σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που ξεπέρασε τις 3 ώρες, το “Χαμόγελο του Παιδιού” έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια -όπως σημείωσαν οι άνθρωποί του- να εισακουστεί από την κυβέρνηση και να προλάβει το κλείσιμο σπιτιών ημερήσιας φροντίδας αλλά και μόνιμης διαβίωσης που υπαγορεύει- σύμφωνα με όσα είπαν- η Υπουργική Απόφαση, αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ΜοΠΠ (Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας) Ν.Π.Ι.Δ, που εξέδωσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου(Εδώ αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου)

Όπως λέει το “Χαμόγελο του Παιδιού”, η υπουργική απόφαση έχει ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις καθώς σύμφωνα με άρθρα που εμπεριέχονται, θα κλείσουν από σήμερα κιόλας τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού, μία δράση που βασικό στόχο έχει την αποφυγή ιδρυματοποίησης, ενώ εντός τους έτους θα κλείσουν τα Σπίτια Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλοι χώροι ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα και την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός πρόνοιας είναι ανέτοιμος και αδύναμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός εξηγεί πως γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των Δημόσιων, των εκκλησιαστικών και των ιδιωτικών δομών. “Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές και καμία ιδιαίτερη αναφορά για κοινωνική ένταξη, καθώς προβλέπονται σειρά κτιριακών προϋποθέσεων και στελέχωση των δομών με φύλακες σαν να μιλάμε για φυλακές”.

Στην συνέντευξη Τύπου εξέφρασαν τις ισχυρές ενστάσεις τους για την συνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης, νομικοί, όπως ο επίτιμος αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Βασίλειος Μαρκής ο οποίος είπε πως δυσκολεύεται να πιστέψει ότι κάποιο δικαστήριο θα εφαρμόσει ρυθμίσεις “αυτού του επιπέδου και της επιπολαιότητας”.

Μαζί του συμφώνησε και ο Μελέτης Μουστάκας, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ η Ξένη Δημητρίου, τέως εισαγγελέας Αρείου Πάγου, υπογράμμισε πως: “Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι από το υπουργείο Εργασίας ξεκινούν δύο νόμοι. Ο 4837/21 του ίδιου υπουργείου τροποποιείται τώρα από την ίδια ηγεσία. Αυτό δείχνει ότι μάλλον την πρώτη φορά δεν σκέφτηκαν καλά τα πράγματα πριν εκδώσουν τον νόμο. Με προβληματίζει πάρα πολύ”.

Το hashtag #χαμόγελο_του_παιδιού είναι Νο1 trend στο Twitter, με τους περισσότερους χρήστες να εκφράσουν την αντίδρασή τους και να σχολιάζουν μεταξύ άλλων πως όλα αυτά τα 27 χρόνια λειτουργίας του ο Οργανισμός έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά.

Πηγή: News247.gr