Χάος στην Αθήνα! Γέμισε αυτοκίνητα-ζόμπι – Τι έχει συμβεί

 Ασφυκτικά γεμάτοι είναι οι δρόμοι της Αθήνας από οχήματα – ζόμπι τα οποία παρανόμως κατέχουν θέσεις στάθμευσης καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν δηλώσει σε ακινησία ψηφιακά , χωρίς τη δέσμευση των πινακίδων κυκλοφορίας τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τέτοιου είδους οχήματα θα πρέπει να βρίσκονται εντός δηλωμένου ιδιωτικού ή ενοικιαζόμενου χώρου στάθμευσης και να μην κυκλοφορούν ελεύθερα , αλλά η απουσία ελέγχου δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους να προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις, οι οποίες βέβαια τιμωρούνται με πρόστιμο από 10.000 ευρώ και πάνω.

Η δυνατότητα να ολοκληρώσει κανείς τη διαδικασία της ακινησίας ενός οχήματος ηλεκτρονικά, διατηρώντας τις πινακίδες κυκλοφορίας στο όχημά του έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός τεράστιου στόλου αυτοκινήτων-ζόμπι τα οποία π καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης.

Την απουσία του απαραίτητου ελεγκτικού μηχανισμού εκμεταλλεύονται χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι ναι μεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ακινησίας ηλεκτρονικά, ωστόσο, διατηρούν το αυτοκίνητό τους στον δρόμο καταλαμβάνοντας παράνομα θέσεις στάθμευσης.

Αυτοκίνητο: Χαμός…

Ως γνωστόν στην περίπτωση που θελήσει κανείς να θέσει ένα όχημα εκτός κυκλοφορίας ή αν προτιμάτε σε κατάσταση ακινησίας, ώστε να μην επιβαρυνθεί με τέλη κυκλοφορίας και να απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης και του περιοδικού τεχνικού ελέγχου,

μπορεί να αξιοποιήσει τις ψηφιακές υπηρεσίες της πλατφόρμας MyCar και να ολοκληρώσει τη διαδικασία χωρίς να επισκεφθεί την αρμόδια ΔΟΥ και διατηρώντας στην κατοχή του την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες.

Φυσικά, ένα όχημα το οποίο βρίσκεται σε ακινησία δεν δύναται να κυκλοφορήσει στον δρόμο ενώ ο ιδιοκτήτης του οφείλει να το σταθμεύσει σε ιδιωτικό χώρο -ιδιόκτητο, ενοικιασμένο ή παραχωρημένο- ο οποίος δηλώνεται κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αυτοκίνητο: Σε ακινησία…

Απουσία, βέβαια, των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών, πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να σταθμεύσουν τα οχήματά τους στον δρόμο, αδιαφορώντας για το αν η απόφαση αυτή καθιστά ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα της στάθμευσης στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας ακόμα πιο έντονο.

Μάλιστα το γεγονός ότι ένα όχημα το οποίο βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία δύναται πλέον να φέρει τις πινακίδες κυκλοφορίας, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να χαρακτηριστεί από τις δημοτικές αρχές ως εγκαταλελειμμένο και να απομακρυνθεί μετά το πέρας του προβλεπόμενου διαστήματος ώστε να αποδεσμευτεί η θέση στάθμευσης.

Αυτοκίνητο σε ακινησία

Κάπως έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο τα «ζωντανά-νεκρά» αυτοκίνητα στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων της χώρας να πληθαίνουν, πνίγοντας όσους έχουν την τύχη ή την ατυχία να ζουν ή να εργάζονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται για ένα όχημα το οποίος βρίσκεται σε καθεστώς ακινησίας αλλά εξακολουθεί να φέρει τις πινακίδες κυκλοφορίας ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής φτάνει και τα 30.000 ευρώ.

Πηγή: newsme.gr