«Χειμερινή παράλυση» από τα Μερομήνια – Ένας μήνας όλος στο λευκό!

Τι καιρό θα κάνει σύμφωνα με τα μερομήνια από τον Αυγούστο 2023 έως τον Ιούλιο 2024; Τα μερομήνια κάθε έτους προβλέπονται με βάση τις καιρικές συνθήκες του πρώτου δωδεκαήμερου του Αυγούστου.

Μερομήνια 2023-2024

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις.

Δείτε βίντεο με αναλυτικές προβλέψεις για τα Μερομήνια 2023-2024:

Πότε θα πέσουν τα πρώτα χιόνια σύμφωνα με τα Μερομήνια, πότε θα δούμε τον πρώτο καύσωνα του 2024 και με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα;

Αναλυτικά οι νέες προβλέψεις για τα Μερομήνια 2023-2024

Μερομήνια Σεπτέμβριος 2023

Φυσιολογικές θερμοκρασίες στα νότια, ελαφρώς χαμηλότερες σε βόρεια και κεντρική χώρα. Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Μερομήνια Οκτώβριος 2023

Κερδίστε έκπτωση 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα: Συμπληρώστε τη φόρμα και πάρτε δωρεάν προσφορά!
Στο τελευταίο δεκαήμερο η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία σε όλη την χώρα και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μερομήνια Νοέμβριος 2023

Έρχονται τα πρώτα χιόνια μεταξύ 8-13 του μήνα και μάλιστα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα σε Μακεδονία και πιθανώς σε Ήπειρο και Θεσσαλία.

Μερομήνια Δεκέμβριος 2023

Το πρώτο δεκαήμερο με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας, αλλά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας. Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ήπιος σταδιακά και μαλακός καιρός, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.

Μερομήνια Ιανουάριος 2024

Αρχή του χρόνου με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μισά του μήνα πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.

Μερομήνια Φεβρουάριος 2024

Κακοκαιρία στο ξεκίνημα του μήνα και από τις 6 -10 απότομη αλλαγή και σταδιακά από τα δυτικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στο δεύτερο μισό του μήνα αρκετές βροχές και καταιγίδες από δυτικά προς ανατολικά.

Μερομήνια Μάρτιος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Τελευταίο δεκαήμερο άστατος καιρός μόνο στα ηπειρωτικά με ηλιοφάνεια σε γενικές γραμμές και φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Μερομήνια Απρίλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, 15-18 κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές. Τελευταίο δεκαήμερο με σταδιακά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές μπόρες σε Μακεδονία.

Μερομήνια Μάιος 2024

Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Μερομήνια Ιούνιος 2024

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Μερομήνια Ιούλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Μερομήνια Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πηγή: Athensmagazine.gr