«Χρυσό» πρόστιμο σε αυτοκίνητα και μηχανές – Ξαφνικό σοκ για Έλληνες οδηγούς

Οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων μπορούν να βάλουν σε μπελάδες τους οδηγούς αν αυτοί δεν είναι σύμφωνοι με το γράμμα του νόμου.

Οι πινακίδες κυκλοφορίας που φέρει ένα όχημα από την πρώτη μέρα που κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους είναι η «ταυτότητα» του, η οποία πρέπει να είναι πάντα φανερή τόσο στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου όσο φυσικά και στις αρχές.

Οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας βρίσκονται εκεί για να βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Μπορούν όμως να βάλουν και σε μπελάδες τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες του εκάστοτε οχήματος αν αυτοί δεν φροντίσουν να ακολουθήσουν κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αυτά που ακολουθούν είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε (και να τηρείτε) αναφορικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός σας ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Πρόστιμο: Όσα προβλέπει ο ΚΟΚ

 

προστιμο-σε-ελληνεσ-οδηγουσ
Πρόστιμο της Τροχαίας σε οδηγούς

 

Στο άρθρο 90 ο ΚΟΚ αναφέρει ότι κανένα μηχανοκίνητο όχημα, ρυμουλκούμενο, μοτοποδήλατο ή ζωήλατο όχημα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην ελληνική επικράτεια χωρίς να φέρει τις πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν χορηγηθεί νόμιμα σε αυτό από το κράτος.

Οι εν λόγω πινακίδες θα πρέπει παράλληλα να τηρούν τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές που ορίζονται από τον σχετικό νόμο και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίζουν ώστε αυτές να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα και άμεσα από τις αρχές ή από τεχνικά μέσα αλλά και να προχωρήσουν άμεσα στην αντικατάστασή τους, σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής, ακόμη και μερικής, τροποποιώντας παράλληλα και τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες ενός οχήματος δεν έχουν δικαίωμα να αλλάζουν τα στοιχεία που αναγράφονται πάνω στις πινακίδες κατά βούληση, να αντικαθιστούν τις πινακίδες για οποιονδήποτε λόγο ή να αλλάζουν το σχήμα, το χρώμα, τη γραμματοσειρά και το μέγεθός τους.

Επίσης δεν έχουν το δικαίωμα να τις τοποθετούν σε άλλο όχημα ή να κυκλοφορούν με όχημα που φέρει πινακίδες, στις οποίες τα στοιχεία που αναγράφονται δεν αντιστοιχούν στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Να σημειωθεί επίσης ότι πλην των μοτοσυκλετών και των λοιπών μηχανοκίνητων δικύκλων, αυτοκίνητα, φορτηγά και λοιπά οχήματα πρέπει να φέρουν απαραίτητα ζεύγος πινακίδων (μπροστά και πίσω), οι οποίες πρέπει να είναι πάντα τοποθετημένες πάνω στο όχημα όταν αυτό βρίσκεται ή κυκλοφορεί σε δημόσιο δρόμο. Επίσης τις δικές τους πινακίδες (και άδειες κυκλοφορίας) θα πρέπει να έχουν πλέον και τα οχήματα κατηγορίας Ο -τρέιλερ και τροχόσπιτα.

Σε περίπτωση ελέγχου και διαπίστωσης από τις αστυνομικές αρχές ότι λείπει μια από τις δύο πινακίδες του οχήματος ο οδηγός του αυτοκινήτου θα κληθεί να πληρώσει ως πρόστιμο το ποσό των 300 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα πληρώσει και ο οδηγός που κυκλοφορεί άλλης κατηγορίας όχημα που δεν είναι εφοδιασμένο με κανονικές πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας.

Με πρόστιμο 300 ευρώ τιμωρούνται και οι παραβάτες οδηγοί αν οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους δεν είναι ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης ή έχει τοποθετηθεί πάνω τους μη αντανακλαστικό υλικό.

Επίσης η πιο συχνή παράβαση που παρατηρείται είναι εκείνη που θέλει το όχημα να μην έχει φορτωθεί σωστά με αποτέλεσμα να καλύπτεται μέρος ή ακόμη και ολόκληρη η πινακίδα κυκλοφορίας. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.

Ο πέλεκυς πέφτει πολύ πιο βαρύς στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος έχουν αντικατασταθεί από άλλες που δεν έχουν χορηγηθεί νόμιμα ή έχουν παραποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο από αυτούς που περιγράψαμε νωρίτερα ή είναι πινακίδες που ανήκουν σε άλλο όχημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παραβάτης αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει έως και το ένα έτος.

Στην περίπτωση επίσης που η πινακίδα κυκλοφορίας δεν αντιστοιχεί σε εκείνη που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας τότε ο παραβάτης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από έναν έως και τρεις μήνες αλλά και χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.

Τέλος οι πινακίδες κυκλοφορίας ενός οχήματος μπορούν να βάλουν σε μπελάδες τον ιδιοκτήτη ακόμη και όταν έχει γίνει παύση κυκλοφορίας. Ειδικότερα ο νόμος αναφέρει ότι αν ένα όχημα έχει απογραφεί, καταστραφεί, διαλυθεί ή έχει εξαχθεί από τη χώρα, ο κάτοχος είναι υποχρεωμένος εντός δύο μηνών να ενημερώσει σχετικά τις αρχές με δήλωση και να παραδώσει στην αρμόδια υπηρεσία της πινακίδες. Αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Πηγή: carandmotor.gr