Covid-19: Αυξημένος κίνδυνος για θρομβώσεις κι εγκεφαλικά για τους ασθενείς

Αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών προσβολών θα αναπτύξουν ορισμένα άτομα που πέρασαν Covid-19, σύμφωνα με τον καρδιολόγο της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ, Χάρλαν Κράμχολζ.

Όπως γράφει το «Bloomberg», αν και ο καρδιολόγος δεν θέλει να πανικοβάλει τον κόσμο, καθώς οι περισσότεροι μάλλον θα είναι καλά, ωστόσο, νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ορισμένοι θα αναπτύξουν αυξημένο κίνδυνο για τα παραπάνω. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν μέχρι τώρα Covid, όλοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, όπως πόνο στο στήθος, ασυνήθιστο πρήξιμο, μούδιασμα ή αδυναμία ή ξαφνικές αλλαγές στην ισορροπία, την ομιλία ή την όραση.

Τρομακτικές αναφορές άρχισαν να εμφανίζονται την άνοιξη του 2020 για νέους που υπέφεραν από θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μια μόλυνση από τον Covid. Οι γιατροί άρχισαν να υποψιάζονται ότι ο Covid δεν ήταν απλώς μια ασθένεια του αναπνευστικού, αλλά μια ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων. Μεγαλύτερες μελέτες τώρα επιβεβαιώνουν τις υποψίες τους και έδειξαν ότι οι λοιμώξεις από τον Covid αύξησαν τον κίνδυνο όλων. Αυτό εξηγούσε γιατί οι νεότεροι που δεν θα έπρεπε να είχαν σχεδόν κανένα κίνδυνο εμφανίζονταν με εγκεφαλικά, αλλά ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Οι ασθενείς που ήδη κάπνιζαν ή είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη πέρασαν από υψηλό κίνδυνο σε ακόμη υψηλότερο.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Heart» -που σχετίζεται με το «British Medical Journal»- παρακολούθησε 54.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τεσσεράμισι μήνες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν μολυνθεί είχαν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεβική θρομβοεμβολή. επικίνδυνος τύπος θρόμβου αίματος — από εκείνους που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι μολύνθηκαν αλλά δεν ήταν αρκετά άρρωστοι για να νοσηλευτούν είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης από τους μη μολυσμένους συνανθρώπους τους. Οι άνθρωποι που είχαν νοσηλευτεί για Covid-19 είχαν περίπου 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης.

Μια άλλη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Neurosurgery» επικεντρώθηκε στην περίοδο που οι άνθρωποι μολύνθηκαν ενεργά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μόλυνση από τον Covid-19 συνδέθηκε με εγκεφαλικά και ότι τα εγκεφαλικά που συνέβησαν σε μολυσμένα άτομα ήταν πιθανό να είναι πιο σοβαρά και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση.

Ο Κράμχολζ τον οποίο συνάντησε δημοσιογράφος του Bloomberg πριν από την πανδημία μέσω της δουλειάς του για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι γιατροί διεξάγουν και αξιολογούν τις μελέτες, είπε ότι δεν έχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να γνωρίζουν πόσο μετριάζονται αυτοί οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό ή πόσο καιρό διαρκεί ο αυξημένος κίνδυνος. Είπε ότι η ιατρική κοινότητα γνώριζε από καιρό ότι οι ιοί μπορούν να αφήσουν παρατεταμένα αποτελέσματα, αλλά μέχρι αυτή την πανδημία, ποτέ δεν είχε μελετηθεί τόσο διεξοδικά.

Πηγή: aftodioikisi.gr