Δείτε πώς κάνουν αóρατες τις πıνακίδες των αυτοκıνήτων -Το κóλπο για να απоφεύγоuν τις κλńσεις της Τροχαίας

«Σύμμαχο» των γκαζιάρηδων οδηγών αποτελούν κάποια αυτοκόλλητα που καθιστούν τις πινακίδες των οχημάτων τους αόρατες.

Διαστάσεις μάστιγας έχει λάβει η υπερβολική ταχύτητα στους δρόμους της Ελλάδας, με δεκάδες οδηγούς να βυθίζουν ανερυθρίαστα το πόδι τους στους στο γκάζι αδιαφορώντας για το γεγονός ότι στήνουν παγίδες θανάτου στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Δεδομένων των κινδύνων που ενέχει αυτή η πρακτική, αλλά και των αναρίθμητων τροχαίων δυστυχημάτων που οφείλονται σε αυτή, οι αρμόδιες αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να την καταπολεμήσουν.

“Όπλο”  στη φαρέτρα τους αποτελούν οι κάμερες ταχύτητας που σαν άλλος “Big Brother” παρακολοθούν μέρα-νύχτα τους δρόμους, στο κυνήγι όσων υποπίπτουν σε αυτή την ιδιαίτερα επικίνδυνη παράβαση.aytokolito pinakides 2

H παρουσία μιας σταθερής κάμερας ή ενός ραντάρ στους δρόμους, αναμφίβολα λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους λάτρεις της ταχύτητας. Μερικοί, ωστόσο, δεν πτοούνται και επιστρατεύουν κόλπα που τους επιτρέπουν να γίνονται… αόρατοι.

 

«Σύμμαχος» των εν λόγω οδηγών αποτελούν κάποιοι αριθμοί υπό τη μορφή αυτοκόλλητων που τοποθετούνται στην πινακίδα, παραποιώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, για να εφαρμόσει το αυτοκόλλητο στην πινακίδα, πρέπει πρώτα ο οδηγός να καθαρίσει την επιφάνειά της. Στη συνέχεια, απλα, τοποθετεί τους αριθμούς-αυτοκόλλητα πάνω στην πινακίδα.

Δείτε το βίντεο:

Αυτό που καθιστά τα εν λόγω αυτοκόλλητα ξεχωριστά, είναι ότι παρόλο που φαίνονται με γυμνό μάτι, δεν μπορούν να εντοπιστούν από την κάμερα. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν υπάρξει υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, το τεχνικό μέσο βεβαίωσης παραβάσεων θα «τραβήξει» εικόνες αποκλειστικά του αυτοκινήτου, καθώς η πινακίδα κυκλοφορίας του θα φαίνεται εντελώς κενή -ή μόνο εν μέρει, εφόσον έχει γίνει απόκρυψη ορισμένων αριθμών.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Άρθρο 90 ΚΟΚ) όποιος οδηγεί οδικό όχημα του οποίου οι πινακίδες δεν είναι, για οποιονδήποτε λόγο, ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων ή τοποθετεί επ’ αυτών μη αντανακλαστικό υλικό τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ.

aytokolito pinakides

Επίσης στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «Απαγορεύεται για οποιαδήποτε αιτία αντικατάσταση των πινακίδων, που καθορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου αυτού με άλλες που δεν έχουν χορηγηθεί νόμιμα ή παραποίηση αυτών με οποιαδήποτε μορφή (τεμαχισμό, αλλαγή σχήματος ή γράμματος, κάμψη της πινακίδας κ.λπ.) ή μετάθεση από του ενός οχήματος σε άλλο ή κατασκευή από άλλον πλην του κατά τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα οριζόμενου και κατά τρόπο διάφορο, ως και η πώληση, αγορά και χρήση τέτοιων πινακίδων. Οι παραβάτες της διάταξης της παραγράφου αυτής, ως και αυτοί που υποβάλλουν ψευδή στοιχεία, για τη λήψη ανταλλακτικών πινακιδίων για το σκοπό παράνομης χρησιμοποίησης τους, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρις ενός (1) έτους».

πηγή: tilestwra.com