«Δεν αφήνουμε τα σπίτια μας»: Οι πολίτες αντιδρούν μαζικά στην κυβερνητική πολιτική των εκκενώσεων

Κραυγή απόγνωσης και θυμού από τους κατοίκους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Από την πρώτη στιγμή πολίτες αντέδρασαν στην κυβερνητική πολιτική των άκριτων εκκενώσεων και παρέμειναν στα χωριά τους ,όπως γινόταν πάντα όταν οι καμπάνες χτυπούσαν για φωτιά. Ειδικά σήμερα όμως πολλοί πολίτες το φωνάζουν προς την κυβέρνηση:

«Πες τους ότι εμείς,στο χωριό Αβγάρια, δεν θα φύγει κανένας.Αν είναι να καεί το χωριό, θα καεί μαζί μας. Αφού, μέχρι τώρα, δεν έχουν βρει πτώματα να έρθουν στο χωριό να βρουνε .Άμα μείνω εγώ στο δρόμο πάλι πεθαμένος δεν θα είμαι;».

Αυτή είναι μία από τις πολλές αλλά σίγουρα η πιο χαρακτηριστική φράση από πολίτη που δείχνει την “ακύρωση στο πεδίο” της “στρατηγικής εκκένωσης”.

Όπως καταγγέλλουν έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της φωτιάς δίχως ικανή υποστήριξη πυροσβεστικών δυνάμεων, δίχως σχέδιο από την πολιτική προστασία, παλεύοντας μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί.

Τα χωριά, τα παρθένα δάση, οι υποδομές, το βιός τους έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει ο τόπος τους, λένε εξοργισμένοι και απελπισμένοι.

Τα τελευταία στοιχεία από τις δορυφορικές καταγραφές στην πυρκαγιά δείχνουν πως κάηκαν 346.840 στρέμματα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στα ελληνικά χρονικά και αυτό έχει εξοργήσει τους πολίτες.

Κάτοικος Ιστιαίας: Πολλά συγχαρητήρια στους κατοίκους όλων των χωριών του ορεινού όγκου. Μόνοι τους προσπαθούν να σώσουν τα χωριά τους. Ο δήμαρχος Μαντουδίου έχει κάνει εκκλήσεις για εναέρια μέσα από την πρώτη μέρα. Ο δήμαρχος Ιστιαίας κάνει συχνές εκκλήσεις προσωπικά. Ποιο είναι το σχέδιο; Προφανώς το σχέδιο είναι η φωτιά να φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Υπάρχουν εντολές να μην συμμετέχουν στην κατάσβεση, να συμμετέχουν μόνο στις εκκενώσεις. Οι μόνοι που βοηθούν είναι οι ντόπιοι πυροσβέστες κατά παράβαση των εντολών. Η επόμενη ημέρα δεν θα αργήσει να έρθει. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για πάρα πολύ κόσμο.

Γούβες: Η περιοχή ήθελε δασικούς πυροσβέστες. Έχουν καεί σπίτια, καλό είναι να γλιτώσουν οι άνθρωποι αλλά εδώ ο κόσμος τι θα κάνει; Θα πεθάνουν της πείνας. Υπάρχει φιλότιμο από τα παιδιά της πυροσβεστικής, αλλά δεν σβήνονται έτσι οι φωτιές. Δεν έχουν τεχνογνωσία. Υπάρχει αδράνεια και δεν υπάρχει συντονισμός.

Κάτοικος από τις Γούβες: Η προσπάθεια γίνεται από τους ανθρώπους που δεν άκουσαν τις εντολές της αστυνομίας. Περιμένουμε τα αεροπλάνα, αλλά τα αεροπλάνα δεν υπάρχουν.

Κάτοικος της Ιστιαίας: Την επόμενη ημέρα θα είμαστε 40.000 ζωντανοί – νεκροί. Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια. Αν δεν πετάξει αεροπλάνο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, θα θρηνήσουμε θύματα, ο κόσμος έχει κουραστεί.

Κάτοικος Γερακιού: Καίγονται άνθρωποι, καίγονται περιουσίες. Έχει άπνοια και εάν δεν καταφέρουν να σβήσουν σήμερα τη φωτιά θα φτάσει δεν ξέρω κι εγώ που θα φτάσει. Ένα πανέμορφο πευκοδάσος το οποίο έχει καταστραφεί. Περίπου 20.000 κάτοικοι υπάρχουν στην περιοχή. Που θα πάμε; Θα φτάσουμε απέναντι κολυμπώντας;

Κάτοικος Αβγαριάς: Να πω σε αυτούς που μας άφησαν αβοήθητους να καιγόμαστε ότι εμείς δεν φεύγουμε. Θα μείνουμε για τις περιουσίες μας, κανένας δεν μας έχει βοηθήσει, οπότε εμείς θα καούμε μαζί με το χωριό μας. Άμα μείνω εγώ στον δρόμο ποιος θα με σώσει; Έχουμε γεμίσει βυτία, τα νερά από τις βρύσες και ό,τι άλλο προλάβουμε. Στο χωριό μπορεί και να έχουν μείνει 50 άτομα. 

Κάτοικος Καματριάδων: Έχει αντίθετο άνεμο και η φωτιά έχει φρενάρει από το πρωί. Εάν είχαμε μόνο δύο αεροπλάνα θα μπορούσαμε να σταματήσουμε το μέτωπο. Κάνουμε εκκλήσεις από το πρωί, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανά χωριό».

Αντιδήμαρχος Ιστιαίας (Νατάσσα Φούρναρη: Έλεος! 6η μέρα και παλεύουμε μόνοι μας!!! Η Εύβοια καίγεται αβοήθητη! Δεν εκλιπαρούμε πια για εναέρια βοήθεια, κραυγάζουμε!!! Ας βάλουν λοιπόν, έλικες στα περιπολικά, που τόσο είχαμε ανάγκη!!…και θα αναμετρηθούμε  αφού περάσουμε στο 5ο στάδιο του πένθους μας, γιατί τώρα είμαστε στην οργή…και εκεί θα παραμείνουμε για καιρό… Ο ήλιος τουλάχιστον σήμερα δεν πρόκειται να ανατείλει».

Αυτές τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν οι πολίτες της περιοχής, εικόνες προσφυγιάς:

https://twitter.com/KallergisK/status/1423742500234215428?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1423742500234215428%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famyna-asfaleia%2Fpolitiki-prostasia%2F1008399_den-afinoyme-ta-spitia-mas-oi-polites-antidroyn-mazika

Πηγή: pronews.gr