Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τα σχολεία, καθώς το μεσημέρι θα συνεδριάσουν οι ειδικοί για τον κορονοϊό, ενώ αμέσως μετά θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα σχολεία από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Η κυβέρνηση καλείται να επιλύσει τη δύσκολη εξίσωση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Λοιμωξιολόγοι και ειδικοί διατυπώνουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ υποστήριξε πως το άνοιγμα σχολείων θα φέρει καλύτερη επιτήρηση.
Ο ίδιος εξήγησε πως κατά τη διάρκεια της περιόδου «πριν από τα Χριστούγεννα, ένα στα τέσσερα κρούσματα, ήταν σε παιδιά σχολείων τα οποίο ευρίσκοντο με τα self test. Από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά, στην ηλικιακή ομάδα έως 17 ετών, έχουμε μόνο το 13% των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνονται τεστ. Θα χάσουμε την ευκαιρία να υπάρχει και μια επιτήρηση».
«Δεν υπάρχει απόλυτη σωστή ή λάθος λύση σε αυτό το θέμα, αυτό το βλέπουμε και σε ευρωπαϊκά κράτη και στις ΗΠΑ» διευκρίνισε. «Δεν ξέρω σε μια εβδομάδα ή σε δύο εβδομάδες τι περισσότερο θα έχουμε, νομίζω σίγουρα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα».
Τόνισε πως μάλλον δεν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων: «Φαίνεται ότι και στις επόμενες ημέρες δε θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή θα δούμε ό,τι βλέπουμε και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
Όπως εξήγησε, «έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που θα κυριαρχήσει, ελπίζουμε η ανοσία από την Όμικρον να μπορέσει να σκεπάσει τη Δέλτα, να μην έχουμε μια έξαρση της Δέλτα όταν δούμε αποκλιμάκωση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον… Ιστορικά οι πανδημίες εκφυλίζονται σε ενδημίες, ή εξαφανίζονται. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί λόγω εμβολιασμού. Αναμένουμε στους επόμενους μήνες ότι θα επικρατήσει το Όμικρον, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω, δυστυχώς της φυσικής ανοσίας, και δε θα βρίσκει ο ιός περάσματα για να συνεχίσει το κύμα».
«Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε 250.000 με 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά την υποχρεωτικότητα υπάρχει αντίσταση» σχολίασε.
Νίκος Καπραβέλος: Παράταση για τα σχολεία
Στην ίδια εκπομπή βρέθηκε καλεσμένος και ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, ο όποιος είπε: «Υποστηρίζω μια μικρή παράταση (στο άνοιγμα των σχολείων). Αν όντως υπάρχει το αισιόδοξο σενάριο, τα σχολεία θα ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, με υγειονομικά πρωτόκολλα. Εμείς είδαμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές, αν αυξηθούν και η πίεση στις ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη, δε θα αντέξει κανείς».
«Δεν λέμε να κλείσουν τα σχολεία, όμως πρέπει να προστατευτούν και τα παιδιά οι δυνατότητες διασποράς της Όμικρον είναι τεράστιες, και αν ανοίξουν τα σχολεία θα μολυνθούν τα περισσότερα. Η Ολλανδία που ανοίγει τα σχολεία έχει λοκντάουν από τα Χριστούγεννα…» είπε. «Το χειρότερο σενάριο είναι μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ λόγω Όμικρον, δε θα αντέξει, θα καταρρεύσει το σύμπαν. Είναι παρατραβηγμένο να δώσουμε κάποια μορφής ανάφλεξη αυτή τη στιγμή» σημείωσε.
Επανέλαβε την άποψή του για καθολικό lockdown γιατί φοβάται την κατάρρευση του συστήματος υγείας. «Δεν φτάνουν τα μέτρα, δεν έχουμε το κυριότερο μέτρο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αν από τον Αύγουστο είχαμε υποχρεωτικότητα δε θα φτάναμε στο 4ο κύμα με τέτοιες τραγικές συνέπειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
«Αυτό που με τρομάζει είναι η μετάδοση της νόσου στους ανεμβολίαστους και τους υψηλού κινδύνου» διευκρίνισε.
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Έναρξη μαθημάτων την 10η Ιανουαρίου
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των μαθημάτων από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου: «Τα παιδιά δεν μένουν σε γυάλες και αν δεν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά θα είναι εκτεθειμένα στην κοινότητα» σημείωσε.
Τόνισε πως τα παιδιά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού των μαθητών – όλων των βαθμίδων.
«Ο κίνδυνος είναι να επιστρέψει η λοίμωξη στο σπίτι και να κινδυνεύσουν αυτοί που είναι στο σπίτι» λέγοντας πως αυτοί που θα κινδυνεύσουν σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι ανεμβολίαστοι. «Αυτοί που έχουν κάνει την επαναληπτική δόση ή ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον εμβολιασμό τους προστατεύονται» πρόσθεσε.
Πηγή: newsit.gr