Δικαστική ανατροπή: Ακυρώθηκε πρόστιμο 18.000 ευρώ για αυθαίρετη χρήση αιγιαλού σε επιχείρηση στην Κεφαλονιά!

Ακύρωση προστίμου για αυθαίρετη χρήση αιγιαλού σε επιχείρηση στο Ληξούρι

Σε μία σημαντική από πλευράς νομολογίας απόφαση προχώρησε , το Διοικητικό Εφετείο Πατρών, με την υπ΄αριθμ. Α193/2024 απόφασή του, με την οποία ακύρωσε στο σύνολο του το πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα και διατηρεί υγειονομική επιχείρηση και επιχείρηση ενοικίασης ξαπλωστρών και ομπρελών στο Ληξούρι Κεφαλληνίας, από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

Η αιτούσα την ακύρωση της ως άνω πράξης, είχε συνάψει νόμιμη σύμβαση παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού με τον Δήμο Ληξουρίου, η οποία της επέτρεπε να δραστηριοποιείται στον χώρο του αιγιαλού συγκεκριμένης περιοχής της Παλικής.

Πάραυτα, η Κτηματική Υπηρεσία σε αυτοψία που διενήργησε διαπίστωσε σύμφωνα με την προσβαλλόμενη πράξη ότι η επιχείρηση είχε υπερβεί της παραχωρηθείσας έκτασης κατά 26,16 τ.μ. και επιβλήθηκε πρόστιμο 18.137,25 ευρώ και άμεση απομάκρυνση της δήθεν αυθαίρετης κατασκευής.

Η επιχείρηση προς υποστήριξη της αιτησής ακύρωσης των ως άνω πράξεων  απέδειξε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις :

– παραβίαζαν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς και άλλα νόμιμα δικαιώματα

–  είχαν ανεπαρκή και αυθαίρετη αιτιολόγια ως προς την επιβολή προστίμου

– παραβίαζαν ουσίωδεις διατάξεις του νόμου, καθώς επίσης παρέκκλιναν από τον πραγματικό σκοπό του καινούργιου Ν. 5092/2024 που θεσπίζει πλαίσιο για την διαχείριση των παραθαλάσσιων περιοχών.

Εν γένει η προσφεύγουσα επιχείρηση απέδειξε ότι ουδέποτε έπραξε παρά το γράμμα του νόμου και σε καμία περίπτωση δεν κατέλαβε αυθαιρέτως τμήμα του παραχωρούμενο αιγιαλού.

Τελικά, η σημαντική αυτή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών δικαίωσε την προσφεύγουσα εταιρεία και την απάλλαξε από την οικονομική ζημία που θα προξενούσε το πρόστιμο αυτό, πόσο μάλλον σε τόσο δύσκολες οικονομικές εποχές.

Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος Κατσαΐτης Νικόλαος Ηλίας και η δικηγόρος Αναστασία Μητσοπούλου.