Στην προμήθεια τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό προχώρησε, όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, ο δήμαρχος Άργους -Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος. Πρόκειται για 300 Rapid test Αντισωμάτων IgG και IgM που ο δήμος έχει παραλάβει από την περασμένη Πέμπτη 23/4: «Ο δήμος Άργους Μυκηνών είναι πολύ μπροστά. 300 τέτοια τεστ τα έχουμε στα χέρια μας από 23/4…..Η ΠΡΌΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΑΠΌ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΊΑ. Πάντα δίπλα σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΌΤΕΣ ΜΑΣ», έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο facebook ο κ. Καμπόσος.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η προμήθεια των εμβολίων έγινε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, που έχουν και την ευθύνη της έγκρισης αλλά και της διαδικασίας μαζικής εφαρμογής τους στον πληθυσμό.
Τσιόδρας: Δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ
Να σημειωθεί ότι στις τελευταίες δηλώσεις του την Δευτέρα 20/4, στις οποίες είχε αναφερθεί στα τεστ αντισωμάτων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει ακόμη αξιόπιστο τεστ: «Κάποιες μελέτες δείχνουν πως ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Βέβαια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ακόμα για το τι σημαίνουν για κάθε χώρα και περιοχή αυτοί οι αριθμοί, μπορεί να διαφέρουν. Έχουμε ακόμη κάποιες αβεβαιότητες και ο ακριβής αριθμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διαφορετικούς παράγοντες σε κάθε χώρα, όπως στην αξιοπιστία των τεστ που χρησιμοποιούνται και αν καταγράφουν διασταυρούμενη ανοσία και με άλλους κυκλοφορούντες κορονοϊούς ή αφορούν μόνο αυτό τον κορονοϊό, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει, αν είναι τυχαίο δείγμα με συγκεκριμένες ομάδες, σύμφωνα με επιδημιολογικά κριτήρια, όπως η ηλικία και το νόσημα, καθώς και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωπο που συμμετείχε στη μελέτη και στον οποίο έγινε το τεστ. Δηλαδή αν είχε μια μορφή της νόσου χωρίς κανένα σύμπτωμα, μια ήπια συμπτωματική μορφή, μια μορφή με σοβαρή συμπτωματολογία και νοσηλεία. Μπορεί όλες αυτές οι κατηγορίες να έχουν άλλα επίπεδα αντισωμάτων», είχε πει τότε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είχε προσθέσει: «Και υπάρχει και το τεστ αντισωμάτων, που αναφέρει ο δημοσιογράφος, για το οποίο υπάρχουν ακόμα αρκετές αβεβαιότητες, τις είπα στη δήλωσή μου, θέλει προσοχή. Φυσικά και θα γίνεται, αυτή τη στιγμή συνιστάται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, να γίνεται στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας και μόνο. Όχι με στόχο τη διάγνωση, γιατί εκεί πραγματικά μπορεί να σου δώσει την ψευδή ασφάλεια ότι έχεις περάσει την νόσο και να εκτεθείς, ή δεν έχεις περάσει τη νόσο και πρέπει να προφυλάσσεσαι. Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή. Όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, και ήδη γίνονται τεράστιες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να υπάρχουν αυτά τα αξιόπιστα τεστ τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη Δημόσια Υγεία, θα κάνουμε τις πρώτες μας επιδημιολογικές έρευνες».
Πώς την «πάτησε» η Βρετανία
Να σημειωθεί ότι πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Βρετανίας που παρήγγειλε τον Μάρτιο 3,5 εκατομμύρια τεστ από διάφορες εταιρείες και στην πορεία ανακάλυψε πως κανένα δεν αποδίδει αρκετά καλά για να θεωρηθεί πραγματικά αξιόπιστο.
Τα περισσότερα τεστ αντισωμάτων που έχουν κιόλας πλημμυρίσει την αγορά, δεν είναι αρκούντως ακριβή. Αλλά ακόμη κι αν ήσαν, σύμφωνα με το «Nature», το γνωστότερο επιστημονικό περιοδικό στον κόσμο, δεν μπορούν να απαντήσουν το κρίσιμο ερώτημα: αν κάποιος έχει πράγματι αντισώματα έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2, πόσο θα κρατήσει αυτή η ανοσία και πόσο πιθανό είναι να ξανακολλήσει σχετικά σύντομα τη νόσο Covid-19;
Πηγή: aftodioikisi.gr