Δημήτρης Φατούρος: Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος δάσκαλος της αρχιτεκτονικής

Ο Δημήτρης Φατούρος διετέλεσε πρύτανης του ΑΠΘ και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Αριστεράς

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, ο μεγάλος δάσκαλος της αρχιτεκτονικής Δημήτρης Φατούρος. Ο Δημήτρης Φατούρος ήταν ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αρχιτέκτονας, εικαστικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, μετά από βραχεία νοσηλεία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Φατούρος διετέλεσε Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τέσσερεις σχεδόν δεκαετίες από το 1959 έως το 1996 και υπήρξε βασικός ιδρυτικός συντελεστής της Σχολής και βασικός διαμορφωτής της φυσιογνωμίας της. Ήταν Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ στο διάστημα 1968-69 και 1977-78. Διετέλεσε Πρύτανης του Α.Π.Θ. από το 1983 έως το 1988. Είναι Ομότιμος Αναγορεύτηκε Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών το 2014.

Ο Δημήτρης Φατούρος διετέλεσε πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από το 1983 έως το 1988, και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Ιούλιο του 1994. Το 1990 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Αριστεράς, αλλά έχασε για ελάχιστες ψήφους από τον Ντίνο Κοσμόπουλο.

Το συγγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου περιλαμβάνει 17 βιβλία: δοκίμια για την αρχιτκετονική, αλλά ενίοτε την τέχνη και την ποίηση, μονογραφίες, και βιβλία μαθημάτων συστηματικής θεωρίας της αρχιτεκτονικής, σε ένα εύρος χρόνου από το 1952 ως το 2009. Επίσης έχουν εκδοθεί τέσσερεις ποιητικές συλλογές του. Το εικαστικό του έργο περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, επιτοίχια ανάγλυφα και σκηνικά, που πρόσφατα ανακίνησαν την προσοχή των κριτικών με εκδόσεις και αναδρομική έκθεση (ΜΙΕΤ 2018)

Πηγή: ethnos.gr