Δύναμη ψυχής: Η διάγνωση του Δημήτρη Παπανικολάου με Άσπεργκερ & τα όμορφα λόγια για την αυτιστική κόρη του

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γεννήθηκε στο Ίλιον Αττικής. Είναι ο μοναδικός Έλληνας μπασκετμπολίστας που έχει κατακτήσει 2 φορές το triple crown με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Της: Έπη Τρίμη

Η πρώτη του ομάδα ήταν ο Αστέρας Ζωοδόχου Πηγής. Το 1992 τον απέκτησε Ολυμπιακός και τον παραχώρησε δανεικό στον Σπόρτιγκ.

Στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα του Σπόρτιγκ βοήθησε την ομάδα να διακριθεί με αποκορύφωμα την κατάκτηση της 4ης θέσης στην κανονική περίοδο τη σεζόν 1994-95 και την έξοδο στην Ευρώπη.

Το 1995 επέστρεψε στον Ολυμπιακό όπου απέκτησε θέση βασικού και κέρδισε 2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και την Ευρωλίγκα. Το 2001 κέρδισε στο διαγωνισμό καρφωμάτων του Ελληνικού All Star Game. Το 2002 αγωνίστηκε στον Μακεδονικό για ένα χρόνο συμβάλλοντας στις επιτυχίες της και την αγωνιστική άνοδο της ομάδας.

Το 2003 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό ανατρέποντας παλαιότερη δήλωσή του. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα αλλά και το δεύτερο τρόπαιο της Ευρωλίγκα της καριέρας του.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα oneman.gr είχε πει σχετικά: «Έφυγα από τον Ολυμπιακό γιατί η ομάδα τότε μου έκανε μια προσφορά, με την οποία έδειχνε ότι δεν με ήθελε. Μπορεί μια ομάδα να περνά οικονομική κρίση και να μην μπορεί να σου δώσει όσα λεφτά πιστεύεις ότι αξίζεις και να σε πείσει να μείνεις σε αυτή. Μπορεί, όμως, και να κάνει μια προσφορά μόνο για τα μάτια του κόσμου. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει δράση ένας μηχανισμός, ο οποίος προσπαθεί να σε λοιδορήσει».

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπανικολάου είχε πει: «Η μεταγραφή μου από τον Μακεδονικό στον Παναθηναϊκό ήταν λίγο περίεργη, γιατί εκείνη την περίοδο υπήρχε η φήμη ότι θα επέστρεφα στον Ολυμπιακό, κάτι που ήθελαν περισσότερο κάποιοι δημοσιογράφοι και φίλοι παρά η ίδια η ομάδα. Μια μέρα, ενώ έπινα καφέ με τον μάνατζερ μου, τον πήρε ξαφνικά τηλέφωνο ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Όταν ο μάνατζέρ μου του εξήγησε ότι ήμασταν μαζί, ο κύριος Γιαννακόπουλος του ζήτησε να με πάει στην Βιανέξ (σ.σ. φαρμακευτική εταιρεία του Γιαννακόπουλου) και να συζητήσουμε. Δεν ήταν τίποτα προετοιμασμένο.

Αλλά και πάλι τηρήθηκαν οι ηθικοί κανόνες. Πριν υπογράψω στον Παναθηναϊκό μίλησα με τον Ολυμπιακό. Ωστόσο η πλευρά των ερυθρόλευκων υποστήριξε πως είχε κλείσει το ρόστερ της ομάδας και μου είπε να προχωρήσω όπως ήθελα. Κάπου εκεί σε πιάνει λίγο ο εγωισμός. Δεν τέθηκε θέμα εκδίκησης, ούτε ήθελα να αποδείξω κάτι στα μεταξύ μας ντέρμπι. Ένας άνθρωπος με υγιή εγωισμό πρέπει αν επιδιώκει τη δικαίωση και όχι την εκδίκηση».

«Στον Παναθηναϊκό πήγα το 2004. Εκείνη την περίοδο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων γινόταν μια ανακαίνιση στα μεγάλα γήπεδα της χώρας, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός ν’ αγωνίζεται στο Σπόρτινγκ και ο Ολυμπιακός στον Κορυδαλλό. Τα συγκεκριμένα γήπεδα είναι πολύ μικρά για αυτό και η πρώτη μου χρόνια με τους φίλους του Παναθηναϊκού ήταν πολύ δύσκολη».

Να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Παπανικολάου το καλοκαίρι του 2007 μεταγράφηκε στην ΑΕΚ και έγινε ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που έχει αγωνιστεί σε ΠΑΟ, ΟΣΦΠ και ΑΕΚ και ο δεύτερος μετά τον Άριαν Κόμαζετς. Πλέον, έχει μια εταιρία που διοργανώνει αθλητικά events.

 

Το σύνδρομο Άσπεργκερ

Για τους λόγους που τον οδήγησαν να αποκαλύψει ότι έχει σύνδρομο Άσπεργκερ είχε μιλήσει στην εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι, ο παλαίμαχος καλοαθοσφαιριστής, Δημήτρης Παπανικολάου.

Όπως είχε αναφέρει, ανακάλυψε ότι πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο το οποίο βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, μιλώντας με ψυχαναλυτή. «….Και όταν του είπα τις συμπεριφορές και τις ιδιαιτερότητες μου είπε ότι έχω στοιχεία Άσπεργκερ. Και μετά το αποδέχθηκα».

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπανικολάου είχε εξηγήσει: «Έχει βάσανο σε μένα το φάσμα του αυτισμού. Σκέφτομαι 24 ώρες το 24ωρο. Ακόμα και όταν κοιμάμαι μπορεί να σκέφτομαι. Δεν μπορώ να χαλαρώσω. Αυτό θέλω να το δουλέψω. Η σύζυγός μου, η Έλια, πήγε να με προστατέψει μια μέρα πριν το ανακοινώσω δημόσια. Μου εξήγησε ότι μετά δεν υπάρχει επιστροφή» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται όποιος έχει Άσπεργκερ».

«Ήταν απελευθέρωση για μένα και τον Δημήτρη»

«Τα τελευταία χρόνια είχα αυτή την υποψία ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Έκανα ψυχανάλυση τρία χρόνια. Κάποια στιγμή ο γιατρός γνώρισε και τον Δημήτρη. Και κάποια στιγμή μου είπε ότι μπορεί ο Δημήτρης να είναι στο φάσμα» δήλωσε από την πλευρά της η Έλια Παπαηλίου, σύζυγος του Δημήτρη Παπανικολάου.

«Στην καθημερινότητα ο Δημήτρης χρειάζεται αρκετό χρόνο με τον εαυτό του. Δεν είναι πολύ κοινωνικός» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ένιωσε απελευθέρωση και για εκείνη και για τον σύζυγό της, μετά την γνωστοποίηση του ζητήματος.

«Η κόρη μου είναι στο φάσμα του αυτισμού»

Μιλώντας στις 2.4.22 στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» ο Δημήτρης Παπανικολάου ανέφερε: «Η Άρια (σ.σ. η κόρη του) μου είπε ότι θέλει να το πω για να την σέβονται περισσότερο.

Ο λόγος που μίλησα για εμένα και είπα ότι έχω αυτισμό είναι η Άρια. Κάποια στιγμή είπα ‘ αν κάνουν αυτά στην Άρια που ο μπαμπάς της έχει μια αναγνωρισιμότητα, τι θα κάνουν σε κάποιον που δεν τον ξέρουν;’. Δεν θέλω να παρουσιαστώ ως άγιος. Έχω κάνει και εγώ λάθη. Δεν είμαι τέλειος», υπογράμμισε και αποκάλυψε: «Ως γονείς έχουμε ένα άγχος για το μετά αλλά πρέπει να προετοιμάσεις και την κοινωνία. Να την προετοιμάσεις για τον αυτισμό. Δεν υπάρχει αναπηρία, βολεύει πολλούς αυτή η λέξη αλλά δεν υπάρχει. Καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, να μην αποκλείει.

Η γυναίκα μου από την πρώτη στιγμή είναι βράχος δίπλα μου», σημείωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου. «Σε πολλά σημεία είμαστε στο μηδέν. Πρέπει να πάρουν θάρρος οι γονείς να μιλήσουν για τον αυτισμό όπως και εγώ πήρα θάρρος για την κόρη μου. Δεν ξέρεις τι συμβαίνει σε ένα σπίτι. Μην κρίνεις. Ας προσγειωθούμε όλοι μαζί γιατί αν δεν είναι καλά ο διπλανός μου δεν είμαστε ούτε εμείς», κατέληξε.

Σε συνέντευξή του στο «Πρωινό» ο Δημήτρης Παπανικολάου είχε πει: «Η κόρη μου, η Άρια που σήμερα είναι 16 ετών, ήταν 3,5 όταν μάθαμε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Στον βρεφονηπιακό σταθμό που πήγαινε μας το είπαν. Οι γυναίκες εκδηλώνονται πάντα πολύ πιο συναισθηματικά. Είδαν μια διαφορά σε κάποιες κινήσεις, στον λόγο. Ο αυτισμός θεωρείται η αόρατη αναπηρία. Ο αυτισμός έχει πολλές βαθμίδες από χαμηλή λειτουργικότητα μέχρι υψηλή. Δεν είναι όμως θέμα υγείας. Ίδιο προσδόκιμο ζωής έχεις με κάποιον που δεν είναι στο φάσμα».

Η στιγμή που η κόρη του έμαθε για το φάσμα του αυτισμού

Περνώντας στο πότε ο ίδιος και η γυναίκα του, ενημέρωσαν την κόρη τους για το φάσμα του αυτισμού στο οποίο βρίσκεται, ο Δημήτρης Παπανικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Της το είπαμε στα 15. Έφυγε αυτόματα ένα βάρος. Χρειάζεται χρόνος να το πεις στο παιδί για να είναι σε μια ηλικία που να καταλαβαίνει. Εμένα με νοιάζει η κόρη μου να είναι ευτυχισμένη και αποκλείεται μέχρι να φύγω από τη ζωή να αφήσω αυτό το παιδί, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα να πεθάνουν σε ένα ίδρυμα με χάπια».

πηγή: enimerotiko.gr