Ε. Φωκάς: Ο Σαμικός γιατρός του Ι. Μεταξά που παντρεύτηκε την κόρη του

Ο Ευγένιος Φωκάς γεννήθηκε στην Σάμη στις 20 Ιουλίου 1903 και ήταν γιος του Αναστασίου Φωκά και της Αφροδίτης Ζερβού…

Κόρες του είναι η Αφροδίτη – Αυγούστα (Ντίτα) Κοτζιά και η Ιωάννα Φωκά – Μεταξά, η οποία είναι αρχαιολόγος στο επάγγελμα. Και η οποία έγραψε τις τελευταίες ημέρες στο Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με αφορμή τον χαιρετισμό του Κ. Πλεύρη: «Καλημέρα Ελλάδα! Έτσι χαιρετούσε ο Μεταξάς»…

Ο Ευγένιος Φωκάς προτιμούσε τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών

Υπάρχουν ιδιαίτερα αξιοσημείωτα στοιχεία για τον Σαμικό, με πρώτο και καλύτερο ότι δεν λάμβανε χρήματα από τους ασθενείς. Προτιμούσε την δωρεάν παροχή των υπηρεσιών του. Βοήθησε σημαντικά τους συντοπίτες μας στους σεισμούς της Κεφαλονιάς.

Υπήρξε ο προσωπικός ιατρός του Ιωάννη Μεταξά από το 1935 μέχρι το θάνατο του. Χωρίς ίχνος υπερβολής, ήταν ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης, που τον συνόδευσε σε περιοδείες αλλά και διπλωματικές αποστολές στην Κωνσταντινούπολη, και στο Βουκουρέστι. Μιλούσε, άλλωστε, άπταιστα γαλλικά και γερμανικά.

Κρατήθηκε όμηρος από την κυβέρνηση Τσολάκογλου

Ο Ευγένιος Φωκάς ήταν γαμπρός του στρατιωτικά ιδιοφυούς, Ιωάννη Μεταξά, δεδομένου ότι είχε παντρευτεί τη μικρότερη κόρη του, Ιωάννα (Νανά). Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της εκλεκτής συγγένειας που διατηρούσε απώλεσε την έδρα του καθηγητού, ύστερα από απόφαση της κυβερνήσεως Τσολάκογλου το 1942. Μετά την κατάργηση της έδρα του, ήρθε η απόλυση, ενώ κρατήθηκε όμηρος τόσο από τους Γερμανούς όσο και από τους ΕΛΑΣίτες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 1945!

Το 1940, προφανώς ύστερα από πρόταση του πεθερού του, Ιωάννη Μεταξά, διορίστηκε καθηγητής στη νεοϊδρυθείσα έδρα της Υδροθεραπείας και Ιατρικής Κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αν ανατρέξουμε, μάλιστα, στο Ημερολόγιο του Μεταξά με ημερομηνία 4 Μαρτίου 1939, αναφέρει: «Ευγένιος εξελέγη καθηγητής παμψηφεί. Νανούλα συγκινημένη». Και στις  26/1/1940 διαβάζουμε: «Εναρκτήριος Ευγενίου».

Απεβίωσε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1970 και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. 32 χρόνια αργότερα απεβίωσε πλήρης ημερών και η σύζυγός του, Νανά.

Πηγή: kefaloniatimes.gr