ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο «ιεροψάλτης του λαού», όπως αποκαλούσε η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι της Πενσιλβάνιας τον Αντώνιο Διακάτο (Antonios Diakatos) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 91 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια.

Η θλιβερή είδηση προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στην μείζονα περιοχή της Φιλαδέλφειας, διότι o αείμνηστος υπηρέτησε για 65 συναπτά έτη με πάθος και ανιδιοτέλεια το αναλόγιο και συμμετείχε σε εκατοντάδες μυστήρια γάμου και βάπτισης και σε χιλιάδες ακολουθίες.

Ακόμη και τους τελευταίους μήνες που έδινε την δική του μάχη για τη ζωή σηκωνόταν κάθε Κυριακή για να υπηρετήσει στο αναλόγιο.

Οι ιεροψάλτες Κώστας Παπακωσταντίνου, αριστερά και ο Αντώνιος Διακάτος και ο π. Δημήτριος Κανελλοπουλος.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί την Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2020 και 11.00 π.μ. στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη διεύθυνση 229 Powell Lane, Upper Darby, P.A. 19082 και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «Fernwood Cemetery» στη διεύθυνση 6501 E Baltimore Ave, Lansdowne, PA 19050.

Τόσο η Νεκρώσιμη Ακολουθία όσο και ο ενταφιασμός του λόγω της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης για την πανδημία του κορωνοϊού και των περιορισμών για τις συναθροίσεις θα λάβει χώρα σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Ο φωτορεπόρτερ και συνάμα πρώην γραμματέας της εν λόγω κοινότητας, κ. Στέλιος Λάμπρου, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη του για τον «ιεροψάλτη του λαού» και τόνισε ότι όχι μόνο υπηρέτησε αφιλοκερδώς με πάθος την Εκκλησία, αλλά υπήρξε δάσκαλος για δύο τουλάχιστον γενιές ιεροψαλτών.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1929 στο Μαρκόπουλο της Κεφαλληνίας, όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του Χαράλαμπος Διακάτος και Μαρία το γένος Μπάλλα έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Νικόλαο, τον Αντώνιο, τον Άγγελο και την Στάμω και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Αντώνιος Διακάτος υπήρξε δάσκαλος για δύο τουλάχιστον γενιές ιεροψαλτών. Ο Αντώνιος Διακάτος (αριστερά) και Αλέξανδρος Μπουμπάρης.

Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 στην Κεφαλλονιά άλλαξαν τα δεδομένα και τον Μάρτιο του 1955 ο Αντώνιος δέχτηκε την πρόσκληση του θείου του (αδελφού της μητέρας του) Διονυσίου Μπάλλα και ήρθε για μια καλύτερη τύχη στην Φιλαδέλφεια.

Εργάστηκε σκληρά στο εστιατόριο του θείου του και όταν έμαθε τα μυστικά του εστιατορίου απέκτησε το δικό του. Πρόκειται για το εστιατόριο, το «Blu Comet» αρχικά στην περιοχή Bryn Mawr Pa. και στη συνέχεια στο Clifton Heights της Πενσιλβάνιας. Η κοινότητα ήταν και είναι μια από τις ελληνοπρεπείς κοινότητες της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης και σε αυτό αναμφίβολα έχει προσφέρει τη δική του συμβολή και ο αείμνηστος

Εδώ γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του την Ελένη Καράλη, που κατάγονταν από τα Λαταβινάτα της Κεφαλλονιάς. Η Ελένη ήταν κόρη των αειμνήστων Αριστοφάνη και της Φερενίκης Καράλη και έχει άλλα τέσσερα αδέλφια και συγκεκριμένα τον Γιώργο (αείμνηστο), τον Γεράσιμο, την Μαρία και την Ειρήνη.

Ο Αντώνιος Διακάτος με την σύζυγό του Ελένη και τον γιο τους Χαράλαμπο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Στις 7 Ιουνίου 1959 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα  στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Φιλαδέλφεια και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, την αείμνηστη Μαρία και τον Χάρη (Χαράλαμπο) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τα μεγάλωσαν στους κόλπους της εν λόγω κοινότητας, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ως γνωστόν, μετακόμισε στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας.

Ο Αντώνιος και η Ελένη Διακάτου επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Η αείμνηστη Μαρία ήταν δασκάλα και είχε ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές, ενώ ο Χάρης σπούδασε οικονομικά και είναι ορκωτός λογιστής.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Ελένη το γένος Καράλη, τα παιδιά Χάρη και Ani Zeibari –Διακάτου, τον γαμπρό (σύζυγο της Μαρίας) Θεόκλιτο Τσαχουρίδη, τα εγγόνια, Αντώνιο και Ελένη, την αδελφή Στάμω Κουλούρη, τους κουνιάδους Γεράσιμο και Μαίρη Καράλη, Μαρία Στυλιανού, Ειρήνη και Παναγιώτη Στεφανάτο, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στη διεύθυνση 229 Powell Lane, Upper Darby, PA 19082.

Ο Αντώνιος Διακάτος με την σύζυγό του Ελένη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Πηγή: anamniseis.net

Προηγούμενο άρθροΕθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Ερίσου: ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Επόμενο άρθροΜάκης Φόρτες: Η εξαγγελία για την έδρα του νέου ΦοΔΣΑ κενή περιεχομένου !