«Έχω χάσει τον ύπνο μου» – Πού βρίσκεται το ρήγμα των Αλκυονίδων που δημιουργεί ανησυχία στους σεισμολόγους – Υπεύθυνο για τον καταστροφικό σεισμό του 1981

Ιδιαίτερη ανησυχία δημιουργεί στους σεισμολόγους το ρήγμα στις Αλκυονίδες, για το οποίο έχει ανοίξει έντονη συζήτηση, μετά τους πρόσφατους σεισμούς στην Εύβοια, οι οποίοι έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στην Αθήνα.

«Κάποια στιγμή οι Αλκυονίδες θα δώσουν μεγάλο σεισμό»

 

Οι Αλκυονίδες βρίσκονται στον Κορινθιακό Κόλπο, περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά από την Αθήνα και, πρώτος, εξέφρασε για το ρήγμα την ανησυχία του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ΙνστιτούτουΆκης Τσελέντης. Ο ίδιος δήλωσε την Τρίτη (29/11) ότι, «πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια». «Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα… Οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή», σημείωσε ο κ. Τσελέντης.

 

Με την άποψη συμφώνησε και ο Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος ανέφερε ότι «πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό».

Πού βρίσκονται οι Αλκυονίδες

Οι Αλκυονίδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών του Νομού Κορινθίας, στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου. Αποτελείται από μία συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.

Η εκπομπή του Alpha «checkpoint» είχε κάνει ένα οδοιπορικό στο ρήγμα των Αλκυονίδων στα Γεράνια Όρη, με πληροφορίες που έδωσε ο αναπληρωτής Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας, Γιάννης Παπανικολάου.

Ο καταστροφικός σεισμός του 1981

Το 1981, το ρήγμα των Αλκυονίδων έδωσε σεισμό 6,7 Ρίχτερ, που έφερε σοβαρές καταστροφές σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και η Αθήνα.

Τότε, το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία και προκάλεσε καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας ακολούθησε δεύτερος σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, από τον οποίο ισοπεδώθηκαν πάρα πολλά κτίρια στις ήδη πληγείσες περιοχές. Η σεισμική ακολουθία είχε και συνέχεια αφού, την ίδια μέρα το μεσημέρι, ακολούθησε και τρίτος σεισμός, 6,3 Ρίχτερ.

Οι μεγάλοι σεισμοί του ’81 ευτυχώς δεν άφησαν πίσω τους νεκρούς, ωστόσο καταγράφηκαν πάνω από 500 τραυματίες, ενώ πολύ σοβαρές ζημιές υπέστησαν χιλιάδες οικοδομές, σε σημείο που, αρκετές από αυτές κατέρρευσαν, ενώ, έκτοτε, ο αντισεισμικός χάρτης της χώρας άλλαξε, ενώ καθιερώθηκαν πιο αυστηροί κανόνες στην κατασκευή νέων οικοδομών.

Πηγή: ethnos.gr