Έφυγε από τη ζωή μία σπουδαία γυναίκα, η Λιλή Αλιβιζάτου (εικόνα)

Σήμερα αποχαιρετάμε με συγκίνηση μια σπουδαία γυναίκα, τη Λιλή Θεοτοκά- Αλιβιζάτου, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 13/1/2022, σε ηλικία 111 ετών.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 1911. Αδελφή του συγγραφέα Γιώργου Θεοτοκά επηρεάστηκε από εκείνον πνευματικά σε μεγάλο βαθμό.
Λίγο πριν τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της μετοίκησε στην Αθήνα. Η Λιλή συναναστράφηκε προσωπικότητες του πνεύματος, της τέχνης και της επιστήμης. Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Αλιβιζάτο, καθηγητή ιατρικής και διευθυντή της Πολυκλινικής Αθηνών και απέκτησε μαζί του δύο παιδιά. Γιος της, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής της εργάστηκε εθελοντικά και ανέπτυξε σημαντική κοινωνική δράση. Ήταν παρούσα προσφέροντας συμπαράσταση στις οικογένειες των εκτελεσθέντων και στα παιδιά που νοσηλεύονταν στην Πολυκλινική στη διάρκεια της Κατοχής∙ τον Νοέμβριο του 1973, μαζί με τον σύζυγό της, βρέθηκε δίπλα στους φοιτητές στο Πολυτεχνείο∙ κοντά στους πρόσφυγες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο∙ κοντά στα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου και στα προσφυγόπουλα της Χίου, πλέκοντας γι’ αυτά ώς το τέλος.
Ανοιχτό, ανήσυχο και προοδευτικό πνεύμα, με μεγάλη καρδιά και απίστευτο χιούμορ, η Λιλή Αλιβιζάτου διατήρησε σε όλη της τη ζωή το γνήσιο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα. Οι αφηγήσεις της ζωντάνευαν την ιστορία, το παρόν όμως ήταν το σημαντικό.
Υπήρξε επί σειρά ετών εταίρος και μέλος του ΔΣ της ΙΕΕΕ, αφοσιωμένη φίλη του ΕΙΜ, δωρήτρια, συμπαραστάτις, εθελόντρια, πάντα παρούσα. Θα τη θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη.
📷 Η Λιλή Αλιβιζάτου (δεξιά) με την Ντόροθυ Ξύδη στο Ηρώδειο, σε εκδήλωση συμπαράστασης προς τις γυναίκες της Κύπρου (20-4-1975). Φωτογραφικό Αρχείο ΕΙΜ.

Λιλή Αλιβιζάτου, 1911-2022Σήμερα αποχαιρετάμε με συγκίνηση μια σπουδαία γυναίκα, τη Λιλή Θεοτοκά- Αλιβιζάτου, η οποία…

Posted by Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – National Historical Museum on Saturday, January 15, 2022