Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Κεφαλονίτης οφθαλμίατρος Μαρίνος Χιόνης

Όπως ανακοινώθηκε από τους συγγενείς του στα social media «εφυγε» από τη ζωή ο πασίγνωστος συμπατριώτης μας οφθαλμίατρος Μαρίνος Χιόνης

Η εκπληκτική πορεία ανόδου του γιατρού Μαρίνου Χιόνη

Γράφει ο Ρήγας Καππάτος

Ένας διαπρεπής Έλληνας γιατρός στην Αμερική, γίνεται ξαφνικά γνωστός για το όντως εκπληκτικό του ταξίδι ανόδου μέσα από το βιβλίο του συγγραφέα, πρώην ναυτικού και νυν πολιτικού μηχανικού, Γιώργου Σπηλιώτη. Λέω ξαφνικά υπονοώντας το ευρύ κοινό, αφού ο βιογραφούμενος ήταν γνωστός σε τοπικές κοινωνίες και κυρίως του Κλήβελαντ της Αμερικής όπου διέπρεψε.

Πρόκειται για τον οφθαλμίατρο Μαρίνο Χιόνη, γεννημένο το 1927 σ’ ένα από τα ορεινά χωριά της Κεφαλονιάς, που έμεινε ορφανός από μητέρα στα δύο του χρόνια και από πατέρα, λόγω μετανάστευσης, στα τέσσερα χρόνια του. Μεγάλωσε, αυτός και η αδελφή του, στο σπίτι του θείου του, μέσα στον δύσκολο περίγυρο ενός χωριού της προπολεμικής και εν συνεχεία υπό ιταλική κατοχή Κεφαλονιάς λόγω του πολέμου. Κάτι όμως μέσα του έσπρωχνε τον Μαρίνο Χιόνη προς κάτι ανώτερο από τη φτώχεια που βίωνε στο χωριό του. Γι’ αυτό και ο τίτλος του βιβλίου του Γιώργου Σπηλιώτη: Μαρίνος Χιόνης, το παιδί που άλλαξε το πεπρωμένο του είναι καίριος.

Από μικρός βοηθούσε με κάθε τρόπο την οικογένεια του θείου που τον φιλοξενούσε, στα πρόβατα, στο όργωμα, στα αμπέλια, στο λιομάζωμα. Πολλές φορές ξυπόλυτος ή φορώντας κάποια πέδιλα με σόλες από λάστιχα αυτοκινήτου, για να προστατεύουν τα πόδια του από τις πέτρες και τ’ αγκάθια κι αυτά όχι πάντα. Παρ’ όλα αυτά η ξυπολυσιά δεν τον εμπόδισε να τέλειωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο Αργοστολιού, να φτάσει στην Αθήνα ως σπουδαστής σε μια εποχή που πολύ λίγοι έμπαιναν στο Πανεπιστήμιο, να τελειώσει την Ιατρική Σχολή και εν συνεχεία να φτάσει στην Αμερική όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον πατέρα του, που έφτασε γι’ αυτόν το σκοπό από την Αργεντινή! Το ταξίδι του Μαρίνου Χιόνη τέλειωσε στο Κλήβελαντ της Πολιτείας του Οχάιο, όπου ειδικεύτηκε και διέπρεψε ως οφθαλμίατρος.

Και ως εδώ η επική διαδρομή του Μαρίνου Χιόνη θα μπορούσε να είχε γίνει κι από κάποιον άλλο, ας πούμε, δεν ήταν ο πρώτος φτωχός μετανάστης που πρόκοψε. Αυτό όμως που πραγματικά λάμπρυνε το επίτευγμα του Κεφαλλονίτη επιστήμονα ήταν η φιλανθρωπική του δράση που ακολούθησε την επιτυχία. Διέθετε πάντα μέρος του χρόνου του χειρουργώντας δωρεάν άπορους ασθενείς αρχίζοντας από το Κλήβελαντ και μετά στη γενέτειρά του Κεφαλονιά. Εκεί με χρήματα που συγκέντρωσε ο ίδιος στην Αμερική συνεισφέροντας και προσωπικά, οργάνωσε την υπερσύγχρονη Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αργοστολίου, επανδρώνοντάς την με μηχανήματα που ο ίδιος προμήθευσε δια μέσου δωρεών άλλων Ελλήνων της διασποράς, αλλά και με δική του συμμετοχή. Επίσης προσφέρθηκε να χειρουργεί δωρεάν τους άπορους συμπατριώτες του που είχαν ανάγκη.

Αλλά ο εκπληκτικός αυτός επιστήμονας και άνθρωπος, την αγαθοεργία την είχε κι εκείνη στο αίμα του. Πήγε και αλλού, οργανώνοντας οφθαλμολογικές κλινικές στο Σκυλίτσιο Νοσοκομείο Χίου, κατόπιν στη Μυτιλήνη, στην Τρίπολη, στο Αγρίνιο, στο Κιλκίς, κ.α., ενώ δεν παρέλειψε και την αναβάθμιση του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου του Κλήβελαντ όπου σταδιοδρόμησε. Αυτό έγινε από το 1988 ίσαμε το 1995.

Η βιογραφία του Μαρίνου Χιόνη από τον Γιώργο Σπηλιώτη, δικαιώνει τον άξιο επιστήμονα με τη σωστή καταχώρηση των γεγονότων και δίνοντας την μυθιστορηματική διαδρομή του με ρεαλιστική ειλικρίνεια. Το βιβλίο διανθίζεται από φωτογραφικό υλικό του πρωταγωνιστή και της οικογένειάς του, φωτοαντίγραφα άρθρων γι’ αυτόν, διπλωμάτων, κλπ. Παρουσιάστηκε με πολύ επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου τον περασμένο Οκτώβρη, όπου παρευρέθηκε και ο γιατρός Μαρίνος Χιόνης ο οποίος ζει στη Φλόριδα. Μια έκδοσή του στα αγγλικά ετοιμάζεται στον Καναδά και θα κυκλοφορήσει στην αρχή του Νέου Χρόνου.

Όποιος θέλει να προμηθευτεί το βιβλίο του Γιώργου Σπηλιώτη, μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 26710 – 23 -515, στη διεύθυνση Βύρωνος 7 στο Αργοστόλι ή  στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] μέσω ιντερνέτ.

Πηγή: https://www.greeknewsonline.com/
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του