Έφυγε από τη ζωή ο βετεράνος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου Ιωάννης Ραφτόπουλος από την Ιθάκη

Ο Ιωάννης Ραφτόπουλος πέθανε ειρηνικά την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, σε ηλικία 97 ετών. Ο Τζον ήταν μεταξύ των 2.500 Ελλήνων Αυστραλών που υπηρέτησαν στις Αυστραλιανές Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου από το 1939-45.

Το 1922 ως 20 χρονών, ο Τζον στρατολογήθηκε στο στρατό για να υπηρετήσει τη χώρα του όπως πολλές άλλες χιλιάδες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Μονάδα του ήταν το 25ο Αυστραλιανό Τάγμα Πεζικού που είχε δράση στη Νέα Γουινέα και σε άλλες περιοχές του Ειρηνικού, μέχρι το τέλος του πολέμου. Πριν από το θάνατό του, ο Τζον ήταν ένας από τους δύο μόνο επιζώντες Έλληνες Αυστραλούς στρατιώτες από τη Νέα Γουινέα.

John Raftopoulos εδώ με τη γυναίκα του Τούλα – στους Αγώνες Φλέμινγκτον.

Ο πατέρας και η μητέρα του Ιωάννη γεννήθηκαν στην Ιθάκη. Ο πατέρας του γεννήθηκε το 1889 και η μητέρα του το 1904. Ο πατέρας του έφτασε στην Αυστραλία το 1906 και το 1912, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες στην Αυστραλία, πήγε στην Ελλάδα για να πολεμήσει στα Βαλκάνια στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επέζησε του πολέμου και το 1921 παντρεύτηκε την αγάπη της ζωής του Όλγα, η οποία συμπωματικά είχε το ίδιο επώνυμο με αυτόν, αν και δεν είχαν σχέση.

Ο Ιωάννης γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1922 και ήταν ένα μόνο παιδί. Ο πατέρας του αποφάσισε να επιστρέψει στην Αυστραλία, καθώς οι καιροί στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολοι, με λίγη απασχόληση κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης.

Το 1939 ο πατέρας του αποφάσισε να φέρει την οικογένειά του στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή.

Το 1942, ο Ιωάννης στρατολογήθηκε στο στρατό μέχρι το 1946. Υπηρέτησε με τα 28α, 32ο και 38ο αυστραλιανά τάγματα πεζικού. Σύμφωνα με τον Τζον, η πλειοψηφία των ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του, κατέληξε να υπηρετεί με το 28ο Τάγμα. Οι άνδρες στο Τάγμα προετοιμάστηκαν με πολλές προπονήσεις σε μέρη όπως το Gerang, μετακόμισαν αργότερα στη Δυτική Αυστραλία 5MD, κάμπινγκ στο Chidlow, Geraldton, Bushmede, Irwin και Midland Junction. Η μονάδα μεταφέρθηκε αργότερα στο Κουίνσλαντ για ένα μάθημα στη ζούγκλα, ακολουθούμενη από εκτενέστερη εκπαίδευση στο εσωτερικό του Atherton Tablelands από το Cairns και στη Βόρεια Επικράτεια. Το Τάγμα ήταν τώρα έτοιμο για υπηρεσία στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του John.

Ο Τζον επέζησε από τον πόλεμο, επέστρεψε στο σπίτι και απολύθηκε από τις Αυστραλιανές Δυνάμεις το 1946. Ο Τζον συναντήθηκε και παντρεύτηκε ένα όμορφο κορίτσι με την ονομασία Νίνα Ντέλλας το 1950. Είχαν τέσσερα παιδιά, τον Πέτρο, την Όλγα, την Ντενίζ και τον Λέοντα, δέκα εγγόνια και δώδεκα μεγάλα εγγόνια.

Στα τελευταία του χρόνια, μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Τζον πέρασε το χρόνο του απολαμβάνοντας την οικογένειά του, πολύ χρόνο στον κήπο και στο εργαστήριό του. Ο Τζον αγαπούσε την ξυλεία.

Είχα την τιμή να γνωρίσω τον Τζον στο σπίτι του πριν από περίπου 10 χρόνια. Όπως πολλοί άλλοι βετεράνοι, είπε πολύ λίγα για την πολεμική του θητεία, η οποία είναι κοινή στο 90% των βετεράνων. Προτιμούν να παραμένουν σιωπηλοί για τις δύσκολες στιγμές που είχαν υποστεί ως νεαροί άνδρες / στρατιώτες κατά τη διάρκεια των πολέμων ετών. Οι μόνες φορές που άνοιξαν, ήταν μεταξύ τους, όταν συγκεντρώθηκαν για ειδικές εκδηλώσεις.

Τις πολλές φορές είχα μιλήσει με τον John στο τηλέφωνο, ήταν πάντα ευγνώμων για την ευτυχισμένη ζωή που είχε ζήσει με όλη την οικογένειά του και τους ανθρώπους που συναντούσε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Και μπορώ επίσης να πω, οι παλιοί στρατιώτες δεν πεθαίνουν ποτέ, εξαφανίζονται μόνο.

Φωτογραφία: Ο Γιάννης Ραφτόπουλος το 2010, σε ηλικία 88 ετών.

ΣΤΙΒ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Πηγή: ithacanews.gr