Έφυγε ο Καπετάνιος με το πιο ζεστό χαμόγελο

Έφυγε ένας μεγάλος Καπετάνιος, ένας μεγάλος Δάσκαλος και εμπνευστής για πολλούς Πλοιάρχους της Ακτοπλοΐας μας, για το τελευταίο ταξίδι.

Ο Καπετάνιος με το πιο ζεστό χαμόγελο, ο Cpt Μιχάλης Δεναξάς γεννημένος στη Μεσαριά της Σαντορίνης, με πλούσια ιστορία τόσο στην ελληνική κρουαζιέρα όσο και περισσότερο βέβαια στην ελληνική ακτοπλοΐα, είχε οργώσει όλες τις θάλασσες με πάρα πολλά πλοία κυρίως ακτοπλοϊκά, στις εταιρείες των αδελφών Αγαπητού, των Βεντούρηδων, Στρίντζη και τα τελευταία χρόνια της καριέρας του στη Superfast Ferries. Μάλιστα είχε πλοιαρχεύσει στα τρία από τα τέσσερα παλιά βελγικά πλοία της ακτοπλοΐας, το Αιγαίον, το Bari Express και το Γεώργιος Εξπρές.

Είχε την απεριόριστη εκτίμηση και σεβασμό των συναδέλφων του, από τη γέφυρα μέχρι τη μηχανή και από την κουβέρτα μέχρι το ξενοδοχειακό, καθώς η τεράστια ναυτοσύνη του και η ευγένεια του ήταν γνωστή σε όλους. Είχε καρδιά μικρού παιδιού, κατά τους περισσότερους.

Καθοδήγησε τα νέα παιδιά που ήθελαν να γίνουν ναυτικοί και πολλοί Πλοίαρχοι ανδρώθηκαν κοντά του, καθώς δασκάλευε σωστά εμπιστεύοντας τους από νωρίς τα χειριστήρια.

Σαν Arxipelagos είχαμε μια συνάντηση μαζί του το 2011 όπου μας είχε διηγηθεί αρκετά πράγματα από την καριέρα του. Τον είχαμε ρωτήσει τότε πως μπορεί και προσαρμόζεται στα σύγχρονα πλοία που διαθέτουν τόσο computerized όργανα και μας είχε απαντήσει ότι “τα σύγχρονα μηχανήματα βοηθούν στην ασφαλή ναυσιπλοΐα, αλλά τη μανούβρα την κάνω όπως την έκανα πάντα με κάθε βαπόρι, δεν χρειάζομαι τη βοήθεια τους.”

Έφυγε ο Καπετάνιος με το πιο ζεστό χαμόγελο 2, Αρχιπέλαγος, Ναυτιλιακή πύλη ενημέρωσης
Ο Cpt Μιχάλης Δεναξάς το 2011 στα εγκαίνια του πλοίου Blue Star Delos

Ο παλαίμαχος Α’ Μηχανικός του ιστορικού πλοίου ΑΙΓΑΙΟΝ των αδελφών Αγαπητού, Μαστρό Μάνθος Ποτήρης θυμάται μια κουβέντα που είχε με τον τότε Πλοίαρχο του πλοίου, Καπτά Μιχάλη Δεναξά. Μια μέρα στο δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Ικαρία – Σάμος με σφοδρή θαλασσοταραχή, πολύ γερός νοτιάς και μέσα στο λιμάνι του Αγίου Κήρυκου στην Ικαρία και το παλιό βελγικό σκαρί προσεγγίζει στο λιμάνι. Κατεβαίνει τις σκάλες για να πάει στις μηχανές ο Μαστρό Μάνθος για το stand-by και συναντά τον Καπτά Μιχάλη και του λέει: “Καπτά Μιχάλη πόσο σε σκέφτομαι που πρέπει να μπεις στο λιμάνι με τέτοιο καιρό” . Και ο Καπτά Μιχάλης του απάντησε: “Μάνθο εμείς είμαστε για τις φουρτούνες και όχι για τις μπουνάτσες. Για αυτό πληρωνόμαστε από τους εφοπλιστές, για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα”. Από τότε έχαιρε της εκτίμησης και του Μαστρό Μάνθου, καθώς ο Καπτά Μιχάλης ο Δεναξάς ήταν από τους καλύτερους Πλοιάρχους που πέρασαν από τη γέφυρα του Αιγαίον, αν και ήταν ακόμη νέος στα χρόνια.

Όμως με πολλή θλίψη  σήμερα μάθαμε πως ο σπουδαίος αυτός Καπετάνιος ξεκίνησε για το τελευταίο ταξίδι. Το άστρο του όμως θα συνεχίσει να φωτίζει το δρόμο νεότερων Πλοιάρχων και όλοι εμείς οι ταξιδευτές της θάλασσας θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη, για την τεράστια ιστορία του αλλά και για το ζεστό του χαμόγελο.

Καλό ταξίδι Καπτά Μιχάλη

Για το Arxipelagos
Σίμος Μιχάλογλου

Πηγή: arxipelagos.gr