Εγκεφαλικό στον ύπνο: Πώς θα το καταλάβετε

Όταν συμβαίνουν στον ύπνο, τα εγκεφαλικά δεν έχουν άμεση αντιμετώπιση και αυτό τα καθιστά πιο σοβαρά από άλλους τύπους εγκεφαλικού.

Εγκεφαλικό στον ύπνο: Αίτια

Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό στον ύπνο, είναι δύσκολο να γνωρίζει πότε ακριβώς του συνέβη. Ξυπνάει με συμπτώματα και απλά αντιλαμβάνεται ότι κάτι του συνέβη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 20% όλων των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι απολύτως σίγουροι πώς ακριβώς προκαλούνται.

Μία μελέτη από το 2017 διερεύνησε τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την αιτία, την ανάπτυξη και τα κλινικά χαρακτηριστικά των εγκεφαλικών επεισοδίων που συμβαίνουν στον ύπνο. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που στον κίνδυνο εγκεφαλικού στον ύπνο:

 1. Ώρα της ημέρας: Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, ειδικά κατά την περίοδο από τις 6 το πρωί έως το μεσημέρι.
 2. Κατάσταση υγείας: Η έρευνα δείχνει ότι καταστάσεις όπως η κολπική μαρμαρυγή και η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στον ύπνο.

Εκτός από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, τα εγκεφαλικά επεισόδια στον ύπνο δεν φαίνεται να είναι κλινικά διαφορετικά από εκείνα που συμβαίνουν ενώ κάποιος είναι ξύπνιος.

Ωστόσο, επειδή δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά και καθυστερεί η ανάλογη έγκαιρη θεραπεία, βλάπτουν τον εγκέφαλο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έπαθα εγκεφαλικό στον ύπνο μου;

Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό στον ύπνο του, τα νευρολογικά συμπτώματα εμφανίζονται μετά το ξύπνημα. Μερικά από αυτά τα άμεσα συμπτώματα είναι:

 • μούδιασμα ή παράλυση στην μία πλευρά του σώματος, ειδικά στο χέρι, το πόδι ή το πρόσωπο
 • δυσκολία στην ομιλία ή μπερδεμένη ομιλία
 • δυσκολία στην κατανόηση των άλλων
 • σύγχυση ή αποπροσανατολισμός
 • θολή ή διπλή όραση
 • δυσκολία στο περπάτημα
 • έντονος και ξαφνικός πονοκέφαλος
 • ναυτία, έμετος ή ζάλη
 • επιληπτικές κρίσεις ή απώλεια συνείδησης

Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν κάποιος μπορεί να είχε εγκεφαλικό είναι χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο ΠΑΔΩ:

 • Πτώσης του προσώπου
 • Αδυναμία στα χέρια
 • Δυσκολία στην ομιλία και
 • Ώρα για άμεση βοήθεια

Εγκεφαλικό στον ύπνο: Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η γενετική, η ηλικία και το φύλο, είναι εκτός του ελέγχου μας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ένας από τους σημαντικότερους είναι ο περιορισμός των δυνητικά επιβλαβών συμπεριφορών στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε τσιγάρα ή πίνετε τακτικά αρκετό αλκοόλ, τότε η παύση/μείωση αυτών των συνηθειών σίγουρα θα μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Ένας άλλος τρόπος είναι να λάβετε κατάλληλη θεραπεία για τυχόν άλλες καταστάσεις υγείας που έχετε και οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μερικές από αυτές είναι η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και η κολπική μαρμαρυγή.

Τέλος, είναι πάντα καλό να ασκείστε τακτικά, να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και να κοιμάστε αρκετά.

Πηγή: healthline.com