Εγκλωβισμένοι 150 Έλληνες σε κρουαζιερόπλοια στην Καραϊβική λόγω Τραμπ – CDC

Μιλά στο ethnos.gr μία από τις εργαζόμενες για τη διαφωνία Τραμπ – CDC που έχει προκαλέσει τον εγκλωβισμό τους

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η επιστροφή τουλάχιστον 150 Ελλήνων-οι οποίοι εργάζονταν μαζί με χιλιάδες Ευρωπαίους- μέχρι και τα μέσα Μαρτίου σε κρουαζιερόπλοια της Καραϊβικής και έκτοτε παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Ατλαντικό έξω-από τα νησιά Μπαρμπέιντος χωρίς να ξέρουν πότε θα επιστρέψουν στη χώρα μας.

Αιτία για την πρωτοφανή περιπέτειά τους στάθηκε η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης Τραμπ και εταιριών για την εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών(CDC) που έπρεπε να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι των κρουαζιερόπλοιων.

Η ασυμφωνία των δύο πλευρών είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μην επιτρέπουν εδώ και τρεις μήνες την αποβίβαση των εργαζομένων από τα πλοία και την επαναπροώθησή τους στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Στο τραπέζι έπεσε και το σενάριο των εγκλωβισμένων εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια με καράβια διασχίζοντας τον Ατλαντικό, δένοντας στο Σαουθάμπτον.

98350013_2910175032394011_1575183151343337472_o_1.jpg
social media/κρουαζιερόπλοια

Σύμφωνα με πληροφορίες παγιδευμένα αρόδο στον Ατλαντικό έξω από τα νησιά Μπαρμπέιντος παραμένουν περίπου 50 πλοία με χιλιάδες εργαζόμενους σε κρουαζιερόπλοια σε αρκετά από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί και δεκάδες κρούσματα κορονοϊού. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι 17 εργαζόμενοι κρουαζιερόπλοιων έχουν πεθάνει από το φονικό ιό, δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, ενώ όσοι είναι ασυμπτωματικοί παραμένουν σε καραντίνα σε καμπίνες.

97498660_2910198995724948_572586910845763584_o_1.jpg
social media/ Εγκλωβισμένα κρουαζιερόπλοια έξω από τα νησιά Μπαρμπέιντος

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο επιστροφής

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου όταν αποβιβάστηκαν και οι τελευταίοι επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια μετά και την αναστολή των κρουαζιέρων. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να παραμείνει όλο το προσωπικό σε καραντίνα 14 ημερών στα κρουαζιερόπλοια και στις 28 Μαρτίου να προωθηθούν με πτήσεις τσάρτερ, ναυλωμένες από τις εταιρίες τους στην Ευρώπη.

Το σχέδιο, όμως, δεν προχώρησε με τις εταιρίες να κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ για νομικές ασάφειες σχετικά με τα πρωτόκολλα υγείας και την τελευταία να αφήνει υπονοούμενα ότι οι εταιρίες δεν θέλουν να αναλάβουν το οικονομικό κόστος εφαρμογής τους. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν 150 Έλληνες εν πλω χωρίς να υπάρχει συγκριμένο πλάνο επιστροφής, ανεβάζοντας την αγωνία στα ύψη. Πρόκειται μεταξύ άλλων για μηχανικούς, υπευθύνους μάρκετινγκ, δημοσίων σχέσεων, γιατρούς, σερβιτόρους οικονομολόγους κ.α..

Η Ελεάννα Παπαποστόλου είναι μία από τις εργαζόμενες σε κρουαζιερόπλοιο της Καραϊβικής η οποία απασχολούνταν ως εκπαιδευτικός στο τμήμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μέχρι και τις 14 Μαρτίου. Ήταν η μέρα που αποβίβασαν από το καράβι και τους τελευταίους επισκέπτες στο Πουέρτο Ρίκο όπου ήταν και το βασικό λιμάνι του κρουαζιερόπλοιου στο οποίο δούλευε. Την επόμενη μέρα το κρουαζιερόπλοιο κατευθύνθηκε προς τα Μπαρμπέιντος. Εκεί αγκυροβόλησαν αρόδο 67 μέρες. Πριν 8 μέρες άλλαξαν καράβι, περιμένοντας το πράσινο φως για να πετάξουν.

98456262_236066040823016_6537756302657978368_n.jpg
social media/Η Η Ελεάννα Παπαποστόλου πάνω στο κρουαζιερόπλοιο

Ωστόσο, το αδιέξοδο κρουαζιερόπλοιων με την κυβέρνηση Τραμπ οδήγησε τις εταιρίες να αποφασίσουν την μεταφορά των εργαζομένων με καράβια στην Ευρώπη, διασχίζοντας τον Ατλαντικό. Ανάλογα με την εθνικότητα, χώρισαν τους εργαζόμενους σε διαφορετικά καράβια. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς κάποιοι θα παρέμεναν σε αυτά μέχρι να πετάξουν με τσάρτερ και κάποιοι άλλοι θα επέστρεφαν δια θαλάσσης πραγματοποιώντας το υπερατλαντικό ταξίδι.

Ενδεικτικό της ρευστής κατάστασης είναι ότι το ταξίδι των Ευρωπαίων ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει από το Μαϊάμι προς το Σαουθάμπτον την Κυριακή (17.5), όμως και πάλι άλλαξαν οι σχεδιασμοί και γίνονται εκ νέου προσπάθειες να επαναπατριστούν με πτήσεις τσάρτερ.

«Ούτε όμως και το λιμάνι του Σαουθάμπτον– το κοντινότερο ευρωπαϊκό λιμάνι-είναι σίγουρο ότι θα τους επιτρέψει να δέσουν. Είμαι πολύ ανήσυχος αν θα τους αφήσουν να αποβιβαστούν. Και τότε τι θα γίνει; Πρέπει να βρεθεί μια λύση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας σπίτια τους. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια φόρμουλα άμεσα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πότε θα γίνει η επιστροφή των πληρωμάτων και μέσω ποιας χώρας για όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για χιλιάδες Ευρωπαίους  εργαζόμενους» είπε στο ethnos.gr ο Σάκης Παπαποστόλου πατέρας την Ελεάννας με την οποία μιλά καθημερινά μέσω διαδικτύου.

Έκανα βαλίτσες 4-5 φορές μέχρι σήμερα

Η Ελεάννα Παπαποστόλου έκανε… βαλίτσα περισσότερες από πέντε φορές προκειμένου να επιβιβαστεί σε τσάρτερ από το Μαϊάμι με προορισμό την Ευρώπη. Κάθε 3-4 μέρες υπήρχε προγραμματισμένη πτήση για Ευρώπη που τελευταία στιγμή ακυρώνονταν λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων CDC. «Το μεγάλο θέμα είναι γιατί αυτή η πτήση δεν γίνεται. Είμαστε Μπαχάμες. Σκέψου ήταν να μας στείλουν πίσω 26 Μαρτίου και έχουμε φτάσει μέσα Μαΐου» είπε στο ethnos.gr η Ελεάννα Παπαποστόλου και ενώ το κρουαζιερόπλοιο ανακοίνωνε από τα μεγάφωνα ότι θα αλλάξει για ακόμη μια φορά προορισμό.

97412875_2898201103591404_2985291309134118912_o.jpg
social media/Εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι στα κρουαζιερόπλοια

Καραντίνα σε καμπίνα για 14 μέρες

Για 14 μέρες όλο το προσωπικό του καραβιού παρέμεινε σε καραντίνα μέσα σε καμπίνες. «Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι μέχρι σήμερα. Με άγχωσε. Στην αρχή τρόμαξα. Γιατί δεν ήμασταν καραντίνα σε ένα σπίτι αλλά σε μια καμπίνα που είχε ένα κρεβάτι, ένα γραφείο και μια τουαλέτα. Ευτυχώς πέρασε πάρα πολύ πιο εύκολα απ΄ ότι περίμενα».

Μετά τις 14 μέρες οι εργαζόμενοι άρχισαν να βγαίνουν στο κατάστρωμα συγκεκριμένες ώρες φορώντας πάντα μάσκες και κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας, κάνοντας κάποιες βόλτες.  «Αυτό που μου έλειπε κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν η ελευθερία κινήσεων. Έπρεπε συγκεκριμένη ώρα να πάρουμε το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό που μας πρόσφεραν ενώ μόνο συγκεκριμένες ώρες μπορούσαμε να βγούμε στο κατάστρωμα».

96084555_2892268070851374_5815447158291169280_n_1.jpg
social media/αποβίβαση και των τελευταίων επιβατών από τα κρουαζιερόπλοια

Σε αντίθεση με την Ελεάννα Παπαποστόλου, άλλοι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν τόσο ψύχραιμα την κατάσταση. Αρκετοί είναι οι Έλληνες αλλά και οι Ευρωπαίοι οι οποίοι έχουν βγει ελάχιστα από την καμπίνα τους. «Τους καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν όλο αυτό. Κάποιοι έχουν κατάθλιψη, άλλοι κλειστοφοβία. Και όλα αυτά δεν βοηθούν να δεις τα πράγματα καθαρά και πολύ χάνουν το κουράγιο τους. Σε κάθε περίπτωση είναι διάχυτα σε όλους τα σημάδια κούρασης και εκνευρισμού λόγω της αβεβαιότητας. Οι περισσότεροι θέλουν να επιστρέψουν σπίτια τους».

Αν και το κρουαζιερόπλοιό της κ. Παπαποστόλου ήταν τυχερό και δεν είχε κρούσμα κορονοϊού, εντούτοις, σε άλλα κρουαζιερόπλοια υπήρξαν πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ κάποιοι επιβάτες αλλά και προσωπικό κατέληξαν. Παρόλα αυτά δεν την αγχώνει ότι θα ρθουν από άλλα καράβια εργαζόμενοι όπου υπήρχαν κρούσματα ή καταγράφηκαν θάνατοι.

ap_20097503099647.jpg
Associated Press

Ζούμε σε άλλη χρονοδιάσταση

«Δεν με φοβίζει το γεγονός ότι θα επιβιβαστούν και άλλοι Ευρωπαίοι στο καράβι μας προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφή στην Ευρώπη. Τα μέτρα ασφαλείας της εταιρείας είναι πολύ αυστηρά και σε όλους τους χώρους υπάρχουν άνδρες ασφαλείας οι οποίοι προχωρούν σε συστάσεις κάθε φορά που κάποιος παρεκκλίνει από αυτά. Όσοι είναι φορείς του ιού, μπαίνουν σε καραντίνα ενώ γίνονται και μετρήσεις» είπε στο ethnos.gr η κ. Παπαποστόλου και πρόσθεσε: «Είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία που προσπαθώ να τη ζήσω όπως είναι. Είναι, βέβαια, λίγο κουραστικό γιατί δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο. Που είσαι. Πότε θα γυρίσεις. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι υπομονή κα να τα βλέπω όλα θετικά. Δεν ξέρω ποιο είναι το πλάνο αυτή τη στιγμή. Πραγματικά ζούμε σε μια άλλη χρονοδιάσταση εδώ πέρα».

Αντίθετα με πολύ κόσμο η ίδια βιώνει όλη αυτή την περιπέτεια ως μια μεγάλη εμπειρία και προσπαθεί να τη διαχειριστεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. «Ανησυχώ περισσότερο για τους δικούς μου ανθρώπους, που βρίσκονται στη στεριά ακούγοντας για κρούσματα και περιοχές σε καραντίνα»

96127956_2891467777598070_1401438774893740032_n_1.jpg
social media/εγκλωβισμένα κρουαζιερόπλοια

Δεν με φοβίζει το υπερατλαντικό ταξίδι

Για την νεαρή εκπαιδευτικό από τη Θεσσαλονίκη ήταν το πρώτο της ταξίδι σε κρουαζιερόπλοιο. Και παρά την ταλαιπωρία δεν δείχνει να έχει μετανιώσει για την επιλογή της. «Νιώθω ασφαλής. Η εταιρεία μας φέρεται άψογα. Μας παρέχει φαγητό και έξτρα χρήματα για τις καθημερινές μας προσωπικές ανάγκες. Θέλω πολύ όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια και ‘ανοίξει’ και πάλι η κρουαζιέρα να δουλέψω και πάλι στο κρουαζιερόπλοιο». Όσο για το επικείμενο υπερατλαντικό ταξίδι δεν την φοβίζει «γιατί έτσι και αλλιώς θα το κάναμε στο τέλος της σεζόν καθώς άλλαζε το δρομολόγιο του πλοίου. Αυτό που με κουράζει είναι κυρίως ότι αλλάζουν συνεχώς τα πλάνα»

Εταιρείες κρουαζιερόπλοιων: Αναβαθμίσαμε τα μενού μας και παρέχουμε δωρεάν internet.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της πρόσφατα η MSC Cruises προσφέρει σε όλους όσους παραμένουν στο πλοίο πλήρη διατροφή και διαμονή δωρεάν, εκχωρώντας σε καθένα από αυτούς μια καμπίνα επισκεπτών για ατομική χρήση. «Αναβαθμίσαμε τα μενού μας και παρέχουμε δωρεάν internet» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στη βιομηχανία προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Ινδία και γενικά κερδίζουν από 1.000 έως 2.000 $ (£ 800 – £ 1.600) το μήνα για να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ross Klein, καθηγητή στο St John’s College στο Newfoundland που έχει γράψει τέσσερα βιβλία για τη βιομηχανία κρουαζιέρας.

95133602_2871195096292005_6135660755736854528_n.jpg
social media/ Μέλη πληρώματος

Θάνατοι σε κρουαζιερόπλοια

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους 17 εργαζόμενοι στα κρουαζιερόπλοια λόγω κορονοϊού. Μεταξύ άλλων ένας μπάρμαν και ένας φύλακας από πλοία στη Φλόριντα. Παράλληλα, ένας γιατρός ιταλικού πλοίου πέθανε στη Βραζιλία αφού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το κρουαζιερόπλοιο Costa Fascinosa και ένας εργάτης στο κρουαζιερόπλοιο της Ανταρκτικής, Greg Mortimer, πέθανε στην Ουρουγουάη, αφού 128 από τα 217 άτομα που είχαν επιβιβαστεί βρέθηκαν θετικά στο κορονοϊό.

Σύμφωνα με ξένα μέσα οι περισσότερες από τις εταιρείες κρουαζιέρας είναι εγγεγραμμένες σε χώρες με χαμηλό φόρο, χαμηλής ρύθμισης όπως ο Παναμάς ή η Λιβερία, με τα πλοία τους να φέρουν σημαίες όπως οι Μπαχάμες ή οι Βερμούδες, οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να φροντίσουν χιλιάδες αρρώστους από τα πληρώματα.

ap_20086797396430.jpg
AP/Μεταφορά ασθενών από κρουαζιερόπλοιο
ap_20086812843075.jpg
AP/Μεταφορά ασθενών από κρουαζιερόπλοιο

Πηγή: ethnos.gr