Είναι επικίνδυνο ακόμη και 1 τη μέρα: Το ρόφημα που αυξάνει 85% την απειλή καρκίνου, το πίνουμε όλοι κάθε μέρα

Τα αναψυκτικά μπορεί να έχουν ωραία γεύση, αλλά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, όπως την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Jama Network Open, η κατανάλωση έστω και ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 85%, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών διατρέχουν ειδικότερα οι γυναίκες.

Η επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστόνη, παρακολούθησε 98.786 γυναίκες, ηλικίας 50-79 ετών, που είχαν εγγραφεί, μεταξύ 1993 – 1998, στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών, σε 40 κλινικά κέντρα στις ΗΠΑ.

Οι συνέπειες από την κατανάλωση αναψυκτικών

Η παρακολούθηση διήρκεσε έως την 1η Μαρτίου 2020 και από τις συμμετέχουσες, περίπου το 6,8% ανέφερε ότι κατανάλωνε μία ή περισσότερες μερίδες σακχαρούχων ροφημάτων καθημερινά, ενώ το 13,1% έπινε ένα ή περισσότερα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώθηκαν σε άτομα ανά έτος, περιλαμβάνοντας τόσο τον αριθμό των ατόμων, όσο και τον χρόνο που συμμετείχε κάθε άτομο στη μελέτη.

Από την έρευνα προέκυψε:

Τα ποσοστά καρκίνου του ήπατος ανήλθαν σε 18 ανά 100.000 άτομα/ έτος σε γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα και 10,3 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή λιγότερα τέτοια ροφήματα το μήνα.

Οι θάνατοι από χρόνια ηπατική νόσο ανήλθαν σε 17,7 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που έπιναν 1 ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα, ενώ σε μόλις 7,1 ανά 100.000 άτομα/έτος σε όσες έπιναν 3 ή λιγότερα ροφήματα το μήνα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα αντιμετώπιζαν 85% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του ήπατος εκείνη την περίοδο, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα αναψυκτικό την εβδομάδα.

Όσες κατανάλωναν αναψυκτικά σε καθημερινή βάση διέτρεχαν επίσης 68% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο, συγκριτικά με εκείνους που έπιναν 3 ή λιγότερα αναψυκτικά το μήνα. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου παρέμενε χαμηλός (περίπου 150 θάνατοι από τη νόσο στην υπό μελέτη ομάδα).

Τα αναψυκτικά κρύβουν πολλούς κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά και του κινδύνου καρκίνου του ήπατος, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η ασπαρτάμη ενδέχεται να συνδέεται με τον σχηματισμό καρκινικών όγκων.

Η ομάδα μελέτης υπογραμμίζει στη δημοσίευσή της: «Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων τέτοιων ροφημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και θανάτου από ηπατικές νόσους» και συμπληρώνει πως αν και η μελέτη δεν προσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων σχετίζεται με ηπατική νόσο, ορισμένες «δυνητικές οδοί» περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τις δραματικές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα και τη συσσώρευση λίπους γύρω από το συκώτι.

Είναι γνωστό ότι τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι, συνήθως, πλούσια σε θερμίδες, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και ηπατική νόσο.

Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλώντας διαβήτη τύπου 2, ο οποίος, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αξίζει να το σκεφτείτε διπλά πριν ανοίξετε το επόμενο κουτάκι αναψυκτικού», κατέληξε η δρ. Pauline Emmett, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bristol.

πηγή: enimerotiko.gr