Είναι «καμπανάκι» για σοβαρń πάθnση: Αν έχετε αuτό το σúμπτωμα όταν ξαπλώνετε κάντε άμεσα εξετάσεις αiματος

Ο πόνος και η ενόχληση στα πόδια είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου. Όταν οι αρτηρίες στα πόδια στενεύουν, δημιουργείται πόνος καθώς δεν ρέει αρκετό αίμα στα πόδια. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ασθενείς διαμαρτύρονται για τη βαρύτητα ή την αίσθηση κούρασης στα πόδια τους και ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Είναι σημάδι σοβαρής πάθησης

Σύμφωνα με ειδικούς, η αίσθηση που αισθάνεστε όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε μπορεί να υποδείξει ότι έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σήμα.

Παρά το γεγονός ότι η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σας, συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα που θα σας προειδοποιήσουν. Ωστόσο, όταν η κακή χοληστερόλη (LDL) αρχίζει να συσσωρεύεται στους τοίχους των αιμοφόρων αγγείων (αθηροσκλήρωση), προκαλείται στένωση των αρτηριών. Αυτό εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος και δημιουργεί μια κατάσταση που ονομάζεται περιφερική αρτηριακή νόσος.

Κάντε άμεσα εξετάσεις αίματος αν σας συμβαίνει αυτό τη νύχτα στο κρεβάτι

Τελικά, οι περιοχές των ποδιών και των πελμάτων μπορεί να είναι οι πρώτες που θα δείξουν σημάδια κινδύνου, επειδή οι πυκνοί μύες των ποδιών είναι πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές. Αρχικά, ο πόνος εμφανίζεται κατά την άσκηση ή την προσπάθεια λόγω της γρηγορότερης εξάντλησης του οξυγόνου των μυών όταν οι αρτηρίες στενεύουν. Αλλά καθώς το πρόβλημα επιδεινώνεται, ο πόνος μπορεί να ανακύψει και κατά τη νύχτα, σύμφωνα με τον δρ. Jeff Foster, γενικό ιατρό και ιδρυτή του H3 Health στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι γιατροί εξηγούν ότι ο πόνος από την περιφερική αρτηριακή νόσο μπορεί να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ως έντονη αίσθηση και καύσου. Αυτή η αίσθηση παρουσιάζεται σε οποιοδήποτε μέρος του ποδιού, από τον γλουτό έως τη γάμπα, κατά τη διάρκεια του περπατήματος. Ωστόσο, όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται τη νύχτα, μπορεί να παρατηρηθούν κραμπούς ή σπασμοί στα δάχτυλα των ποδιών, το μπροστινό μέρος ή τη φτέρνα, όπως εξηγεί ο δρ. Darren Schneider, διευθυντής του Κέντρου Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής στο New York-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center.

Ο δρ. Schneider λέει ότι αυτά τα επώδυνα συμπτώματα μπορούν συνήθως να ανακουφιστούν αν κρεμάσετε το πόδι σας από το πλάι του κρεβατιού, ή αν καθίσετε σε μια καρέκλα, έτσι ώστε η βαρύτητα να βοηθήσει στη σωστή ροή του αίματος στα πόδια. Ωστόσο, το να βιώσετε αυτά τα συναισθήματα τη νύχτα θα πρέπει να είναι ένα σημάδι για να καλέσετε τον γιατρό σας και να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

Το μούδιασμα, η ψυχρότητα, ή η ωχρότητα στα πόδια είναι κύρια προειδοποιητικά σημάδια “έκτακτης ανάγκης”

Τελικά, η αυξημένη απόφραξη των αρτηριών θα οδηγήσει σε πιο έντονα συμπτώματα. “Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν τα άκρα, ή τα πόδια τους (ή όπου αλλού υπάρχει εκτεταμένο μπλοκάρισμα αγγείων) αρχίζουν να αποχρωματίζονται, να κρυώνουν περισσότερο, να νιώθετε σαν να σας τσιμπούν έχουν καρφίτσες και βελόνες και να μην έχουν καλό σφυγμό”, λέει ο δρ. Foster. “Αν συμβεί αυτό, έχετε φτάσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”!

Δεδομένου ότι τα άκρα τείνουν να αισθάνονται πιο κρύα καθώς γερνάμε, ο δρ. Schneider λέει ότι ένα ενδεικτικό σημάδι περιφερικής αρτηριακής νόσου μπορεί να είναι όταν το ένα πόδι αισθάνεται πιο κρύο από το συνηθισμένο, ενώ το άλλο όχι.

Λέει επίσης ότι μπορεί να συμβεί μια αλλαγή στο χρώμα του ποδιού σας: πιο λευκό όταν είναι ανασηκωμένο ή οριζόντια στο κρεβάτι και πιο κοκκινωπό ή μωβ όταν είναι κρεμασμένο από καθιστή θέση

πηγή: tilestwra.com