Εκτός δημοτικού προγράμματος κατασκευής παιδικών χαρών τα Πουλάτα

Την απόφαση του Δήμου Κεφαλλονιάς για την κατασκευή 21 νέων παιδικών χαρών στο νησί μας τα επόμενα 2 χρόνια ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο αντιδήμαρχος Παλικής με ανάρτησή του σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως μάλλον αναμέναμε, τα Πουλάτα δυστυχώς δεν είναι στη σχετική λίστα, καθώς στη Δημοτική μας Ενότητα, πέραν της παιδικής χαράς που έχει ήδη κατασκευαστεί στην πλατεία πλησίον του Δημοτικού Σχολείου Σάμης, προβλέπεται η χωροθέτηση μόνο στον Καραβόμυλο και στο Πυργί.

Σύμφωνα πάντα με τον ανάρτηση, η χρηματοδότηση του έργου θα πραγματοποιηθεί κατά τα 2/3 μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος 1» και κατά το 1/3 με δαπάνες του Δήμου. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η επιλογή των χώρων έγινε με βάση τις αυτοψίες της Τεχνικής Υπηρεσίας, το διαθέσιμο κονδύλι και τις υπάρχουσες δυνατότητες για την υποστήριξη του συνεργείου συντήρησης και επισκευής του Δήμου.

Φυσικά γνωρίζουμε, ότι πέραν των παραπάνω παραμέτρων ελήφθησαν υπόψη γεωγραφικά και δημογραφικά κριτήρια, ώστε να υπάρξει διασπορά των παιδικών χαρών και να εξυπηρετηθεί η ανάγκη για παιχνίδι σε χώρους σύγχρονους και ασφαλείς. Ωστόσο η ανάγκη αυτή δεν μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς, ούτε μπορεί κάποιος να πει σε ένα παιδί ότι δεν έχει δικαίωμα στο παιχνίδι γιατί κατοικεί σε ένα μικρό χωριό ή ότι πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο προκειμένου να παίξει.

Ταυτόχρονα βέβαια αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πρακτικά και οικονομικά αδύνατον να κατασκευαστούν παιδικές χαρές σε κάθε Τοπική Κοινότητα του νησιού, πολλώ δε μάλλον σε κάθε οικισμό. Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα Πουλάτα διέθεταν παιδική χαρά και ότι μετά την τελευταία εξέλιξη καθίστανται πλέον μια από τις ελάχιστες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κεφαλλονιάς που δεν διαθέτουν τον παραμικρό κατάλληλο χώρο για μικρά ή και μεγαλύτερα παιδιά. Όπως εξάλλου έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, το γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού μας είναι σε κάκιστη κατάσταση και εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα όσων το χρησιμοποιούν, μπασκέτες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, για να μην μιλήσουμε για κάποιο χώρο πολιτισμού.

Κατά συνέπεια αυτό που ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές δεν είναι απαραιτήτως η κατασκευή νέας παιδικής χαράς, αλλά να αντιληφθεί την γενικότερη έλλειψη χώρων άθλησης και αναψυχής στα Πουλάτα και να πράξει τα δέοντα. Είτε συντηρώντας το γήπεδο, είτε τοποθετώντας μερικές μπασκέτες προκειμένου να βρίσκουν διέξοδο οι μικρότεροι ηλικιακά κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού μας. Το κόστος σε σχέση με την αξία που θα δημιουργηθεί, είναι πραγματικά ασήμαντο.

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr