Ελάχιστοι το γνωρίζουν: Δεν θα πιστέψετε τι γλιτώνετε κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας

Είναι από τα πράγματα που μας απασχολούν μέσα στη μέρα συνεχώς. Από την αναπνοή μας μέχρι και το αν έχουν κάτι πάνω τους και δεν το ξέρουμε. Τα δόντια μας τα φροντίζουμε συνεχώς καθώς με αυτά θα πάμε και κυρίως, θα δαγκώνουμε μέχρι το τέλος της ζωής μας.

Εκτός αυτού βέβαια τα φροντίζουμε συνεχώς προκειμένου να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση, να μην έχουμε πόνους και γενικότερα να έχουμε μια καλή στοματική υγεία.

Αν πλένεις τα δόντια σου πολλές φορές, μπράβου σου καλά κάνεις. Αν πάλι όχι σου έχουμε ένα σοβαρό λόγο για να χρησιμοποιείς την οδοντόβουρτσα άπειρες φορές μέσα στη μέρα.

Ο λόγος είναι η έρευνα της PLoS One. Για να έχεις μια καλύτερη ιδέα, ρίξε μια ματιά παρακάτω:

Τα δοντάκια μας συνήθως τα πλένουμε για να είμαστε καθαροί και να μην βρωμάμε στις γυναίκες.

Κάποιοι τα πλένουν τόσο πολύ προκειμένου να μην έχουν ποτέ θέμα με αυτά.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που απλώς το κάνεις για να γλιτώσεις τα σφραγίσματα. Ο κύριος λόγος που πρέπει να τα πλένεις συχνά ωστόσο δεν είναι άλλος… από το να γλιτώσεις το Αλσχάιμερ. Μην σου φαίνεται περίεργο, η στοματική υγεία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες αυτής της νόσου. Συγκεκριμένα…

Η μελέτη υποδεικνύει ότι στους ανθρώπους με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα παρατηρείται ταχύτερος ρυθμός επιδείνωσης των νοητικών-γνωστικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές μελέτησαν επί έξι μήνες 59 άτομα με ήπιο Αλτσχάιμερ, τα οποία υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ, έδωσαν αιματολογικά δείγματα προς μέτρηση των δεικτών φλεγμονής στον οργανισμό τους, ενώ αξιολογήθηκε και η υγεία των δοντιών τους.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι πιθανώς η κακή υγεία των δοντιών επιταχύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω βιολογικών μηχανισμών που συνδέονται με την φλεγμονή.

Πηγή: pronews.gr