Φάρμακα: Προσοχή! Αυτά είναι σε έλλειψη – Τι πρέπει να κάνετε άμεσα-Ποια φάρμακα θα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή

Ποια σκευάσματα σε έλλειψη θα διατίθενται με ηλεκτρονική συνταγή. Παγκόσμιο φαινόμενο οι ελλείψεις σε φάρμακα, λόγω απουσίας πρώτων υλών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μόνο με ιατρική συνταγή η οποία θα εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα γίνεται η προμήθεια των πολιτών για μια σειρά από πασίγνωστα και ευρείας χρήσης αντιβιοτικά, αντιεμετικά, αντιβηχικά ακόμη και αντιφλεγμονώδη για τα οποία υπάρχει σημαντική έλλειψη στην Ελλάδα.

Το μέτρο αυτό το οποίο είχε αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πριν από περίπου 6 εβδομάδες, το ανακοίνωσε εκ νέου τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς.

Συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε μεταξύ των 10 μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, ότι θα υπάρχει αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα, δηλαδή ένας πολίτης για να πάρει το φάρμακό του θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική συνταγή και μάλιστα μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο έλεγχος των πωλήσεων φαρμάκων ώστε να μην υπάρχουν και κρούσματα παράνομων εξαγωγών.

Να τονίσουμε βέβαια πως αναμένεται σχετική λίστα που θα εκδοθεί από Υπουργείο Υγείας και θα αναφέρει τα σκευάσματα για τα οποία θα επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο, χωρίς να είναι γνωστός ο χρόνος της έκδοσης.

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του ΕΟΦ σχετικά με τα ελλειπτικά φάρμακα που αναρτήθηκε το Δεκέμβριο, μεταξύ αυτών βλέπουμε πως λόγω αυξημένης ζήτησης η καθυστερημένης παράδοσης από το εξωτερικό υπάρχει έλλειψη σε:

  • Αντιφλεγμονώδες με βάση τη δραστική ουσία φλουτικαζόνη
  • Aντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς
  • Δύο πασίγνωστα αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη
  • Ένα ακόμη πασίγνωστο αντιβιοτικό με βάση τη δραστική κεφακλόρη (κεφαλοσπορίνη επίσης)
  • Αντιϋπερτασικό με βάση τη δραστική ουσία κιναπρίλη
  • Φάρμακο για την ημικρανία με βάση τη δραστική εργοταμίνη.

Τα παραπάνω είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις, ενώ συνολικά όπως εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν 400 και πλέον σημαντικά σκευάσματα σε έλλειψη. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν δηλωθεί από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΦ περιλαμβάνονται:

  • Το νούμερο 1 αναλγητικό με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη
  • Αναλγητικό αντίστοιχο με το προηγούμενο στην κατηγορία των ”cold & flu”
  • Αποσυμφορητικό ρινικό σκεύασμα με βάση τις ουσίες δεξαμεθαζόνη και τραμαζολίνη
  • Φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα με βάση τη δραστική καρβεδιλόλη
  • Πασίγνωστο οπιοειδές αναλγητικό.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ενημέρωσε ότι αναλγητικό αντιφλεγμονώδες σκεύασμα της αρχίζει να έχει πρόβλημα στην τροφοδοσία του και αναμένεται να γίνει κι αυτό άμεσα ελλειπτικό. Το εν λόγω σκεύασμα αν και κανονικά συνταγογραφείται γενικά κυκλοφορούσε χωρίς συνταγή.

Πηγή: xristika.gr

 

Μόνο με ιατρική συνταγή θα χορηγείται πλέον μία σειρά από φάρμακα ευρείας κατανάλωσης σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ελλείψεις στα φαρμακεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Λίστα με τις δραστικές ουσίες που αντιστοιχούν σε φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις, αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τον έλεγχο και τη στοχευμένη διάθεσή τους στους ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται.

Τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται πλέον μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ΗΔΙΚΑ και αφού προηγουμένως τα έχει εγκρίνει γιατρός.

Οι φαρμακευτικές κατηγορίες που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων και που πλέον θα διατίθενται με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται τα αντιβιοτικά, δηλαδή με συνταγή, είναι: τα αντιβηχικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιεμετικά.

Η απόφαση, όπως μετέδωσε χθες το iatropedia.gr ελήφθη μετά από ευρεία σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Φαρμακοποιοί, Φαρμακαποθήκες), με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΕΟΦ, ΙΦΕΤ).

Το μέτρο της διάθεσης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, αποτελεί ωστόσο, ένα από τα 10 νέα μέτρα στα οποία προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με σκοπό την πιο δραστική αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Έτσι, αποφασίστηκε επίσης, η συνέχιση των ελέγχων σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες για αποθέματα, η αύξηση των παραγγελιών φαρμάκων από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ, η ενημέρωση μέσω του ΕΟΦ ποια ελλειπτικά φάρμακα μπορούν να υποκατασταθούν με γενόσημα και ο εξορθολογισμός των τιμών των φθηνών φαρμάκων, ώστε να μην είναι ασύμφορα για την ελληνική αγορά.

Ποια φάρμακα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) μέχρι τέλος Δεκεμβρίου απουσίαζαν από τα ράφια των φαρμακείων 232 σκευάσματα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δραστικές ουσίες: παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη, ενώ λείπουν και αρκετά εισπνεόμενα για πνευμονολογικές παθήσεις.

Σε 76 σκευάσματα, έχει διακοπεί εντελώς η παραγωγή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη.

Μεταξύ αυτών είναι και 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), η χώρα μας προμηθεύεται από το εξωτερικό 67 ελλειπτικά σκευάσματα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το ελληνικό υπουργείο Υγείας προχώρησε τον Νοέμβριο σε απαγόρευση «παράλληλων» εξαγωγών φαρμάκων, ενώ πρόσφατα έκλεισε και δύο φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνούνταν να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε ελλειπτικά φάρμακα, αλλά και να υποβληθούν σε έλεγχο από τα κλιμάκια του ΕΟΦ.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr