Έλλειψη συγκεκριμένης βιταμίνης οδηγεί σε άνοια: Δείτε ποια είναι – Απασχολεί πολύ κόσμο

Η άνοια είναι μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης από τρίτους μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως. Επηρεάζει τη σκέψη και την συμπεριφορά του ασθενούς, καθώς μεγαλώνει.

Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσατε να σταματήσετε την άνοια στα πρώτα της στάδια;

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, η οποία γίνεται για πρώτη φορά, δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η νέα γενετική έρευνα δείχνει μια άμεση σχέση ανάμεσα στην άνοια και την έλλειψη βιταμίνης D.

Διερευνώντας τη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D, των χαρακτηριστικών νευροαπεικόνισης του εγκεφάλου και του κινδύνου άνοιας και εγκεφαλικού, οι ερευνητές διαπίστωσαν τα εξής:

  • τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίστηκαν με μειωμένη πιθανότητα για όγκους εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού
  • οι γενετικές αναλύσεις υποστήριξαν μια αιτιολογική επίδραση της ανεπάρκειας βιταμίνης D ως προς την άνοια
  • σε ορισμένους πληθυσμούς, έως και το 17% των περιπτώσεων άνοιας μπορεί να προληφθεί, αυξάνοντας σε όλους σε φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D (50 nmol/L)

Η άνοια είναι ένα χρόνιο, ή προοδευτικό σύνδρομο, που οδηγεί σε επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια με 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Πώς έγινε η έρευνα για την βιταμίνη D και την άνοια

Η νέα γενετική μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 294.514 συμμετέχοντες από τη UK Biobank, εξετάζοντας τον αντίκτυπο των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D (25 nmol/L) και τον κίνδυνο για άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μέθοδος της μη γραμμικής Μεντελικής Τυχαιοποίησης (Nonlinear Mendelian randomisation – MR) εφαρμόστηκε για τον έλεγχο της υποκείμενης αιτιότητας σε αποτελέσματα νευροαπεικόνισης, σε άνοια και σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ανώτερη ερευνήτρια και Διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Υγείας Ακριβείας της UniSA, καθηγήτρια Elina Hyppönen, λέει ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά για την πρόληψη της άνοιας και αναγνωρίζει την ανάγκη να εξαλειφθεί η ανεπάρκεια βιταμίνης D:

“Η βιταμίνη D είναι ένας πρόδρομος ορμόνης, που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για ευρέως διαδεδομένες επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου. Αλλά μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο να εξεταστεί τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε να αποτρέψουμε την ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση των πολύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στον κίνδυνο για άνοια και εγκεφαλικό, χρησιμοποιώντας ισχυρές γενετικές αναλύσεις σε μεγάλο πληθυσμό.

Σε ορισμένα πλαίσια, όπου η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι σχετικά συχνή, τα ευρήματά μας δείχνουν σημαντικές επιπτώσεις για τον κίνδυνο άνοιας. Πράγματι, σε αυτόν τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου παρατηρήσαμε ότι έως και 17% των περιπτώσεων άνοιας μπορεί να είχαν αποφευχθεί με την ενίσχυση των επιπέδων της βιταμίνης D, ώστε να φτάσουν εντός φυσιολογικού εύρους”.

Τα ευρήματα είναι απίστευτα σημαντικά δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της άνοιας σε όλο τον κόσμο.

“Η άνοια είναι μια προοδευτική και εξουθενωτική ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει άτομα και οικογένειες”, λέει η καθηγήτρια Hyppönen και προσθέτει:

“Εάν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα, διασφαλίζοντας ότι κανένας από εμάς δεν έχει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, θα πετυχαίναμε περαιτέρω οφέλη και θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την υγεία και την ευημερία για χιλιάδες ανθρώπους.

Οι περισσότεροι από εμάς είναι πιθανό να είμαστε εντάξει, αλλά για όποιον μπορεί να μην λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D από τον ήλιο, οι τροποποιήσεις στη διατροφή μπορεί να μην είναι αρκετές και μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα.

Πηγή: https://www.sciencedaily.com

Πηγή: iatropedia.gr