Εμβόλιο κορονοϊού στα παιδιά: Αυτές είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες

Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα, 20.12.2021, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές αναφορικά με το πώς «κινείται» ο κορονοϊός και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την περίοδο των εορτών να δείχνει πως έχει πια «κλειδώσει».

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 3.689 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με τα 1.076 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική και τα 529 στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων εδώ).

“Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία. Η γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία τα κάνει να φεύγουν χαρούμενα ότι έκαναν κάτι σημαντικό… Μία εικόνα, πραγματικά γιορτινή…”, είπε αρχικά η κα Θεοδωρίδου. Και συνέχισε: “Οι πέντε πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία”.

Για την παραλλαγή Όμικρον ανέφερε: “Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες για να απαντηθούν βασικά ερωτήματα. Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί είτε με λίγα συμπτώματα. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα. Ένα άλλο σημείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φόρες αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης, Δηλαδή η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει”.

Υπάρχει είπε η Καθηγήτρια συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από την Ν. Αφρική. Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα.

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της “Όμικρον” είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παρέθεσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών: “Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. 2.900.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης”.

Πηγή: newsit.gr