Ένα κερί για τον αδικοχαμένο Γιώργο Ζαπάντη (pics+video)

Δεκάδες πολίτες απότισαν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Γιώργο Ζαπάντη (Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεκάδες άτομα, φορώντας μάσκες και κρατώντας κεριά, έδωσαν το «παρών» το απόγευμα της Παρασκευής, στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε εις μνήμην του αδικοχαμένου Γιώργου Ζαπάντη, έξω από το σπίτι του, στην συμβολή της 150 Avenue με τον 20th Road, στο Ουαϊτστόουν.

Με τραγικά πρόσωπα την μητέρα του εκλιπόντος, Αθανασία, αλλά και τους συγγενείς και φίλους του, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην οικογένεια, τιμώντας την μνήμη του.

Παράλληλα, ήταν και μια ευκαιρία να στείλουν – σιωπηρά αλλά ξεκάθαρα – το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως οι συνθήκες υπό τις οποίες βρήκε τον θάνατο ο 29χρονος ομογενής στα χέρια της Αστυνομίας, θα πρέπει να διαλευκανθούν και να αποδωθούν ευθύνες..

Ο π. Απόστολος Παναγόπουλος (Πάνος), ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν. Ευαγγελισμού Νέας Ιερσέης και επιστήθιος φίλος της οικογένειας Ζαπάντη, καλωσόρισε τον κόσμο, εκ μέρους της οικογένειας, ευχαριστώντας όλους όσοι έδωσαν το «παρών», αλλά και αυτούς που εξέφρασαν με κάθε τρόπο την συμπαράστασή τους, είτε από κοντά, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

«Με το μαρτύριο που πέρασε, ο Γιώργος έγινε ένας ήρωας.  Δεν συγκινούμαι συνήθως σε τέτοιες περιστάσεις, αλλά νοιώθω σαν να έχασα έναν δικό μου άνθρωπο», ανέφερε πριν αναπέμψει την προσευχή και τελέσει το καθιερωμένο Τρισάγιο.  Κατόπιν, γύρισε προς την μητέρα του Ζαπάντη, λέγοντας πως «έχασα ένα κομμάτι μου και το ξέρεις εσύ κι ο Θεός», σκορπώντας την συγκίνηση.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η πρώτη ξαδέρφη του 29χρονου, Μαρίνα Ζαπάντη, η οποία κάλεσε άπαντες να προσευχηθούν για την οικογένεια.

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη του ξαδερφού μου, όπως είπε και ο πάτερ ήταν μια πολύ ευγενική ψυχή.  Να κρατάτε την μητέρα του, Σία και την αδερφή του, Ελευθερία, στις προσευχές σας.  Αναπαύσου εν ειρήνη, Γιώργο», είπε και ξέσπασε σε λυγμούς.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δικηγόρος της οικογένειας Γιώργος Βομβολάκης, που γνωστοποίησε ότι θα είναι ο νομικός της αντιπρόσωπος στην δίκη που θα ακολουθήσει.

Μια μεγάλη φωτογραφία του Γιώργου Ζαπάντη, σε μαύρο φόντο, μαζί με κεριά και μια πινακίδα για την αγαπημένη του Κεφαλονιά, τοποθετήθηκε στην είσοδο, με το κοινό να γράφει τα δικά του μηνύματα συλλυπητηρίων, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Η αγρυπνία για τον 29χρονο είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 28 Ιουνίου από τις 2 έως και τις 5 το απόγευμα, στο Γραφείο Τελετών Αντωνόπουλου, ενώ η κηδεία του την Δευτέρα 29 Ιουνίου, στις 9:30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στο Ουαϊτστόουν.

«Είχε μεγάλη καρδιά και πάλευε με τα προβλήματα»

Όπως προαναφέρθηκε, ο π. Απόστολος Παναγόπουλος έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Ζαπάντη και ήξερε πολύ καλά τον 29χρονο.  Ειδικότερα, τον γνώριζε από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, όταν έκανε παρέα με τον γιο του στο Δημοτικό.  Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») επεσήμανε πως ο Ζαπάντης όντως αντιμετώπιζε διαφόρων ειδών προβλήματα, όμως ήταν ένας σύγχρονος μαχητής.

«Ο Γιώργος βίωσε ορισμένες δυσκολίες στην ζωή του.  Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες.  Τις αντιμετώπισε όλες.  Κάποιες επιτυχημένα, άλλες όχι, όμως προσπάθησε.  Ποτέ δεν δείλιασε στα προβλήματα.  Ήμουν υπερήφανος για αυτόν.  Προσπάθησε να ανοίξει την δική του επιχείρηση.  Προσπάθησε να μπει στον στρατό.  Γενικά πάντα προσπαθούσε», δήλωσε ο π. Απόστολος, ο οποίος επανέλαβε ότι θα περιμένει την έρευνα για να τοποθετηθεί επί της ουσίας των γεγονότων της περασμένης Κυριακής.

«Είναι ντροπή αυτό που συνέβη, είναι κρίμα.  Δεν θέλω να μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες, περιμένουμε το πόρισμα της έρευνας και θα συμβουλευτώ τον δικηγόρο.  Όμως είναι ντροπή να χάνει ένας άνθρωπος την ζωή του υπό αυτές τις συνθήκες» αρκέστηκε να δηλώσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Μαρίνα Ζαπάντη, η οποία χαρακτήρισε τον Γιώργο ως «αγαθό γίγαντα», προσθέτοντας πως τα ψυχολογικά προβλήματα που δεδομένα αντιμετώπιζε, ουδέποτε αλλοίωσαν την ποιότητα του χαρακτήρα του.

«Προφανώς είναι σοκαριστικό.  Ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε με τον Γιώργο και βλέπω αυτήν την σκηνή στο μυαλό μου ξανά και ξανά.  Ο Γιώργος ήταν αυτό που λέμε ‘αγαθός γίγαντας’.  Ήταν ένα ψηλό παιδί αλλά είχε ψυχή μικρού παιδιού.  Αντιμετώπιζε κάποια ψυχολογικά προβλήματα, είχε διπολική διαταραχή.  Κάποιες μέρες ήταν καλύτερες από κάποιες άλλες, όμως αυτό δεν άλλαζε το πόσο μεγάλη καρδιά είχε.  Πρόσεχε την αδερφή του που ήταν ΑμεΑ, θα χαλούσε τον μισθό του για τις ανάγκες της μητέρας του, για να πάρει ένα παιχνίδι στο παιδί μου ή της αδερφής του το παιδί», δήλωσε στον «Ε.Κ.» η κ. Ζαπάντη, προσθέτοντας πως «η υπόθεση του Γιώργου πρέπει να γίνει γνωστή και να μάθουν επιτέλους πώς να αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα».

«Όφειλαν να γνωρίζουν πως είναι διπολικός»

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε στον «Ε.Κ.» ο δικηγόρος της οικογένειας Ζαπάντη, Γιώργος Βομβολάκης, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ξεκίνησε, έστω και με κάποιες μέρες αναμονή, την έρευνα για το συμβάν, ενώ εκτίμησε πως σημαντικές απαντήσεις θα δώσει το οπτικό υλικό από την κάμερα σώματος που είχαν οι Αστυνομικοί.

«Αυτήν την στιγμή, ξέρουμε λίγα πράγματα.  Περιμένουμε στοιχεία από την πόλη, από το Αστυνομικό Τμήμα, από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.  Η Αστυνομία ξεκίνησε την έρευνά της την Κυριακή, όπως το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, μόλις χθες.  Δεν γνωρίζουμε τι έγινε στην πόρτα που τους ανάγκασε να τον χτυπήσουν με τον τέηζερ.  Περιμένουμε το υλικό από την κάμερα σώματος των αστυνομικών, που θα ρίξουν άπλετο φως στο τι έγινε», δήλωσε ο κ. Βομβολάκης.

Πάντως, ο ομογενής δικηγόρος έδωσε και μια άλλη διάσταση, επισημαίνοντας πως η Αστυνομία όφειλε να γνωρίζει ότι ο Ζαπάντης έπασχε από διπολική διαταραχή και να τον αντιμετωπίσει αναλόγως, αφού είχε κληθεί και κατά το παρελθόν, όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.

«Ήρθαν σε περιστατικό για κάποιον που είναι διπολικός.  Ήταν άλλες δυο φορές που είχε κληθεί η Αστυνομία εδώ και διακόμισε τον Γιώργο στο Ψυχιατρείο.  Αυτή εδώ η διεύθυνση, λοιπόν, θα έπρεπε να είχε κυκλωθεί και οι αστυνομικοί που ήρθαν έπρεπε να ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με διπολικό.  Εάν το ήξεραν, πιστεύω ότι θα είχαν ενεργήσει διαφορετικά.  Αυτό είναι ένα θέμα της πόλης, είναι θέμα του συστήματος.   Το σύστημα έκανε κακό στον Γιώργο», είπε ο Γιώργος Βομβολάκης, εν αναμονή νέας τοποθέτησης της Αστυνομίας.

«Η πρώτη τους δήλωση ήταν πως πιστεύουν ότι οι Αστυνομικοί ενήργησαν δικαιολογημένα.  Δεν έχουμε άλλη δήλωση από τότε, θα περιμένουμε», κατέληξε ο κ. Βομβολάκης.

Πηγή: ekirikas.com

Δείτε και το βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα fb Anamniseis

Αγρυπνία στο προαύλιο του σπιτιού όπου σκοτώθηκε ο Γιώργος Ζαπάντης

Οι συγγενείς και οι φίλοι, καθώς επίσης και άλλοι ομογενείς το βράδυ της Παρασκευής, 26 Ιουνίου 2020 συμμετείχαν στην αγρυπνία στο προαύλιο του σπιτιού, στο οποίο ο 29χρονος Γιώργος Ζαπάντης υπέκυψε στα κτυπήματα με τα τέισερ των Αστυνομικών

Δημοσιεύτηκε από Anamniseis στις Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020

Η Παμμακεδονική καταδικάζει την δολοφονία του Γιώργου Ζαπάντη και ζητά δικαιοσύνη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής μέσω μιας ανακοίνωσης και στις δύο γλώσσες, η οποία εστάλη στην Αστυνομία, στις δημοτικές και πολιτειακές αρχές της Νέας Υόρκης καταδικάζει την υπερβολική χρήση βίας της Αστυνομίας και χαρακτηρίζει τον θάνατο του 29χρονου Γιώργου Ζαπάντη ως δολοφονία.

Ο Γιώργος Ζαπάντης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» υπέκυψε στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε από το τίζερ (ηλεκτρικές εκκενώσεις) το βράδυ της Κυριακής, 21 Ιουνίου 2020, στο ίδιο του το σπίτι στο Γουάιτστόουν της Νέας Υόρκης. Αν και ο θάνατός του ήταν πανομοιότυπος με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ «George Floyd», εν τούτοις τα αμερικανικά μέσα ποιούν την νήσσα.

Η Παμμακεδονική Ένωση δεν αρκείται μόνο με το αίτημα της διαλεύκανσης των συνθηκών υπό τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο ο ομογενής, αλλά συμπαρίσταται εμπράκτως στην χαροκαμένη μητέρα Αθανασία Ζαπάντη και στην άρρωστη αδελφή του, την Ελευθερία.

Από αριστερά διακρίνονται ο Γιώργος και η Ελευθερία με την μητέρα τους Αθανασία Ζαπάντη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Παμμακεδονικής Ένωσης που φέρει τις υπογραφές του προέδρου Δημήτρη Φιλιππίδη και του γενικού Γραμματέα Πέτρου Χαριτόπουλου: «Η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άδικη δολοφονία του ομογενή μας Γιώργου Ζαμπάντη από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης. Ένα ακόμα περιστατικό που αποδεικνύει την ανάγκη για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην υπηρεσίες αστυνόμευσης σε όλη την Αμερική.

Η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής εύχεται στην οικογένεια του αδικοχαμένου κουράγιο και δύναμη και τους υπενθυμίζει πως η Παμμακεδονική Ένωση είναι πάντα στο πλευρό τους.

Καλούμε την αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούνε και να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αδικοχαμένο Γιώργο Ζαμπάντη».

Πηγή: anamniseis.net