Ένα θεατρικό “παραμύθι”στο Πετρίτσειο Γυμνάσιο (pics)

Ένα θεατρικό “παραμύθι”, όπως το αποκάλεσε η καθηγήτρια του Πετριτσείου Γυμνασίου Ληξουρίου, κα Όλγα Μαρκέτου (Φιλόλογος), παρουσίασαν σήμερα μαθητές του Σχολείου.

Μιά θεατρική παράσταση, μιά μουσικοχορευτική παράσταση, για την προσφυγιά, για τα πάθη των μεταναστών από τις Πατρίδες τους έως μιά άλλη νέα χώρα. Το ταξίδι τους στα νερά του Αιγαίου, ένα ταξίδι δοκιμασμένο, και όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία, επικίνδυνα μοιραίο για αρκετούς.

Άνθρωποι δοκιμασμένοι, ταλαιπωρημένοι και αρκετοί σπουδασμένοι και επιτυχημένοι στην πατρίδα τους αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους την ζωή, τις δουλειές, τις οικογένειες τους και να δοκιμάσουν την τύχη τους κάνοντας μιά νέα αρχή. Μα ως μετανάστες σε μιά ξένη χώρα έχουν να περάσουν δύσκολες ημέρες.

“Ένα Θεατρικό παραμύθι του οποίου το νήμα ξετυλίγεται από την αρχαία Τροία, περνά από την Μικρά Ασία του 1922 και τη μεταπολεμική Ελλάδα, για να καταλήξει στη σύγχρονη Ελλάδα. Αυτό που συνδέει τα πρόσωπα του έργου, παρόλο που κινούνται σε διαφορετικές εποχές και τόπους είναι η κοινή τους μοίρα: ξεριζωμένοι, ξένοι, μόνοι”…..

Το έργο βασίστηκε στα κείμενα: “Τρωάδες”, “Ματωμένα Χώματα”, “Μαρτυρίες προσφύγων του 1922”, “αναλαμπή”, στοιχεία για την δεκαετία του ’60”, “ο μετανάστης”, “ο έβρος απέναντι”, “Μετανάστες Πόντιοι από την Ρωσία: ιστορίες ζωής”, “Μονόλοι από το Αιγαίο” το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Την Θεατρική παράσταση προλόγισε η κα Μαρκέτου, η οποία έχοντας στο πλευρό της την συνάδελφο της (καθηγήτρια Γαλλικών) στο Πετρίτσειο κα Κωνσταντίνα Κολιοδέδε, πέρασαν δημιουργικές ώρες μαζί με τους μαθητές τους. Τους δίδαξαν μα, όπως ανέφερε η κα Μαρκέτου, τελικά διδάχτηκαν οι ίδιες.

Στην παράσταση συμμετείχε απόφοιτη του ΤΗΜΟ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κα Βάλια Καλαθα, ενώ υπήρχε και ζωντανή ορχήστρα αποτελούμενη από τον Απ.Λοβέρδο (καθηγητής του ΤΗΜΟ), Δημ.Μπασιώτη (απόφοιτος του ΤΗΜΟ), Φιλ Ευαγγελάτο (μαθητή Γυμνασίου).

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν και σε όσους στήριξαν εξ αρχής αυτήν την προσπάθεια.

Σκηνικά: Κοσμάς Βουτσινάς.

Αρ.Χαριτάτου

       

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr & www.lixouri.gr