Ένοχος ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για την υπόθεση της Proton Bank

Αυλαία, με τη νέα χρονιά, έπεσε στη δίκη για τα δάνεια συνολικού ύψους 792 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να κρίνει μόνο εννέα ενόχους, μεταξύ των οποίων και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από τους συνολικά 43 κατηγορουμένους, και να απαλλάσσει τους υπόλοιπους 34 εμπλεκομένους στην υπόθεση.

Ύστερα από διαδικασία που διήρκεσε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, το δικαστήριο καταδίκασε τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δύο δικηγόρους και έξι στελέχη της Proton Bank για τα επισφαλή, σύμφωνα με την κατηγορία, δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν σε εταιρείες, ελεγχόμενες από τον ίδιο τον επιχειρηματία, από το 2010 έως το 2012.

Οι ποινές ωστόσο για τους καταδικασθέντες εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στις 13 Ιανουαρίου, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα τους δοθούν ελαφρυντικά, όπως ζήτησαν, αλλά και αναστολή την οποία αναμένεται να αιτηθούν.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που είχε προφυλακιστεί τον Δεκέμβριο του 2012 και είχε παραμείνει στη φυλακή για 18 μήνες, κρίθηκε τελικά ένοχος μόνο για ηθική αυτουργία σε απιστία. Οι δύο δικηγόροι και τα έξι στελέχη της Επιτροπής Δανειοδοτήσεων της Proton Bank καταδικάστηκαν για το αδίκημα της απιστίας, ενώ όλοι τους, ανάμεσά τους κι ο επιχειρηματίας, αθωώθηκαν από τις άλλες κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Πλήρως «ξεμπέρδεψαν» με την απόφαση οι υπόλοιποι 34 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και επιχειρηματίες, οι οποίοι απαλλάχθηκαν εντελώς από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, κάνοντας λόγο για δικαίωση. «Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψή μου, υποδειγματική, θεωρώ ότι αναφορικά στον εντολέα μου εκδόθηκε μία δίκαιη απόφαση, απόλυτα στοιχισμένη στα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και στις, ενώπιον του Δικαστηρίου, καταθέσεις και αυτών ακόμη των μαρτύρων κατηγορίας. Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης» δήλωσε ο Δημήτρης Μπόλης, συνήγορος υπεράσπισης αθωωθέντα κατηγορουμένου.

Η εισαγγελέας της έδρας πάντως, τον περασμένο Ιούλιο, είχε ζητήσει την ενοχή συνολικά 27 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απάτης, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, ο Λ. Λαυρεντιάδης από κοινού με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας Proton Bank και στενούς του συνεργάτες κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, της οποίας ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο. Τα δάνεια φέρονται να δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, για τις οποίες, κατά την εισαγγελική πρόταση, ευθύνονται οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι. Μεγάλο μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών, σύμφωνα με την εισαγγελέα, κατέληξε σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων.

Πηγή: aftodioikisi.gr